Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΑΡΙΟΣ ΤΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ - ANTONIO G.ITURDE - ΕΚΔ. ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

'Οσα χρόνια και αν περάσουν, όσα βιβλία και αν διαβάσουμε με παρόμοια θεματολογία, πάντοτε η βαναυσότητα που γνώρισαν οι Εβραίοι στον Β' παγκόσμιο πόλεμο θα προκαλεί σε εμάς τους αναγνώστες ρίγη συγκίνησης.
'Ετσι  και το βιβλίο αυτό, Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΑΡΙΟΣ ΤΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ, πραγματεύεται τα αποτρόπαια χρόνια που έζησαν εκατομμύρια άνθρωποι.
Οι κτηνωδίες που υπέστησαν από τους Ναζί, τα ανθρωπόμορφα αυτά τέρατα, που στο όνομα της 'Αριας φυλής και στην διατήρηση της καθαρότητάς της, εξόντωσαν αθώες ψυχές με πρόσχημα το διαφορετικό, το μιαρό, το αλλόθρησκο.
Πρόκειται για μια συγκλονιστική αληθινή ιστορία, όπου η μικρή ηρωίδα Ντίτα, οδηγούμενη με τους γονείς της σε ένα στρατόπεδο κολαστήριο, περνά τα ευαίσθητα χρόνια της παιδικής της ηλικίας μέσα σε αυτό.
'Ερχεται  αντιμέτωπη με έναν κόσμο σκληρό, αναγκάζοντάς την να συμπεριφερθεί σαν ενήλικας για να αντέξει τις φρικαλεότητες που βιώνει.  Μόνη της παρηγοριά η ιδιότητά της, αυτής της βιβλιοθηκάριου.Το έργο που της έχει ανατεθεί, η φύλαξη ενός πολύτιμου  θησαυρού όπως είναι τα βιβλία, κάνει τους συγκρατούμενούς της να την σέβονται και να την θαυμάζουν για το θάρρος της. Με κίνδυνο την ζωή της, κρύβει έναν μικρό αριθμό βιβλίων, που χρησιμοποιούνται στο μυστικό σχολείο που έχει ιδρύσει ο Φρέντι Χίρς.'Ενας Γερμανοεβραίος, που προσπαθεί να διασώσει μικρά παιδιά από την εξόντωση. 
Οι άνθρωποι που θα γνωρίσει η Ντίτα, η ιστορία που κουβαλάει ο καθένας τους, η καθημερινότητα των αιχμαλώτων, οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για τον αφανισμό τους, αλλά και τα βασανιστήρια που υφίσταντο, περιγράφονται με γλαφυρό τρόπο σε αυτό το μυθιστόρημα.
Μια διήγηση γροθιά στο στομάχι, που οι αποκαλύψεις της σε κάνουν να λυπάσαι και να θυμώνεις, για το πού μπορεί να φτάσει η ανθρώπινη αναλγησία.
Το ολοκαύτωμα έχει μείνει ως μια από της μελανότερες στιγμές της Ιστορίας. Οι ένοχοι έμειναν ατιμώρητοι και τα θύματα και οι απόγονοί τους, στην πραγματικότητα δεν δικαιώθηκαν ποτέ.
'Ενα  βιβλίο ποταμός για την ζωή και τον θάνατο, τον πόλεμο και την ειρήνη. Ακόμα όμως και σε αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες, αξίες όπως η φιλία και ο έρωτας δεν δίστασαν να αναδειχθούν.

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου