Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

ΕΡΑΝ. ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΑ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ - ΕΚΔ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ

"Εκ του οράν το εράν" λέγει ο Φιλόστρατος. Δηλαδή, απο το να βλέπεις το να ερωτεύεσαι.
Μια φράση μικρή με νόημα μεγάλο που επιφέρει ερμηνείες  ποικίλες και διφορούμενους στοχασμούς. Μια ρήση που αποτέλεσε τη βάση για να χτιστεί ένα ολόκληρο μυθιστόρημα.
Ο Γιάννης Καλπούζος όμως στο νέο του πόνημα, τιμά το εράν. 'Ενα ιστορικό μυθιστόρημα που ο όγκος του δεν πρέπει να λειτουργεί αποτρεπτικά για την ανάγνωσή του, μιας και είναι γνωστή η ικανότητα του συγγραφέα με ότι καταπιάνεται να το κάνει με τρόπο τέτοιο, ώστε να σε παρασέρνει  σε ένα αναγνωστικό ταξίδι ανεξαρτήτου διάρκειας.
Αξιοθαύμαστη  η ενδελεχής έρευνα που έχει γίνει απο πλευράς του δημιουργού, όσον αφορά όχι μόνο την ακριβή καταγραφή ιστορικών γεγονότων, αλλά και την λεπτομερή περιγραφή των κοινωνικών δεδομένων της εποχής.
Παρακολουθούμε την καθημερινότητα των ηρώων την περίοδο της Εικονομαχίας του 8ου αι μ.χ και γινόμαστε με περισσή ευκολία μέρος αυτής.
Η ελληνική γλώσσα προβάλει την δυναμική της σε κάθε κεφάλαιο, σε κάθε εξιστόρηση. 
Κύριοι πρωταγωνιστές η Λυγινή, ο Υάκινθος και ο Ροδανός. Τραγικές μορφές σημαδεμένες από γεννησιμιού τους. Οι δρόμοι τους θα συγκλίνουν σε μια κοινή πορεία, μα θα κληθούν να ακολουθήσουν μονοπάτια δαιδαλώδη, σε μια ακανθώδη  διαδρομή που θα τους χωρίσει πολλάκις και θα τους ενώσει.
Αναζητώντας διακαώς και οι τρεις την αγάπη, τον έρωτα και την αφοσίωση στο Θεό, θα βγουν άλλοτε  νικητές και άλλοτε νικημένοι στον αγώνα της ζωής και της πίστης.
Θα περάσουν δοκιμασίες και θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ορατούς και αόρατους αντιπάλους, μα πιότερο τον ίδιο τους τον εαυτό.
'Ενα μυθιστόρημα, όπου ο ερωτισμός είναι διάχυτος και στους ιστούς του παγιδεύονται άπαντες.
Τους τρεις ήρωες πλαισιώνουν πρόσωπα πολλά, με τη δική τους ιστορία, τα δικά τους δράματα. Το Εράν διδάσκει την σημαντικότητα  του είναι και όχι του φαίνεσθαι.
Την ψυχή και όχι το κάλλος οφείλουμε να ερωτευόμαστε, την ζωή και όχι τον θάνατο, το φως και όχι το σκοτάδι.
Η ανάγνωση  του εξαιρετικού αυτού μυθιστορήματος θα σας γυρίσει αιώνες πίσω, μα με περίτεχνο τρόπο, όλα θα σας φανούν οικεία.
Αποκτήστε το και τοποθετήστε το εκεί που του αξίζει∙ στη βιβλιοθήκη σας!!!!!  


Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου