Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018

ΘΕΟΙ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ:Η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΒΡΥΣΑΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΥΚΟΦΩΣ

Γράφει η φίλη της Βιβλιοεξάρτησης, Μαρία Τσιάκαλου:


Ως αναγνώστρια βιβλίων εφηβικής φαντασίας και δυστοπίας, ενθουσιάζομαι όταν πέφτει στα χέρια μου ένα μυθιστόρημα αυτού του είδους και δεν μπορώ να το αφήσω από τα χέρια μου. «Η αναμέτρηση» είναι ένα νεανικό βιβλίο γεμάτο δράση και  ενέργεια. Με μια λέξη συναρπαστικό.

Χρονικά τοποθετείται μετά τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το έτος 2098 και δυο χρόνια μετά την «Αιώνια μάχη», που ήταν το προοίμιο του. Η ιστορία διαδραματίζεται γρήγορα, με καταιγιστικές εξελίξεις σε όλη την ανάγνωση και τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται εξαρχής, με ασταμάτητη αγωνία και ανατροπές.

Οι δυο φυλές που πρωταγωνιστούν στο βιβλίο, οι Λερόιλ και οι Ρεμόρ, είναι πλάσματα που μισούν τους ανθρώπους. Οι Ρεμόρ έχουν σωματική δύναμη και εκπαιδεύονται για να γίνουν στρατιώτες και φύλακες των Λερόιλ, ενώ αντίθετα οι Λερόιλ έχουν πνευματική δύναμη και μορφώνονται για να εξουσιάζουν τους Ρεμόρ. Οι Λερόιλ ελέγχουν και προσπαθούν να χειριστούν  τους Ρεμόρ, είναι άπληστοι και εγωκεντρικοί.

Η Μέγκαν, μια αυθόρμητη, αγωνίστρια και δυναμική, νεαρή Ρεμόρ, που αποφασίζει να πάρει μέρος σε μια δοκιμασία με απώτερο σκοπό την ελευθερία της. Σε αυτή την δύσκολη απόφαση, την ακολουθούν ο αδερφός και οι στενοί φίλοι της. Ο Γκέιλ, με τον οποίο είναι ερωτευμένη, είναι ένας μυστηριώδης και γοητευτικός νεαρός Ρεμόρ. Ο Ρόναλντ, ο αδερφός της, είναι ένας οργανωτικός, δυνατός, σκληρός κατ` ανάγκη και ανταγωνιστικός νέος, που μαζί με τον Γκέιλ προσπαθούν σε αυτή την αποστολή να προστατέψουν τη Μέγκαν. Η «δύναμη» της Μέγκαν, οι παγίδες και τα εμπόδια, η επιβίωση, τα μυστικά και οι αποκαλύψεις οδηγούν σε επιθέσεις, μάχες και ατελείωτο κυνηγητό.

Το βιβλίο είναι άμεσο, γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο μέσα από την οπτική της Μέγκαν, είναι αινιγματικό, γρήγορο και ενίοτε τρυφερό. Υμνεί την αδερφική αγάπη, τη συντροφικότητα, την φιλία και τον έρωτα. Η συγγραφέας μας δείχνει τη δύναμη της θέλησης και παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες, πρέπει να παλεύουμε για να αποκτήσουμε ό,τι ονειρευόμαστε.

Την πλοκή θα τη χαρακτήριζα κινηματογραφική, γιατί η συγγραφέας κατάφερε να με κάνει να «μπω» στη θέση της πρωταγωνίστριας, της Μέγκαν. Να νιώσω τα συναισθήματά της, τη  λύπη της, τις ανησυχίες και τις αγωνίες της.

Η Μαρία Βρυσανάκη είναι μια πρωτοεμφανιζόμενη, αλλά πολλά υποσχόμενη συγγραφέας ιστοριών φαντασίας. Από τη γραφή της, την εξέλιξη των σκηνών, την ένταση και τη δυναμικότητα που δίνει στους ήρωές της, νιώθω, ότι ήρθε στο χώρο του ελληνικού φάνταζι για να μείνει.

«Η αναμέτρηση» είναι ένα πολύ καλό πρώτο δείγμα της σειράς «Θεοί και δαίμονες», με όλα να καταδεικνύουν ότι η σειρά θα γίνει ακόμη καλύτερη στο μέλλον. Οι ήρωες ιδιαίτεροι, σκοτεινοί και ταυτόχρονα ελκυστικοί και γοητευτικοί. Κάποιες δόσεις υπερβολής που διάβασα, δεν με ενόχλησαν καθόλου, αντιθέτως μου θύμισαν ότι διαβάζω ένα βιβλίο φαντασίας. Η κυρία Βρυσανάκη είναι δημιουργική, ονειροπόλα και μας ήρθε με φρέσκες ιδέες. «Χτίζει» ένα νέο κόσμο με κανόνες, νόμους, αρχές και τρόπους λειτουργίας ενώ ενδιάμεσα πλέκει τον έρωτα με τη δράση.

Διαβάστε την «Αναμέτρηση» και ανακαλύψτε τι άλλο είναι τελικά η Μέγκαν. Ποιοι διεκδικούν το θρόνο και ποιος είναι ο «Διάδοχος». Το ταξίδι συνεχίζεται με νέες περιπέτειες.


ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:

Η Μέγκαν Φορμπς γεννήθηκε για να πεθάνει.
" Γιατί... όταν τολμάς να παίζεις με τους θεούς, πρέπει να ξέρεις να χάνεις "
Από μικρή εκπαιδεύεται, όπως όλοι οι Ρεμόρ, να μισεί τους ανθρώπους και, εάν χρειαστεί, να θυσιαστεί στον επόμενο πόλεμο εναντίον τους, προκειμένου να κερδίσουν την εξουσία οι Λερόιλ.
Η μοίρα των Ρεμόρ είναι προδιαγεγραμμένη: Οφείλουν να ορκίζονται πίστη στην ανώτερη φυλή και να πολεμήσουν για εκείνη, με αντάλλαγμα οι Λερόιλ να διαιωνίζουν το είδος τους.
Αλλά η Μέγκαν επαναστατεί. Αψηφώντας έναν από τους σημαντικότερους νόμους των Λερόιλ, ερωτεύεται έναν Ρεμόρ με κίνδυνο να καταλήξει στη φυλακή, την ώρα που σχεδιάζει να φύγει από την Ακαδημία και να αναζητήσει ένα μέρος για να ζήσει ελεύθερη μαζί του και με τους αγαπημένους της.
Και μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να το πετύχει: να γίνει φύλακας του μεγαλύτερου εχθρού της. Και είναι αποφασισμένη να το κάνει, ακόμα και αν πρέπει να σκοτώσει τους όμοιούς της.
Δεν ξέρει όμως ότι εκείνοι που εμπιστεύεται κρατάνε μεγάλα μυστικά, ούτε ότι κάποιοι θα τη μπλέξουν στα παιχνίδια τους για να εκπληρώσουν τα σχέδια των Θεών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου