Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

ΓΛΥΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΛΕΪΛΑ ΣΛΙΜΑΝΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Το γλυκό τραγούδι είναι ένα βιβλίο που κρύβει στις σελίδες του μια πικρή ιστορία. Ένα αφήγημα γροθιά στο στομάχι, καθώς το περιεχόμενο του δημιουργεί έντονα συναισθήματα και στους πιο ψυχρούς αναγνώστες.
Ένα δημοφιλές γαλλικό παιδικό νανούρισμα, που αν και στόχος του είναι να γαλουχήσει τις ψυχές των παιδιών και να τους χαρίζει τον ύπνο, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ήχος του είναι ζοφερός και οδηγεί στον θάνατο.

Αν και το μυθιστόρημα είναι σκοτεινό, ταυτόχρονα είναι εθιστικό όπως άλλωστε κάθε μακάβρια ιστορία. Μέχρι πού μπορεί να οδηγήσει τον κάθε άνθρωπο το προσωπικό αδιέξοδο, η έλλειψη αγάπης και στοργής, η κατάθλιψη και η ανυπαρξία κάθε καλής ανάμνησης;
Ένα συνηθισμένο ζευγάρι ύστερα από την απόφαση του να καλυτερεύσουν την επαγγελματική τους ζωή, αποφασίζει να προσλάβει μια νταντά για να της εμπιστευθεί τη φροντίδα των παιδιών τους. Μετά από ενδελεχή έρευνα καταλήγουν στην ιδανική υποψήφια, τη Λουίζ, την οποία συνοδεύουν συστατικές επιστολές με διθυραμβικούς επαίνους.
Όλα μοιάζουν ιδανικά. Τα παιδιά προσαρμόζονται γρήγορα και συμπαθούν το νέο μέλος. Ο ενθουσιασμός τους δεν κρύβεται καθώς και η αδυναμία που της έχουν, μια και η Λουίζ ασχολείται μαζί τους και τους προσφέρει μια διασκεδαστική απασχόληση. Η οικογένεια δένεται και εξαρτάται από αυτήν όλο και περισσότερο.
Όπως όμως όλα τα όμορφα τελειώνουν, έτσι και την ειδυλλιακή  ατμόσφαιρα του σπιτιού έρχονται να επισκιάσουν μικρά περιστατικά, που δημιουργούν ερωτήματα και ανησυχία στον Πολ και στη Μίριαμ.
Η απόφαση τους να την απολύσουν διαρκώς αναβάλλεται, αφού η δικαιολογία που οι ίδιοι επινοούν για την εκάστοτε προβληματική συμπεριφορά της νταντάς, είναι αυτή που υπερισχύει. Κατανοούν πως χωρίς την παρουσία της το τέλειο σπιτικό που έχουν θα χάσει την ισορροπία του.
Κάπως έτσι αρχίζουν όλα... Το πώς τελειώνουν θα το ανακαλύψει ο αναγνώστης σελίδα τη σελίδα. Ποιος μπορούσε άραγε να προβλέψει το φινάλε ώστε να αλλάξει τον ρου της ιστορίας; Εκεί που η λογική συναντάει την τρέλα και το μίσος την αγάπη, δυο παιδιά είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές αυτής της τραγωδίας.

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:

Όταν η Μιριάμ, μητέρα δύο μικρών παιδιών, αποφασίζει παρά την απροθυμία του άντρα της να επιστρέψει στην ενεργό δράση και στη δικηγορία, το ζευγάρι ψάχνει για νταντά. Μετά από αυστηρή επιλογή, προσλαμβάνουν τη Λουί, που πολύ γρήγορα κερδίζει την αγάπη των παιδιών και κατακτά σταδιακά μια θέση στην οικογένεια. Σιγά σιγά στήνεται μια παγίδα αλληλεξάρτησης μεταξύ των μελών που θα οδηγήσει στην τραγωδία.
Μέσα από τις περιγραφές του νεαρού ζευγαριού και της μυστηριώδους νταντάς, αποκαλύπτεται η εποχή μας, με όλα όσα πρεσβεύει για την αγάπη, την παιδεία, τις σχέσεις εξουσίας, τα χρήματα, τις ταξικές και πολιτισμικές προκαταλήψεις.
Θρίλερ και ψυχογράφημα ταυτόχρονα, ένα βιβλίο που δικαίως τιμήθηκε με το βραβείο Goncourt.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου