Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΜΠΑΛΩΜΑΤΑ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΚΟΥΡΤΖΗ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Το νέο βιβλίο της Πηνελόπης Κουρτζή, ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΜΠΑΛΩΜΑΤΑ, μας μεταφέρει στη Μυτιλήνη του 19ου αιώνα. Ηρωίδα του η Νόρα, Ελεονώρα το βαφτιστικό της όνομα, όμως το μπάλωσε και αυτό όπως και όλα τα προβλήματα της. Δεκατρία ήταν συνολικά τα μπαλώματα της ζωής της Νόρας, καθένα από αυτά μια λύπη που μετατράπηκε σε χαρά.
Αντίπαλος απέναντι της ο αδερφός της ο Στρατής, το νόμιμο παιδί του πατέρα της Μιχαήλ. Πραγματικός αντίπαλος της ο ίδιος της ο εαυτός και η λέξη νόθα που της στιγμάτισε άδικα τη ζωή της... Μια λέξη που την πονάει και την κατατρέχει από παιδί.
Από τη Μυτιλήνη στην Κωνσταντινούπολη και στο Παρίσι, θα κάνει τα πάντα για να βγάλει το στίγμα από πάνω της. Στήριγμα σε όλη της τη ζωή, η όμορφη Μπελελένα, που θα της σταθεί σαν πραγματική μητέρα.
Η συγγραφέας με μαεστρία πλέκει σημαντικά ιστορικά γεγονότα της Μυτιλήνης με την πλοκή της ιστορίας της ηρωίδας της, όπως τον μεγάλο φονικό σεισμό το 1867, που επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη ζωή της Νόρας, την απελευθέρωση της Μυτιλήνης από τον τουρκικό ζυγό στις 8 Νοεμβρίου του 1912 αλλά και σημαντικά πρόσωπα όπως η Μαρί Κιουρί.
Σας προτείνω να το διαβάσετε για να καταλάβετε και να νιώσετε όλα τα συναισθήματα που με γέμισε η ανάγνωση αυτού του πολύ όμορφου βιβλίου!


Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:

 «Μικρή μου, να θυμάσαι πάντα∙ το μπάλωμα όταν γίνεται δεν ξεγίνεται. Κοίτα, όμως, σαν καινούργιο δείχνει. Το μπάλωμα είναι τέχνη».
«Και τι ακριβώς σημαίνει μπάλωμα; Και γιατί να μην αγοράσεις καινούργιο; Αφού έχετε τόσους παράδες», απορούσε η Νόρα.
«Μπάλωμα είναι η επιδιόρθωση ενός πράγματος που χάλασε, αλλά δε θες να το αποχωριστείς ή δε γίνεται να το αποχωριστείς. Το μπάλωμα είναι τέχνη, μικρή μου. Είναι χάρισμα∙ να μπορείς να αλλάζεις κάτι που είναι πια παλιό ή ελαττωματικό και να το φτιάχνεις πάλι ώστε να σου αρέσει».
Η Νόρα, βαφτισμένη Ελεονώρα, νόθα κόρη του Μιχαήλου Χιωτέλλη, μαθαίνει την τέχνη του μπαλώματος στο σπίτι του πατέρα της, στη Μυτιλήνη, γύρω στα μέσα του 1800. Η ίδια, όμως, δεν μπαλώνει τα ρούχα της∙ μπαλώνει τα θλιβερά της ζωής της, ξεκινώντας από το όνομά της. Μόνο, όμως, το όνομα, γιατί ως νόθα επίθετο δεν έχει. Το ταλέντο της αυτό τη βοηθάει να επιζήσει από τα δεινά που πλήττουν το νησί και φέρουν τα πάνω κάτω στη ζωή της, να αντιμετωπίσει τους ανθρώπους που την πληγώνουν, με πρώτο τον αδελφό της, να δοθεί στον έρωτα χωρίς να υπολογίσει τους ηθικούς κανόνες και τελικά να αποκτήσει αυτό που πάντα επιθυμούσε: μια ταυτότητα. Κάθε μπάλωμα, όμως, έχει ένα αντίτιμο. Και η Νόρα τα πληρώνει όλα∙ και τα δεκατρία μπαλώματα. Γιατί τόσα χρειάστηκε να κάνει.  


Η άποψη μου στο youtube:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου