Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016

ΚΟΥΜΚΟΥΑΤ. ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΡΙΖΩΣΕ Η ΑΓΑΠΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΚΟΥΡΤΖΗ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ


Στο βιβλίο αυτό μας αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο η ίδια η ηρωίδα, τη ζωή της. Κύριο γνώρισμα της: η αγάπη, δεν είναι άλλωστε τυχαίο το δεύτερο κομμάτι του τίτλου, αφού στην καρδιά της αλλά και στην αυλή της η αγάπη ριζώνει και ανθίζει για τα καλά, παρ' όλες τις κακουχίες. Γεννημένη στις αρχές του 20ου αιώνα στην Άρτα, σε ένα από τα πιο πλούσια σπίτια της πόλης, η Βασιλική μεγαλώνει με τον θρύλο της Αγίας Θεοδώρας κάτω από το αγαπημένο της δέντρο, το Κουμκουάτ της. Εκεί κάθεται όταν θέλει να απομονωθεί, εκείνο πάντα την σκεπάζει κάτω από τα φύλλα του και της χαρίζει τους καρπούς και το άρωμα του για να την κάνει να ξεχάσει ότι την απασχολεί. Μας γνωρίζει λοιπόν όλους τους ήρωες της ζωής της και μας εξιστορεί όλα τα σημαντικά γεγονότα της, παράλληλα όμως αναφέρει και όλα τα ιστορικά γεγονότα του τόπου. Την ανεξαρτησία από την τουρκική κυριαρχία, την ακμή της πόλης αλλά και της οικογένειας της, την Κατοχή και τις επιπτώσεις που υπάρχουν στο σπιτικό της και την απελευθέρωση. Εκεί κάπου τελειώνει η αφήγηση, και με έναν αριστοτεχνικό τρόπο η κυρία Κουρτζή καταφέρνει να μας αφηγηθεί με λίγα λόγια στις τελευταίες σελίδες μέσα από ένα όνειρο της ηρωίδας την εξέλιξη των ηρώων μετά από χρόνια. 
Ένα πολύ καλογραμμένο μυθιστόρημα, που για να είμαι ειλικρινής το ξεκίνησα επιφυλακτικά κι όμως όσο προχωρούσε η ανάγνωση του δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου, αφού η γραφή είναι γρήγορη και ρέει χωρίς να κουράζει καθόλου.

ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:

1902. Η Βασιλική γεννιέται στο πατρικό της σπίτι στην Άρτα. Κι εκεί ξεκινάει η αφήγηση του οδοιπορικού της, με φόντο τη μετάβαση από την τουρκική κυριαρχία στην ανεξαρτησία και την άνθηση του τόπου. Η ακμή, ο πόλεμος, η Κατοχή, η Απελευθέρωση, μια ολόκληρη ζωή καθορισμένη από τη μοίρα και τα παιχνίδια της, από τις κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές, αλλά και από τα πρόσωπα που εμφανίζονται στο διάβα του χρόνου• η ωραία Ελένη και ο Χαρίλαος, που άργησε να έρθει, η Παρέσα η Σμυρνιά και η Αργυρώ η κοκέτα, τα αγόρια της και η μικρή της Θεοδώρα µε το λάθος όνομα, ο Βασιλάκης, το παραπαίδι, και τόσοι άλλοι που δένουν τη ζωή τους με τη δική της.
Και όλα αυτά µε τον θρύλο της Αγίας Θεοδώρας να συντροφεύει και να παρηγορεί τη Βασιλική, και τη σκιά του αγαπημένου της δέντρου κουμκουάτ να συνδέεται άρρηκτα µε τις μνήμες της και να γίνεται ο πιο κρυφός εξομολογητής της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου