Τρίτη 31 Μαΐου 2016

ΜΕΧΡΙ {ΤΙΣ} ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΑΡΗΣ ΜΑΥΡΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ

Ένα δυνατό βιβλίο από κάθε άποψη... Ορθά δομημένοι χαρακτήρες, ο συγγραφέας κάνει τον αναγνώστη αν όχι να καταλάβει, σίγουρα να δικαιολογήσει τις επιλογές των ηρώων του, να νιώσει μαζί τους, να πονέσει, να χαρεί, να δακρύσει και, είτε συμφωνεί είτε όχι με την σχέση των τεσσάρων, να αισθανθεί σίγουρα την αγάπη που υπάρχει.
Στα μειονεκτήματα (αν μπορώ να τα χαρακτηρίσω έτσι) του βιβλίου εγώ θα εβαζα τις πολυσέλιδες, αναλυτικές ερωτικές περιγραφές που δεν μου αρεσουν γενικά στα βιβλία που διαβάζω, αλλά και τις 7-10 τελευταίες σελίδες που ακυρώνουν όλη την σχέση των τεσσάρων και τα όσα μας είχε κάνει να αισθανθούμε... 

Από το οπισθόφυλλο:

Θεσσαλονίκη, 1993. Μια φθινοπωρινή μέρα του Οκτώβρη, τέσσερις φοιτητές φυσιοθεραπείας, ο Βίκτωρας, η Μαρία, ο Θάνος και η Έλσα, έρχονται πιο κοντά εξαιτίας μιας έντονης κακοκαιρίας. Σε ένα παιχνίδι εξομολογήσεων ξεδιπλώνονται σε βάθος οι κρυφές πτυχές των ζωών τους, με έντονη την πρότερη οικογενειακή παθολογία. Το κοινό αίσθημα της στερημένης παιδικής ηλικίας τούς οδηγεί σε μια πρωτόγνωρη γι αυτούς συναισθηματική αλληλεπίδραση, που με τη σειρά της θα εντείνει τη σεξουαλική έλξη. Χωρίς να το έχουν επιδιώξει, βρίσκονται παγιδευμένοι σε ένα ερωτικό κουαρτέτο. Συνάπτουν μια σχέση με τους δικούς της κανόνες και λειτουργίες. Μοιάζει πολύ με την ιδανική σχέση σεβασμού και αφοσίωσης ενός τυπικού ζευγαριού. Η σχέση αυτή διαρκεί περίπου έναν χρόνο, ωστόσο ο δεσμός τους διακόπτεται απότομα.

2012. Οικονομική κρίση, social media, μια ολόκληρη χώρα σε νέους ρυθμούς. Εκείνοι κρυμμένοι σε σκιές συμβάσεων. Ένα συνέδριο φυσιοθεραπείας αυξάνει τις πιθανότητες να ξανασυναντηθούν. Τι θα γίνει όταν το ρολόι δείξει τέσσερις;

Το "Μέχρι {τις} τέσσερις" θα μπορούσε να είναι ένα βιβλίο για τη διαφορετικότητα, όμως δεν είναι. Θα μπορούσε να είναι ένα βιβλίο για τη δύναμη του σεξ, όμως δεν είναι. Γιατί αυτό είναι ένα βιβλίο για την αγάπη.

1 σχόλιο:

  1. Από το είδος βιβλίου που θέλω να αρχίσω να διαβάζω περισσότερο και η κριτική για ακόμα μία φορά φανταστική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή