Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Ο ΣΤΟΙΧΕΙΟΧΑΡΑΚΤΗΣ ΣΙΜΟΣ ΚΕΡΑΣΙΔΗΣ ΩΚΕΑΝΟΣ

Ένα από τα ωραιότερα πράγματα του να είσαι βιβλιολάτρης είναι πως ανακαλύπτεις συγγραφείς που, αν και πρωτοέρχεσαι σε επαφή με τη γραφή τους, νιώθεις μια έντονη αναγνωστική ικανοποίηση και πληρότητα. Αυτόν τον ενθουσιασμό μου τον δημιούργησε η ανάγνωση του βιβλίου του Σίμου Κερασίδη, Ο ΣΤΟΙΧΕΙΟΧΑΡΑΚΤΗΣ.
Ένα μυθιστόρημα κατάλληλο για απαιτητικούς αναγνώστες, ένα έργο που δεν συγκαταλέγεται στα εύκολα αναγνώσματα -σε αυτά δηλαδή που ρέουν γρήγορα- μιας και η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι (ας μου επιτραπεί η λέξη) ανώτερου επιπέδου, καθώς οι ιστορικές αναφορές και ονομασίες είναι αναρίθμητες. Γεγονός όμως που όχι μόνο δεν κουράζει, αλλά αντίθετα μας καθιστά μαθητές έτοιμους για γνώση.
Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα με έντονο το πολιτικό στοιχείο. Η κατασκοπεία υφαίνει γύρω της τον δικό της ιστό και η Νέμεσις καραδοκεί για να δοθεί δικαιοσύνη.
Ήρωας της ιστορίας είναι ο Μανουήλ Ντρετός από τα Γιάννενα, που ζουν κάτω από τον Οθωμανικό ζυγό. Η οικογένεια του θα τον στείλει, σε ηλικία έξι ετών, με συνοδό τον θείο του, στο Βουκουρέστι για να φοιτήσει εσώκλειστος και να μορφωθεί σε μία ακαδημία. Το ταξίδι είναι μεγάλο και οι κίνδυνοι που θα προκύψουν θα σκληραγωγήσουν τον μικρό Μανουήλ. Η επιθυμία του για γνώση θα τον κάνει εξαίρετο μαθητή. Στα χρόνια που θα περάσουν ο θάνατος θα είναι κάτι που θα τον σημαδεύει και θα τον ακολουθεί.
Θα ανακαλύψει την αγάπη του για την τυπογραφία και τη στοιχειοχάραξη. Θα δημιουργήσει αριστουργήματα και θα γίνει περιζήτητος. Με πρόσχημα την τέχνη του θα εισβάλει στον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών, ενεργώντας ως διπλός πράκτορας. Μπλέκεται στα πλοκάμια της κατασκοπείας και, παρόλο το νεαρό της ηλικίας του, γνωρίζει σημαίνοντα πρόσωπα με πολιτική ισχύ, όπως ο Τσάρος Νικόλαος. Κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική του ταυτότητα και δράση.
Παράλληλα με την εκπλήρωση των αποστολών του, κάνει γνωστή την τέχνη του ανά την Ευρώπη και γίνεται διάσημος. Όλα τα ζει στο έπακρο. Δουλεύει ασταμάτητα, ερωτεύεται παράφορα, τιμωρεί ανελέητα.
Αυτά αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης, επιφανειακά όμως γιατί στο βάθος κρύβεται ένα μεγάλο μυστικό, ένας υπέρτατος σκοπός που δεν τον πληροφορούμαστε παρά μόνο προς το τέλος της ιστορίας. Μία μυθοπλασία γραμμένη με εξαιρετική μαεστρία, ένα παραμύθι γεμάτο σασπένς και περιπέτεια. Ένα ανάγνωσμα όπου όλοι οι λάτρεις των καλών βιβλίων, και δη της σημαντικής ελληνικής λογοτεχνίας, πρέπει να έχουμε στη βιβλιοθήκη μας!


Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:

Ο Μανουήλ Ντρέτος, γυιός Γιαννιώτη αργυροχόου,  θα σταλεί για σπουδές στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες με όνειρο να  επιστρέψει στην τουρκοκρατούμενη γενέτειρά του σαν ελευθερωτής. Όμως η  μοίρα έχει άλλα σχέδια γι᾽αυτόν. Θα τον κερδίσει η τέχνη της τυπογραφίας και θ᾽ασχοληθεί με τη στοιχειοχάραξη και την τυπογραφία. Εικοσιδύο ετών ο Μανουήλ μετακινείται στη Μεσευρώπη, εργάζεται σκληρά και δημιουργεί αριστουργήματα. Ο μονάρχης της Αυστρίας θα τον καλέσει στο παλάτι του. Στη Βιέννη θα ερωτευθεί την ωραία   Ολιβέρα, αλλά σκοτεινές δυνάμεις θα τον  αποσπάσουν από την αγκαλιά της και θα τον αναγκάσουν να περιπλανηθεί από τις ισχυρές πόλεις της Ευρώπης μέχρι τη ρωσική πρωτεύουσα όπου θα γνωρίσει τον πανίσχυρο τσάρο Νικόλαο Α΄. Θα κατορθώσει ο Μανουήλ να επιστρέψει στη Βιέννη και να βρει την Ολιβέρα; Θα μπορέσουν να μετοικήσουν στην Ήπειρο μέσα στη λαίλαπα του πολέμου που ξεσπά το 1853 στην Κριμαία;
Ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην εποχή της βιομηχανικής επανάστασης και της εξέγερσης των          εθνών. Μια ιστορία επιβίωσης ανάμεσα στα πλοκάμια μυστικών οργανώσεων, ένας αγώνας οικονομικής επικράτησης στις διεθνείς αγορές. Αλλά κι ένα ταξίδι στα γλυκά μονοπάτια του έρωτα και στον μαγικό κόσμο της τυπογραφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου