Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

ΤΑ ΦΤΕΡΩΤΑ ΣΑΝΔΑΛΙΑ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ

Διαβάζοντας ΤΑ ΦΤΕΡΩΤΑ ΣΑΝΔΑΛΙΑ του Στέφανου Αλεξιάδη ένιωσα τεράστια νοσταλγία καθώς ήταν σαν να διαβάζω σελίδες από το αγαπημένο μου Ανθολόγιο.
Ο συγγραφέας, γνωρίζοντας καλά τη χρήση των ελληνικών, μέσα από το κείμενο του μας κάνει ένα ταξίδι στο παρελθόν, με γραφή που θυμίζει έντονα κάτι από Άλκη Ζέη, Ζωρζ Σαρή και άλλους αγαπημένους συγγραφείς των παιδικών μας χρόνων. Ταυτόχρονα όμως καταφέρνει και τα "παντρεύει" με μια πιο φρέσκια και σύγχρονη ματιά.
Πρωτοπρόσωπη η γραφή του, μας κάνει να νιώσουμε τρυφερότητα για τον Φοίβο, τον δεκάχρονο -αρχικά- ήρωα του, που μας μιλάει με αθωότητα για τη ζωή του. Ένα παιδί που δεν μπορεί να περπατήσει από τότε που γεννήθηκε, όμως πετάει με το μυαλό του σε χιλιάδες σκέψεις που μοιράζεται μαζί μας. Μέσα από αυτές μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε πώς είναι η ζωή της οικογένειας του, σε αυτήν ο καθένας μας θα εντοπίσει ομοιότητες με τη δική του οικογένεια και θα νιώσει μια υπέροχη οικειότητα. Πώς επηρεάζει όλα τα μέλη αυτής ακόμη και σε αποφάσεις ζωής η ιδιαίτερη κατάσταση του Φοίβου, ποιες είναι οι δυσκολίες της καθημερινότητας του και εν τέλει πόσο δύσκολο είναι να αγαπάς κάποιον που θεωρείται διαφορετικός και τι θα πει διαφορετικός όταν όλοι μας είμαστε διαφορετικοί και μοναδικοί;
Από τι είναι φτιαγμένα τελικά τα Φτερωτά Σανδάλια του Ερμή, του αγγελιοφόρου των θεών; Θα καταφέρει ο μικρός Φοίβος να βρει τη συνταγή τους και αν ναι θα τα κρατήσει για τον ίδιο ή θα τα προσφέρει απλόχερα;
Το μόνο σίγουρο είναι πως ο κύριος Αλεξιάδης καταφέρνει εξαιρετικά να περάσει τα σωστά μηνύματα και να μας προβληματίσει -εάν βέβαια έχει ο αναγνώστης ανοιχτή την ψυχή και το μυαλό του για να τα δεχτεί.
Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του σίγουρα θα νιώσει πως έγινε έστω και λίγο καλύτερος από πριν.
 

Άφησα για το τέλος μια φράση από τις σκέψεις του ήρωα μας, που έμεινε στο μυαλό μου και δεν μπορούσα να τη διώξω:
"Άραγε να βγαίνουν οι ευχές που κάνουμε ή μήπως είναι ένας τρόπος να δίνουμε δύναμη οι ίδιοι στους εαυτούς μας;" 

Εσείς τι λέτε; Ίσως βρείτε την απάντηση μέσα από ΤΑ ΦΤΕΡΩΤΑ ΣΑΝΔΑΛΙΑ!

Υ.Γ.1 Μη σας προβληματίσει η "ταμπέλα" του εφηβικού. Είναι κατάλληλο για παιδιά ηλικίας 9 έως 109 ετών!

Υ.Γ.2 Περιμένω με ανυπομονησία το επόμενο πόνημα του συγγραφέα! 

 

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου