Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΜΑΚΡΥΣ FREDRIK BACKMAN ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΓΓΑΝΑΡΗ

 Πολλές φορές δεν έχει σημασία το μέγεθος ενός περιεχομένου, μιας και ένα ολιγοσέλιδο βιβλίο μπορεί εξίσου να είναι ένα μικρό διαμάντι της λογοτεχνίας.
Ένας από τους συγγραφείς που διαθέτει την ικανότητα να καθηλώνει τον αναγνώστη χωρίς να φλυαρεί, καταγράφοντας μια μικρή αλλά πολύτιμη ιστορία, είναι ο Backman.
Στην τελευταία του νουβέλα ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΜΑΚΡΥΣ, ο δημιουργός προσφέρει στους εραστές του βιβλίου μια αφήγηση ξέχειλη από συναισθήματα και διδάγματα ηθικής. Εξυψώνει τη χαρά με τη λύπη και την απώλεια με τη ζωή.
Το μέσο που χρησιμοποιεί για να μεταδώσει τούτα τα μηνύματα είναι οι δύο βασικοί ήρωες, ο Νούα και ο παππούς του. Δύο πλάσματα που ο συγγενικός δεσμός που τους δένει, είναι τόσο δυνατός ώστε αποτελούν ο ένας για τον άλλο τη μέγιστη μορφή αγάπης. Ο ηλικιωμένος άνδρας αποτελεί πρότυπο και σημείο αναφοράς για τον Νούα, ενώ η συντροφικότητα τους, τους οδηγεί στο να ζουν διαρκώς ένα περιπετειώδες ταξίδι.
Τη μαγική αυτή διαδρομή των δυο συνοδοιπόρων θα έρθει να ταράξει μια δραματική αλλαγή. Τα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν την πραγματικότητα, το παρελθόν, τις αναμνήσεις και τα γεγονότα κάθε ανθρώπου, αρχίζουν σιγά σιγά να αφαιρούνται από το μυαλό του παππού, καθιστώντας τον ανίκανο να τα ξαναπροσθέσει.
Στην αγωνία του αυτή να μη λησμονήσει όσους και ό,τι αγαπάει, στον επικείμενο φόβο να χάσει τον δρόμο της θύμησης και της λογικής, θα ζητήσει την αρωγή του εγγονού του. Όταν το χθες μπερδευτεί με το σήμερα και οι σκόρπιες εικόνες αρχίσουν να κατακλύζουν τον νου του ηλικιωμένου που βρίσκεται εν τρικυμία, τότε ο μικρός θα αναλάβει την υποχρέωση να μην αφήσει ποτέ τον δάσκαλο του να χαθεί σε επικίνδυνους και δαιδαλώδεις λαβύρινθους.
Τελειώνοντας τούτη η εξιστόρηση, όσα νιώθεις είναι ένα ποτάμι έτοιμο να ξεχειλίσει. Όσοι έχουν βιώσει μια παρόμοια εμπειρία με κάποιο κοντινό τους άτομο, είναι αδύνατο να εμποδίσουν τα δάκρυα της ψυχής τους.
Οι ανθρώπινες σχέσεις οφείλουν να αποτελούν υπόδειγμα και όλοι μας να προσφέρουμε απλόχερα την αγάπη και τη στοργή. ΜΗΝ ΠΕΙΤΕ ΠΟΤΕ ΑΝΤΙΟ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣΩΠΑ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΕΣ!!!

 

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου