Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

ΨΙΘΥΡΟΙ ΤΟΥ ΒΑΡΔΑΡΗ ΣΟΦΙΑ ΒΟΙΚΟΥ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Στο βιβλίο αυτό ο Βαρδάρης ψιθύρισε όλα του τα μυστικά στη συγγραφέα, Σοφία Βόικου, κι εκείνη τα μετέφερε με την πένα της για να μάθουμε κι εμείς τα μυστικά του. Μέσα από την ιστορία των κεντρικών ηρώων -της μικρής, απείθαρχης και λίγο ασχημούλας Σοφίας, της πανέμορφης αδερφής της Αναστασίας, του πλούσιου Ντονμέ Μεχμέτ εφέντη, της κοκκινομάλλας πόρνης Ζοζεφίν με την θλιβερή ιστορία, του "αναθεματισμένου" Τζανέτου και του νεαρού μουσουλμάνου Ιμπραήμ, που εδώ και αρκετές γενιές η οικογένεια του έμενε στην αγαπημένη τους Σελανίκ- παρακολουθούμε και την εξέλιξη των γεγονότων της Ελλάδας, της πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Η κυρία Βόικου με την κοσμοπολίτικη γραφή της και την αντικειμενικότητα που χαρακτηρίζει όλα τα βιβλία της, με έκανε να ζήσω κι εγώ μαζί τους τις λύπες, τις χαρές, την αγωνία του πολέμου αλλά και του ξεριζωμού -και από τις δύο πλευρές. Σίγουρα ένα βιβλίο για την αγαπημένη μου Θεσσαλονίκη δεν θα μπορούσε να με αφήσει ασυγκίνητη, βούρκωσα σε πολλά σημεία, όμως έμαθα και πολλά από την ιστορία της Σαλονίκης μου που δεν ήξερα. Συγχαρητήρια στην κυρία Βόικου για άλλη μια φορά για το τόσο όμορφο ταξίδι στην πόλη μας!

Ένα μικρό απόσπασμα που αναφέρεται στην πόλη μας και άγγιξε την καρδιά μου:

Η Σελανίκ, η Σολούν, η Σαλονίκη, η σημερινή Θεσσαλονίκη, θα συνέχιζε να δέχεται ανθρώπους, φυλές και θρησκείες στους δρόμους, στις πλατείες, στα στενά της. Γιατί ήταν μια πόλη-γυναίκα που ήξερε να ερωτεύεται με όλη της την καρδιά, να δίνει την ψυχή της δίχως αντάλλαγμα, να συγχωρεί δίχως κακίες.

ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:

Η Σαλονίκη, η πόλη των τριών θεών, των χριστιανών, των μουσουλμάνων και των Εβραίων, προσπαθεί να βρει την ταυτότητά της στην αυγή του εικοστού αιώνα. 

Αύγουστος 1917. Η πόλη καίγεται συθέμελα. Ο πλούσιος Μεχμέτ εφέντης σώζει τη ζωή μιας χριστιανής, της Σοφίας. Την ερωτεύεται παράφορα, παντρεύεται όμως μια άλλη γυναίκα. 
Η Ζοζεφίν και το πολυτελές πορνείο της γίνονται μάρτυρες μιας μάζωξης λαών από όλα τα μέρη του κόσμου που θα κληθούν να χύσουν το αίμα τους σε έναν καταστροφικό πόλεμο. 
Η Εσρά, μια τσιγγάνα που η γέννησή της χάνεται στον χρόνο, κινείται αθόρυβα και υπογείως στην πόλη και παρεμβαίνει στις ανθρώπινες ζωές. 
Μια επιστολή, πολλά χρόνια αργότερα, φέρνει στο φως επτασφράγιστα μυστικά που σημάδεψαν τη μοίρα όλων αυτών που κάποτε σεργιάνισαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. 

Ο βαρδάρης, ο αέναος τοπικός άνεμος, μας παρασέρνει στη δίνη της ιστορίας μιας πόλης σαγηνευτικής και φέρνει μαζί του ψιθύρους ξεχασμένους.

3 σχόλια:

  1. επειδη εισαι θεσσαλονικια γι αυτο σε αγγιξε τοσο αλλα πραγματικα αξιζει το βιβλιο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως Βούλα μου. Νομίζω όμως πως και να μην ήμουν, επειδή αγαπώ τα βιβλία που μου μαθαίνουν και κάτι από την ιστορία της Ελλάδας, θα μου άρεσε εξίσου. Σε κάθε βιβλίο της κυρίας Βόικου φαίνεται η έρευνα που κάνει για τα ιστορικά στοιχεία. Και έχει την ικανότητα να σε βάζει μέσα στην εποχή που αναφέρει!

      Διαγραφή
    2. Θεωρω οτι ειναι το καλυτερο βιβλιο της κας Βόικου μακραν των αλλων!!! εχε δουλεψει σκληρα να συγκεντρωσει ολα αυτα τα ιστορικα στοιχεια για την πολικοσμικη και πολιτιστικη Θεσσαλονικη του Μεσοπολέμου!!!! με λιγα λογια αριστουργημα!!!! το καλυτερο βιβλιο του 2016 απο οσα εχω διαβασει μεχρι τωρα....

      Διαγραφή