Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018

ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΕΒΕΝΓΟΥΟΡΘ ANNA KATHARINE GREEN ΕΚΔΟΣΕΙΣ GUTENBERG

Εκδόθηκε πρώτη φορά το 1878.
Η Γκριν, θεωρείται δικαιωματικά "η μητέρα" του αμερικανικού αστυνομικού, αφού πούλησε πάνω από 750.000 αντίτυπα μέσα σε δεκαπέντε χρόνια. Έγραψε σ όλη την καριέρα της περισσότερα από 40 βιβλία!
Λέβενγουορθ: πάμπλουτος και με εξέχουσα κοινωνική θέση, συνταξιούχος έμπορος.Δεν είχε δικά του παιδιά, πήρε κοντά του τις δύο ανιψιές του, την Μαίρη και την Ελεάνορ και όρισε κληρονόμο του την Μαίρη.Το βιβλίο ξεκινά με τη δολοφονία του.
Καλείται, λοιπόν, ο νεαρός δικηγόρος Έβερετ Ρέιμοντ να διαλευκάνει το φόνο, αφού οι δύο κυρίες τέθηκαν υπό την προστασία του δικηγορικού γραφείου που εργάζεται.
Όπως είναι επόμενο,τα μάτια όλων στρέφονται στην Ελεάνορ, λόγω του αποκλεισμού της από την περιουσία του θείου της.Ο Ρέιμοντ, ενώνει τις δυνάμεις του με τον αστυνομικό ντετέκτιβ Γκράις με σκοπό να την αθωώσουν εφόσον έχουν αποφασίσει ότι είναι αθώα.
Εξετάζουν όλα τα στοιχεία λεπτομερώς, συζητούν μεταξύ τους έχοντας στα λόγια τους και στο ύφος τους μία ανακριτική συμπεριφορά και αναλύουν εντελώς ότι τους έχει κινήσει την περιέργεια.
Ιδιόρρυθμοι χαρακτήρες και οι δύο, σαρώνουν με μία ματιά τον χώρο αλλά και το πρόσωπο του συνομιλητή τους. Ένας οξυδερκής Γκράις, καταφέρνει και στρέφει τον δικηγόρο στα σημεία που θέλει αυτός και έχει κρίνει ότι πρέπει να ερευνηθούν και να μελετηθούν ανάλογα.
Οι ύποπτοι εναλλάσσονται συνεχώς, με διάφορα σημάδια και πειστήρια της ενοχής τους. Ένα πολύπλοκο μυστήριο, δύο ανιψιές που δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους, μία εξαφανισμένη υπηρέτρια, ένα κλειδί που ο κάτοχος του δεν είναι ο ιδιοκτήτης του.Ακομη και ο ίδιος ο Λέβενγουορθ, παρόλο που δεν είναι ζωντανός, από την πρώτη σελίδα η παρουσία του είναι αισθητή.
Αργά και βασανιστικά η συγγραφέας μας φανερώνει τα αποδεικτικά στοιχεία που υποδεικνύουν τον ένοχο.
Η πλοκή είναι αριστουργηματική και η απόδοση των χαρακτήρων εντυπωσιακή.Τα γεγονότα αναπλάθονται σελίδα με σελίδα.
Η Γκριν μαέστρος, δεν σ αφήνει να χαλαρώσεις στιγμή. Παίζει με την ψυχολογία των ηρώων της και με το δικό μας μυαλό, αφού καταφέρνει να αλλάζει τους ενόχους με απίστευτη ταχύτητα και με αληθοφανή πειστήρια ώστε να μην καταφέρεις να ανακαλύψεις τον δολοφόνο πάρα μόνο όταν το θελήσει η ίδια. Η μια ανατροπή δέχεται την άλλη και όσο προχωράς παρακάτω το μυστήριο μεγαλώνει. Φτάνει κάποια στιγμή που όλοι οι ήρωες περνούν από τη σφαίρα της υποψίας σου.
Δίνει πολύ μεγάλη βάση στην ανάλυση των χαρακτήρων, των σκέψεων τους, στις κοινωνικές σχέσεις και χρησιμοποιεί γλώσσα με ιδιαίτερο χιούμορ.
Κάτι που μου έκανε ευχάριστη εντύπωση είναι το πολυτονικό σύστημα ,προφανώς επιλογή των εκδόσεων. Μεταφέρθηκα στο 1878 ακόμη κι από το σύστημα γραφής.
Ένα απρόβλεπτο φινάλε, ο δολοφόνος με ξάφνιασε, δεν ήμουν καθόλου προετοιμασμένη για την ενοχή του, τον είχα παρακάμψει.
Ένα κορυφαίο έργο της αστυνομικής λογοτεχνίας που ζει ανάμεσά μας μέχρι και σήμερα!

ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:

Η Υπόθεση Λέβενγουορθ εκδόθηκε το 1878, εννιά χρόνια πριν κάνει την εμφάνισή του ο πιο διάσημος ήρωας του αστυνομικού μυθιστορήματος, ο Σέρλοκ Χόλμς. Η συγγραφέας Anna Katharine Green (1846-1935) έμελλε να αναδειχθεί σε πρωτοπόρο του αμερικάνικου αστυνομικού μυθιστορήματος, στα χνάρια βεβαίως του μεγάλου δασκάλου E. A. Poe.
Η Agatha Christie τη θαύμαζε, ο Wilkie Collins είχε επαινέσει την τεράστια ευρηματικότητά της, το Πανεπιστήμιο Yale περιέλαβε το έργο στο πρόγραμμα της Νομικής Σχολής. Μέχρι την ήμερα του θανάτου της το βιβλίο είχε πουλήσει ένα εκατομμύριο αντίτυπα.
Ανοίγοντας την πρώτη σελίδα του έργου θα βρείτε τον νεαρό και φιλόδοξο δικηγόρο Έβερετ Ρέιμοντ καθισμένο στο γραφείο του. Κάποιος έρχεται να του ανακοινώσει τη δολοφονία του κυρίου Λέβενγουορθ. Το μυστήριο αρχίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου