Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2018

ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΑΝΔΟΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Η γνωστή σε όλους μας, εξαίρετη συγγραφέας, Πηνελόπη Δέλτα, τις τελευταίες τρεις ημέρες της ζωής της αναπολεί τον έρωτά της για τον Ίωνα Δραγούμη.
Οι Γερμανοί εισβάλλουν στην Αθήνα και αυτή καθηλωμένη στο σαλόνι του σπιτιού της ζωντανεύει τις αναμνήσεις της.
Ο Στέφανος Δάνδολος άνοιξε τα ημερολόγιά της και μας χάρισε αυτό το καταπληκτικό βιβλίο.
Μέσα από ένα ταξίδι ζωής και με σεβασμό στην ιστορία της χώρας μας, ξεδιπλώνει τον εσωτερικό κόσμο μιας γυναίκας που ο έρωτας στιγμάτισε όλα τα χρόνια της.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής και τις κοινωνικές διακρίσεις, αυτός ο έρωτας δεν έμελλε να ζήσει. Η γυναίκα αυτή εκβιάζεται, στιγματίζεται και παραδίδεται στην νοοτροπία εκείνης της εποχής , ένα ακόμη θύμα φαντάζομαι, από κάποια που οι ιστορίες τους δεν είδανε ποτέ το φως. Δίνει μια πολύ μεγάλη μάχη με όλους αλλά και με τον εαυτό της αν και γνωρίζει ήδη τον νικητή. Αποσύρεται στα έγκατα της καρδιάς της και του μυαλού της, ορίζει τον χρόνο ως γιατρό για να λειάνει της πληγές της και εγκαταλείπεται στα "πρέπει" της κοινωνίας.
Αξιοπρόσεκτη φιγούρα ο σύζυγός της, ο κύριος Δέλτας, αξιοπρεπής και σοβαρός, αφήνει την απόφαση στην ίδια.
Ο συγγραφέας μας αφιερώνει μια ευαίσθητη και ρομαντική ιστορία περνώντας μας μέσα από δύο διαφορετικές χρονολογίες. Ζούμε μαζί της στα 1908 τον ανομολόγητο έρωτά της και το 1941 υποδεχόμαστε τους Γερμανούς με λύπη, μελαγχολία αλλά και τρόμο παρέα της μέσα στο σπίτι της.
Την Πηνελόπη Δέλτα την γνωρίζουμε οι περισσότεροι μέσα από τα ιστορικά μυθιστορήματά της για παιδιά. Ίσως, πρόκειται για την σημαντικότερη φυσιογνωμία στις κρίσιμες για τον ελληνισμό πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.
Ο συγγραφέας την αγγίζει απαλά, σέβεται τα συναισθήματά της, τη θλίψη της, το μελαγχολικό της βλέμμα. Βιώνουμε μαζί της την προσωπική της τραγωδία.
Έρωτας, αγάπη, πόλεμος, ζωή και θάνατος.
Σε μας δε μένει παρά να ταξιδέψουμε αγκαλιά μαζί της και ίσως να αναρωτηθούμε για το μεγαλείο του έργου της.
Μέσα από τον θάνατο ευλόγησε τη ζωή;
Ένα εξαιρετικό βιβλίο, βαθιά συγκινητικό που μας παρασέρνει στα άδυτα μιας ζωντανής γυναίκας!


Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:

 Το ξέρω πως είμαι τρελή∙ μα η αγάπη κάποιον τρελαίνει…
Ιούνιος του 1908. Η Πηνελόπη Δέλτα βρίσκεται σε ένα σανατόριο στα περίχωρα της Βιέννης. Είναι μια γυναίκα με κηλιδωμένη ζωή. Σε αυτό το άσυλο των ταλαιπωρημένων ψυχών, μακριά από τις κόρες της, την έστειλαν για να ξεχάσει τον Ίωνα Δραγούμη, τον γοητευτικό διπλωμάτη που αγάπησε παράφορα, τον άνθρωπο που έγινε η αιτία να κλυδωνιστεί ο γάμος της. Όμως η επίσκεψή του εκεί τα αλλάζει όλα. Με φόντο τις καταπράσινες ερημιές και τα μεσαιωνικά πλακόστρωτα της κεντρικής Ευρώπης θα παλέψει για τη λύτρωση της καρδιάς της, ζώντας μαζί του τρεις μέρες που θα τη σημαδέψουν για πάντα.
Τριάντα τρία χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 1941, οι Γερμανοί εισβάλλουν στην Αθήνα, και εκείνη, καθηλωμένη στο σαλόνι του σπιτιού της στην Κηφισιά, επιχειρεί τον τελευταίο απολογισμό της ζωής της, έχοντας πάρει μια μοιραία απόφαση. Να ανταμώσει στον ουρανό τον άντρα που στερήθηκε κάποτε.
Το Ιστορία χωρίς όνομα είναι ένα βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα για το πάθος και την απώλεια, για τον έρωτα και τη μνήμη, για τις δεσμεύσεις της οικογένειας, για το σκοτάδι του πολέμου και τις πιο δραματικές στιγμές της Ελλάδας.
Βασισμένος στα ημερολόγιά της, ο Στέφανος Δάνδολος αποτίει φόρο τιμής στον εύθραυστο ψυχισμό της σπουδαιότερης Ελληνίδας συγγραφέως του εικοστού αιώνα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου