Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

ΤΑ ΤΑΠΕΡ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ-ΕΛΕΝΑ ΑΚΡΙΤΑ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ

 Τα τάπερ της Αλίκης

Τρεις γενιές γυναικών που τους συνδέουν δεσμοί αίματος,ζωντανεύουν τα δρώμενα της Αθηναϊκής κοινωνίας την 20ετια 1980-2000.

Η Κοραλία,η Ελένη και η Αλίκη που πήρε το όνομα της θρυλικής νονάς της, αγωνιούν,ελπίζουν,διεκδικούν και ονειρεύονται.

Προσπάθησα να παραγκωνίσω την συμπάθεια και τον θαυμασμό που τρέφω για την δημιουργό Έλενα Ακρίτα που για άλλη μια φορά λέει τα πράγματα με το όνομα τους και αντικειμενικά το βιβλίο το λάτρεψα από κάθε άποψη, κόντρα σε κάποιες ρηχές και αρνητικές κριτικές που είναι καθόλα σεβαστές.

Η συγγραφέας με το μαγικό χάρισμα της,μας μεταφέρει στην χρυσή εποχή των ταινιών της Φίνος Φιλμ και στις θεατρικές σκηνές,στους οίκους ανοχής της Φυλής και στα παλιά καταστήματα που άφησαν εποχή!

Μια πολυεπίπεδη και βαθιά ανθρώπινη ιστορία που δίνει σάρκα και οστά στις οικογενειακές σχέσεις και στην υπέρμετρη αξία της αληθινής φιλίας!

Ένα τρυφερό και συνάμα σκληρό μωσαϊκό που πραγματεύεται εύστοχα την κάθε είδους διαφορετικότητα,τον σχολικό εκφοβισμό,την ενδοοικογενειακή βία και τις ύπουλες πληγές της ψυχής.

Τις πληγές εκείνες που επιλέγεις να τις φυλακίσεις μέσα σε πολύχρωμα τάπερ και συνεχίζεις την ζωή σου σαν να αφορούν τον διπλανό σου.

Μέχρι που εκείνες έχουν πια τον πρώτο λόγο και ζητωκραυγάζουν για ίαση και πλέον το να ανοίξεις το αεροστεγές καπάκι φαντάζει μονόδρομος.

Ο αναγνώστης μέσα από κωμικά ευτράπελα και έντονες συγκινήσεις θα κάνει ένα ταξίδι διαφορετικό:θα ανακαλύψει τον εαυτό του,θα εξοστρακίσει καθετί τοξικό και θα προσπαθήσει να αγγίξει την εκπλήρωση των στόχων του,αδιαφορώντας για την γνώμη του κόσμου.

Γι'αυτό ας πάρουμε από το χέρι τα τάπερ της Αλίκης και ας πορευτούμε με γνώμονα τις επιθυμίες μας και ότι μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους, σαν εκείνες τις αξέχαστες τραγανές πατάτες των παιδικών μας χρόνων.

Ένα υπέροχο και άκρως νοσταλγικό μυθιστόρημα για όλα εκείνα που μας σημάδεψαν,για τις χαρές και τα ζόρια,στην ουσία για την ίδια την ζωή!

Pantelis Topalidis



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου