Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

ΟΣΟΙ ΑΓΑΠΙΟΥΝΤΑΙ -HISLOP VICTORIA- ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

   

Αν και γεννημένη στο Λονδίνο,η Βικτώρια Χίσλοπ έχει την ικανότητα να δημιουργεί μυθιστορήματα, έχοντας τη στόφα ενός έλληνα συγγραφέα. Τα βιβλία της έχουν θέμα συγκεκριμένες περιόδους και γεγονότα της ελληνικής ιστορίας.  'Ετσι και το τελευταίο της , με τίτλο "όσοι αγαπιούνται",  οδηγεί τον αναγνώστη σ' ένα ταξίδι με αφετηρία τα χρόνια της κατοχής. Επιβάτες αυτής της διαδρομής είναι τα μέλη μια αστικής οικογένειας, που θα βιώσουν τον πόλεμο σε όλες του τις εκφάνσεις και θα νιώσουν την απώλεια και την ανέχεια. Απαρτισμένη από άτομα διαφορετικά μεταξύ τους, όσον αφορά  όχι μόνο την προσωπικότητα, αλλά και τα πολιτικά τους πιστεύω, θα πρωταγωνιστήσουν σε ένα ολέθριο σκηνικό . 
Το μικρότερο μέλος αυτής, είναι η Θέμις που από μικρή, καλείτε να αντιμετωπίσει το σκληρό πρόσωπο της ζωής. Με μια μητέρα κλεισμένη στο ψυχιατρείο και έναν πατέρα απών ,την ανατροφή της καθώς και των αδελφών της,  έχει αναλάβει η γιαγιά. Ακολουθώντας τα μαύρα χρόνια του εμφυλίου, η ισορροπίες διαταράσσονται όλο και περισσότερο. Ο Πάνος συντάσσεται με το μέρος των αριστερών,  συμμετέχοντας ενεργά στον αγώνα τους.  Στον αντίποδα ο Θανάσης, "παιδί" του Μεταξά, ασπάζεται ακροδεξιές απόψεις, υποδύοντας τον ρόλο ενός αυταρχικού ατόμου. Μεγαλώνοντας η Θέμις αποφασίζει πως το  δίκαιο, η ισότητα και η ελευθερία, πρέπει να κυριαρχήσουν στον κόσμο και θέτει εαυτώ στο Δημοκρατικό Αγώνα.  Βάφει τα χέρια της  με αίμα και συνειδητοποιεί, πως οι ακρότητες και ο φανατισμός από όποια πλευρά και αν προέρχονται, οδηγούν στο ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα. Σε μια κρίσιμη καμπή της ζωής της, θα της τεθεί ένα μεγάλο δίλημμα .......
Τα πρόσωπα που απαρτίζουν αυτό το μυθιστόρημα, είναι πολλά και οι ιστορίες τους ποικίλουν. Η ζωή και ο θάνατος πηγαίνουν αντάμα. 'Αλλοι θα γραφτούν στην ιστορία με χρυσά και άλλοι με μελανά γράμματα. Τα πολιτικά γεγονότα παρελαύνουν στις σελίδες του με άρτιο τρόπο.
Με το διάβα των χρόνων   είναι πλέον δύσκολο να καθορίσει κανείς την πραγματική ταυτότητα της Χίσλοπ.  Είναι Αγγλίδα, μα γράφει σαν γνήσια Ελληνίδα. Η αγάπη της για τον τόπο μας είναι φανερή, καθώς και το πόσο καλή γνώστης είναι της ιστορία του.  'Ενα συγκινητικό ιστορικό ανάγνωσμα, αντάξιο της φήμης της.
Ορόσημο της διήγησής της, ο στίχος ενός ποιήματος που έχει σημαδέψει την ηρωίδα (όσοι αγαπιούνται και νεκροί, ποτέ τους δεν πεθαίνουν) !!!!! Το έργο της Χίσλοπ,  είναι ένας ύμνος για την ελληνική ψυχή, που πολεμά, ελπίζει, αντιστέκεται!!!!                                                                           Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε ΕΔΩ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου