Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2018

Η ΜΠΡΙΤ-ΜΑΡΙ ΗΤΑΝ ΕΔΩ FREDRIK BACKMAN ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

 "Αγαπάμε το ποδόσφαιρο γιατί είναι κάτι το ενστικτώδες. Όταν κυλάει η μπάλα στον δρόμο, την κλοτσάμε. Είναι όπως όταν ερωτευόμαστε - δεν μπορούμε να συγκρατηθούμε".

Πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια. Αυτή είναι η σωστή σειρά.
Η αλήθεια είναι ότι η Μπριτ-Μαρί δεν είναι άνθρωπος που κρίνει τους άλλους, είναι ένας πολιτισμένος άνθρωπος.Τρώει το γεύμα της ακριβώς στις έξι το απόγευμα γιατί τα γεύματα πρέπει να έχουν ένα νόημα. Την αποκαλούν "γριά στρίγκλα". Δεν την πειράζει το "γριά", αλλά η Μπριτ-Μαρί δεν είναι στρίγκλα. Είναι εξήντα τριών ετών και αποφασίζει να διαλύσει τον γάμο της και να βρει δουλειά σε άλλο μέρος :στο Μποργ, ένα κατεστραμμένο από την οικονομική κρίση και σχεδόν ερειπωμένο χωριό. Εκεί γίνεται προπονήτρια μιας ομάδας εφήβων που δεν έχει καμία ελπίδα.
Μέσα σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον κάθε μέρα που περνά γίνεται και πιο χρήσιμη για τους γύρω της.
Ένα παραμύθι που ασχολείται με τη γυναικεία ψυχολογία με τρόπο χιουμοριστικό και με γραφή πλούσια, κατανοητή και γλαφυρή, με αστείες ατάκες, με γέλιο και με δάκρυα μου ενεργοποίησε κάθε είδους ευαισθησίας μέσα μου. Με "επέστρεψε" στα παιδικά μου χρόνια. Τότε που ήμουν παιδί και όλοι οι ηλικιωμένοι φάνταζαν στα παιδικά μου μάτια γέροι, παράξενοι, ιδιόρρυθμοι, ασήμαντοι!
Ένας τέτοιος χαρακτήρας είναι και η ηρωίδα του Φρέντερικ Μπάκμαν. Είναι "γριά" και "παράξενη". Αποφασίζει να δώσει στον εαυτό της μια δεύτερη ευκαιρία και εγκαταλείπει τη ζωή της. Νιώθει σαν να ξαναγεννήθηκε, ορμά με φόρα σε μια κοινωνία ξένη προς αυτήν και σιγά - σιγά εναρμονίζεται με αυτήν και το νέο περιβάλλον της.
Ο συγγραφέας με το υπέροχο αυτό βιβλίο μας σηκώνει από την ίσως βολεμένη καρέκλα μας και μας φωτίζει έναν νέο δρόμο, τον δρόμο της δεύτερης ευκαιρίας.
Αντιλαμβανόμαστε κάποιοι από εμάς ότι νιώσαμε κάποτε την επιθυμία να κλείσουμε την ήδη υπάρχουσα ανοιχτή πόρτα της ζωής μας και να ανοίξουμε μια άλλη καινούρια, πιο όμορφη. Μια νέα πόρτα που δεν ξέρουμε τι υπάρχει από πίσω.
Μας ωθεί να κάνουμε αυτό το δώρο στον εαυτό μας. Να προχωρήσουμε για δεύτερη φορά στη ζωή μας με το κεφάλι ψηλά και συντροφιά την αξιοπρέπεια μας.
Ένα βαθιά διδακτικό βιβλίο γεμάτο νοήματα ζωής για όσους είναι έτοιμοι να δεχτούν το καινούριο και το άγνωστο, την νέα ανάσα στην άσχημη ζωή τους!
Αγάπησα την Μπριτ-Μαρί! Κατάφερε και με έφερε κοντά της, μου επέτρεψε να σκύψω και να δω μέσα της τη μικρή φλογίτσα που σιγοέκαιγε. Τη μικρή αυτήν φλόγα που την κράτησε ζωντανή και την "έσπρωξε" μέσα στην ζωή της ξανά από την αρχή!

"Ζητάς πολλά όταν ζητάς από κάποιον να είναι άνθρωπος;"
Εξαιρετικό!


Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:

Η Μπριτ-Μαρί δεν αντέχει την ακαταστασία – ακόμη και ένα συρτάρι με ανακατεμένα μαχαιροπίρουνα μπορεί να την αποσυντονίσει εντελώς. Επίσης ξυπνάει κάθε μέρα την ίδια ώρα και τρώει το φαγητό της ακριβώς όταν πρέπει, γιατί έτσι κάνουν όλοι οι πολιτισμένοι άνθρωποι.
Δεν είναι επιθετική – κάθε άλλο. Απλώς μερικές φορές οι άνθρωποι παρερμηνεύουν τις καλοπροαίρετες παρατηρήσεις της και τις θεωρούν κακόβουλη κριτική.
Στα εξήντα τρία της όμως η Μπριτ-Μαρί νιώθει πως έχει υποστεί αρκετά. Αποφασίζει ύστερα από σαράντα χρόνια να διαλύσει τον γάμο της, να παρατήσει το σπιτικό της και να βρει δουλειά στο μοναδικό μέρος όπου μπορεί: στο Μποργ, ένα κατεστραμμένο από την οικονομική κρίση και σχεδόν ερειπωμένο χωριό. Η Μπριτ-Μαρί, που σιχαίνεται το ποδόσφαιρο, γίνεται προπονήτρια μιας ομάδας εφήβων που δεν έχει καμία ελπίδα. Εκείνη, που σιχαίνεται τους θορύβους και τη βρωμιά, ζει πλέον σε έναν χώρο γεμάτο φωνακλάδικα παιδιά, πατάει σε λασπωμένα πατώματα και συγκατοικεί (κυριολεκτικά) με έναν αρουραίο.
Και όμως σ’ αυτό το αφιλόξενο περιβάλλον η Μπριτ-Μαρί νιώθει πως γίνεται κάθε μέρα και πιο χρήσιμη στους γύρω της. Της συμβαίνει μάλιστα και κάτι ακόμη πιο απρόσμενο: τη φλερτάρει ένας φιλικός και ευπαρουσίαστος αστυνομικός!
Μια αστεία και εμψυχωτική ιστορία για την αγάπη, για τις δεύτερες ευκαιρίες και για τις σχέσεις που δημιουργούνται εκεί που δεν το περιμένεις, αποκαλύπτοντας ποιος πραγματικά είσαι και πόσα μπορείς να πετύχεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου