Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ-ΜΑΚΗΣ ΡΟΥΣΟΜΑΝΗΣ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΝΟΗ

Η ιστορία τριών γυναικών, σε διαφορετικές εποχές, που όμως έχουν κάτι κοινό πέραν του έρωτα.
Το πρώτο βιβλίο που διάβασα από τον κύριο Ρουσομάνη και με εντυπωσίασε το πόσο όμορφα αλλάζει τη μία ιστορία με την άλλη, τη μία εποχή με την άλλη, χωρίς να μπερδεύει καθόλου τον αναγνώστη. Ένα ταξίδι από την Πέργαμο της αρχαιότητας μέχρι τη Σμύρνη και την Αθήνα του σήμερα με συνοδοιπόρο τον έρωτα.
Ένα βιβλίο με έναν πολύ δυνατό τίτλο, "Απαγορεύεται η είσοδος στον θάνατο". Ένα βιβλίο γεμάτο από συναισθήματα, μουσική, εικόνες, χρώματα, αρώματα και πάνω από όλα ζωή και φυσικά τον θάνατο που καραδοκεί, αφού κακά τα ψέματα είναι αλληλένδετα αυτά τα δύο.

ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:

Αθήνα και Σμύρνη. Πόσα κοινά έχουν οι δύο αυτές πόλεις... Γνώριμοι άνθρωποι και μυρωδιές οικείες. Φαγητά, μεζεκλίκια και καφέδες. Στη Σμύρνη τούρκικος και στην Αθήνα ελληνικός.
Εκείνος ήταν παντρεμένος και πατέρας ενός μικρού αγοριού. Σαράντα ετών και Τούρκος μουσουλμάνος. Ένας όμορφος Ανατολίτης που η δουλειά του ξεναγού σε ελληνικά γκρουπ τον έκανε ακόμη πιο γοητευτικό στα γυναικεία βλέμματα. Ήταν ο Κενάν. Εκείνη ήταν παντρεμένη και μάνα. Τριάντα ετών και καρκινοπαθής. Ελληνίδα και χριστιανή ορθόδοξη. Ήταν όμορφη αλλά και άσχημη, αφού είχε αφεθεί στην καθημερινότητα, στην ασθένεια και στη ρουτίνα της ζωής. Ήταν η Θάλεια.
Πέργαμος Μικράς Ασίας, 160 π.Χ.
Η νεαρή κοπέλα περνούσε τον ενός χιλιομέτρου διάδρομο με τους κίονες που οδηγούσε στον χώρο του ιερού υποβασταζόμενη από τη μητέρα της. Δυο σημάδια στον αριστερό μαστό της είδε εκείνο το πρωινό, και πήραν το δρόμο για το Ασκληπιείο. Τα πόδια της κόπηκαν καθώς περπατούσαν στο θεραπευτήριο του Ασκληπιού και είδε τη μεγάλη επιγραφή που έγραφε: «Εν ονόματι των θεών απαγορεύεται η είσοδος εις τον Θάνατο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου