Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΠΙΣΩ ANNA HOPE ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Αν και το βιβλίο ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΠΙΣΩ είναι το πρώτο εγχείρημα της συγγραφέως, εντούτοις κυκλοφόρησε στη χώρα μας μετά το εξαιρετικό Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΧΟΡΟΥ. Στις σελίδες του, δυο χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου, συναντάμε τρεις γυναίκες, που η καθεμία ζει το δικό της δράμα από τις συνέπειες μιας τέτοιας φρικαλεότητας.
Η Χέτι εργάζεται ως αμειβόμενη χορεύτρια στο Παλέ και προσφέρει τις υπηρεσίες της σε διάφορους πελάτες. Έχοντας βιώσει την απώλεια του πατέρα της, ζει με τον καταθλιπτικό αδερφό της και τη μητέρα της. Αναζητά τον έρωτα και την υπέρβαση στη ζωή της, που θα αλλάξουν τα μέχρι τότε δεδομένα. Σε ένα υπόγειο κέντρο όπου κυριαρχεί η μουσική της τζαζ, γνωρίζει έναν γοητευτικό και μυστηριώδη άνδρα, που πιστεύει ότι θα της προσφέρει όσα ζητάει.
Η Έιντα έχοντας χάσει τον μοναχογιό της, αρνείται να δεχτεί την απώλεια του και πέφτει σε τέλμα. Οι λιγοστές πληροφορίες που λαμβάνει σε μορφή γράμματος από τους ιθύνοντες, τόσο για τον θάνατο του όσο και για τον τόπο ταφής του, δημιουργούν μέσα της σύγχυση. Έτσι, έχει την αυταπάτη πως τον βλέπει συνεχώς μπροστά της. Αυτή η ψυχολογία έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση της, τόσο ψυχική όσο και σωματική, από τον σύζυγο της Τζακ, που κάνει τη δική του προσπάθεια να ξεχάσει και να συνεχίσει τη ζωή του. Θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτό τον χαμό και να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα.
Η τρίτη ηρωίδα του έργου είναι η Έβελιν, μια κοπέλα που, αν και ανήκει στην υψηλή κοινωνία και έχει μεγάλη οικονομική ευχέρεια, επιλέγει να ακολουθήσει τον δικό της δρόμο και εργάζεται επιβιώνοντας μόνη της. Ο πόλεμος έχει σημαδέψει και τη δική της ζωή, καθώς σε μία από τις μάχες σκοτώνεται ο αγαπημένος της. Ένας άνδρας, που είχε επενδύσει πάνω του και είχε ονειρευτεί το μέλλον της μαζί του. Μετά από ένα εργατικό ατύχημα που της συνέβη εν ώρα εργασίας σε ένα εργοστάσιο που έφτιαχνε οβίδες, εργάζεται πλέον σε γραφείο που χορηγεί συντάξεις σε ανάπηρους πολέμου. Εκεί συνδέεται με μία ιδιόμορφη σχέση με έναν συνάδερφο της, που παρά την απόμακρη στάση της προσπαθεί να την προσεγγίσει και να τη βοηθήσει να ξεχάσει...
Και όλες αυτές οι ιστορίες παρουσιάζονται με αφορμή της σορού ενός αγνώστου στρατιώτη, με διθυραμβικό τρόπο, μιας και ο ίδιος θα γίνει έμβλημα και θα ταφεί με τυμπανοκρουσίες. Αντιπροσωπεύει όλους αυτούς που θάφτηκαν μακριά, που η σωρός τους δεν βρέθηκε ποτέ, ή που η ταυτότητα τους δεν αναγνωρίστηκε. Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται συγκινημένο για την υποδοχή, μιας και όλοι βλέπουν σε αυτόν τον ΑΓΝΩΣΤΟ, τον δικό τους άνθρωπο.
Όπως λέει και η συγγραφέας: Σε κάθε μάχη νικητής είναι ο ίδιος ο πόλεμος, αφού εκατομμύρια ψυχές θυσιάστηκαν στον βωμό του, ακόμα και από την πλευρά των θεωρητικά νικητών. Όσοι μένουν πίσω, καλούνται να διαχειριστούν όλο αυτόν τον πόνο, γνωρίζοντας πως δεν θα ξαναδούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Μάνες, σύζυγοι, αδερφές, ερωμένες περνούν τον δικό τους Γολγοθά προσπαθώντας να αντλήσουν κουράγιο μέσα από άψυχες φωτογραφίες και αναμνήσεις.

Ένα συγκινητικό μυθιστόρημα, ύμνος για αυτούς που φεύγουν αλλά και για αυτούς που μένουν... Ήδη από το πρώτο της βιβλίο η Χόουπ μας δίνει θετικά σημάδια γραφής και παρουσιάζεται ως μία πολλά υποσχόμενη συγγραφέας. Καταφέρνει με την πένα της να μυήσει τον αναγνώστη στα εκάστοτε προβλήματα που παρουσιάζει, δημιουργώντας του συναισθήματα!!! 

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.
ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:
1920, επέτειος της Ημέρας Ανακωχής.
Η μοίρα ενώνει τρεις γυναίκες που ανήκουν στα «σιωπηρά» θύματα του πολέμου –σε αυτούς που έμειναν πίσω. Η Χέτι ζει με τον λιγομίλητο, ψυχικά τραυματισμένο αδελφό της, η Έβελιν δεν μπορεί να ξεπεράσει τον θάνατο του αγαπημένου της και η Έιντα ελπίζει ακόμα στην επιστροφή του γιου της. Καθώς το νήμα που τις συνδέει αρχίζει να ξετυλίγεται, κάπου μακριά, στους αγρούς της Γαλλίας, ο Άγνωστος Πολεμιστής ξεκινάει το ταξίδι της επιστροφής.
Τα βλέμματα των Βρετανών και των υπόλοιπων Ευρωπαίων μπορούν πλέον να στραφούν στο μέλλον. Αυτές οι τρεις γυναίκες, όμως, πρέπει πρώτα να βρουν τη δύναμη να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου