Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΤΕΚΟΥ

 Για τον Δεκέμβρη η στήλη μας υποδέχεται και κάνει ερωτήσεις στην Ιφιγένεια Τέκου, που όλα της τα βιβλία μας έχουν χαρίσει πολύ όμορφα ταξίδια.


Πείτε μας  λίγα λόγια για το καινούριο σας βιβλίο.

Το νέο μου βιβλίο από τις εκδόσεις Διόπτρα με τίτλο «Να ονειρευτώ ξανά», διαδραματίζεται στην Κέρκυρα και στη Ζάκυνθο. Χρονική αφετηρία το 1943, η τραγική περίοδος της Κατοχής. Η Μαργαρίτα και ο Γιάννης, οι  δύο κεντρικοί ήρωες, στην πρώτη τους κιόλας γνωριμία, την ώρα που τρέχουν να σωθούν από τις βόμβες των γερμανικών μαχητικών... ερωτεύονται, όμως η μοίρα τους χωρίζει κι από κει και πέρα καλούμαστε να δούμε ως θεατές την πορεία της Μαργαρίτας, την επιλογή της να μαζέψει τα κομμάτια της και να επιβιώσει όσο καλύτερα μπορεί. Παράλληλα παρακολουθούμε τη ζωή της Εβραίας Ρουμπίνας που αναγκάζεται να αφήσει την Κέρκυρα και να κρυφτεί στη Ζάκυνθο για να γλιτώσει από τους Γερμανούς. Ο σεισμός του 53’ στο  όμορφο Τζάντε θα δοκιμάσει το νησί αφήνοντας συντρίμμια στο πέρασμά του.
Οι ζωές όλων των ηρώων του βιβλίου ανακατεύονται και επαναπροσδιορίζονται, καθώς η ελπίδα και τα όνειρα τούς ξαναβάζουν στο μονοπάτι της διεκδίκησης καλύτερων ημερών.

Ποιον ήρωα αγαπήσατε περισσότερο στο βιβλίο σας;

Άπαντες οι ήρωες μέσα στο βιβλίο μου είναι για μένα ξεχωριστοί, ο καθένας  για τα δικά του προτερήματα ή ελαττώματα. Τους παίδεψα αρκετά όλους τους, είναι η αλήθεια, όμως μέσα από τις δυσκολίες θαρρώ πως αναδεικνύονται καλύτερα οι πτυχές της ανθρώπινης προσωπικότητας.  Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπίζουν τα βάσανα, τις αναποδιές, τις κακουχίες, την προδοσία τούς χαρακτηρίζει και καθορίζει τις επιλογές τους.
Η  αγαπημένη μου ηρωίδα είναι η Στυλιανή, φαινομενικά δευτεραγωνίστρια, όμως για μένα κατέχει μια από τις σημαντικότερες θέσεις στην ιστορία μου. Πρόκειται για μια υπέροχη Ζακυνθινή που η ζωή την ανάγκασε να  μετακομίσει με την μητέρα της στην Κέρκυρα. Αναγκάστηκε να πάρει δύσκολες αποφάσεις για την ηλικία της και οι συνέπειες των πράξεών της την καταδίωξαν αλύπητα, τόσο εκείνη όσο και τους αγαπημένους της ανθρώπους. Δεν θα πω όμως άλλα για να μην αποκαλύψω κάτι που δεν πρέπει.

Πόσο καιρό σας παίρνει να ολοκληρώσετε ένα βιβλίο;

Εξαρτάται από  το είδος και το θέμα του βιβλίου. Στην αρχή κάνω έρευνα, φτιάχνω τον σκελετό μου, σκιαγραφώ τους ήρωές μου (εξωτερικά κι εσωτερικά χαρακτηριστικά) και μετά ξεκινώ το ταξίδι της συγγραφής. Όταν πια έχει ολοκληρωθεί και μπαίνει η τελευταία τελεία, το ξανακοιτάζω αρκετές φορές για τυχόν λάθη και…αυτό είναι. Συνήθως μου παίρνει δέκα μήνες.

Τι είναι για εσάς η συγγραφή;

Η συγγραφή είναι για μένα πρώτα από όλα η καλύτερη ψυχοθεραπεία. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να μην γράφει ειδικά τώρα πια που το απαιτούν τα μέσα μου κι έχει γίνει κάτι σαν γλυκός ψυχαναγκασμός.

Πείτε μας ένα αγαπημένο σας βιβλίο που σας έδωσε τροφή για σκέψεις  και θα θέλατε να είστε ο δημιουργός του.

Πολλά είναι τα βιβλία που θα ήθελα να είχα γράψει, ωστόσο νιώθω τυχερή που τα απόλαυσα έστω και ως αναγνώστρια. Ο «Mαρμάρινος Φαύνος» του Χόθορν, διηγήματα του Maupassant και του Μπόρχες, έργα του Ντοστογέφσκι και του Καμύ είναι μερικά από αυτά και φυσικά δεν μπορώ να μην αναφερθώ στα αριστουργήματα των Ελλήνων λογοτεχνών, παλιών και σύγχρονων, που με ενέπνευσαν.
 

Από ποια  ηλικία ασχοληθήκατε με τη συγγραφή;

Μόλις τέλειωσα το μεταπτυχιακό μου έκανα μια μικρή απόπειρα, όμως με πείσμα, σκοπό και προσήλωση  ασχολήθηκα με τη συγγραφή λίγα χρόνια αργότερα.Οι ώρες που πέρναγα μέσα στο σπίτι λόγω του μικρού με ώθησαν να βρω νέους δημιουργικούς τρόπους να απασχολούμαι. Άνοιξα το λάπτοπ κι άρχισα να γράφω, όσο απλά. Κι όσο έγραφα τόσο περισσότερο γέμιζαν τα μέσα μου.
 

Οταν ξεκινάτε να γράψετε βαδίζετε σε γνωστά μονοπάτια, ξέρετε δηλαδή απο την αρχή την πορεία της ιστορίας; Και αν ναι, υπάρχει περίπτωση να άλλαξει;

Στην αρχή κάνω ένα σκελετό και ξέρω στο περίπου πώς θέλω να εξελιχθεί η ιστορία μου, όμως η αλήθεια είναι πως κάθε φορά ανατρέπονται τα δεδομένα που έχω θέσει ως βάση, με άλλα λόγια, αλλιώς τα λογαριάζω και αλλιώς μου βγαίνουν.  Η απουσία πρόβλεψης και το αναπάντεχο είναι από τα ευχάριστα στοιχεία της συγγραφής. Θα έπληττα αφάνταστα αν δεν μπορούσα να καθοδηγηθώ από τους ίδιους τους ήρωές μου παρεκκλίνοντας κάθε τόσο από την πορεία.
 

Θα δοκιμάζατε ποτέ να γράψετε μια άλλη κατηγορία;

Ναι, φυσικά και θα το δοκίμαζα και μάλιστα το έχω δοκιμάσει. Ήδη έχω γράψει βιβλία που ξεφεύγουν από το είδος στο οποίο έχω συνηθίσει τον αναγνώστη έως σήμερα όπως σύγχρονο μυθιστόρημα, διηγήματα και εφηβικό μυθιστόρημα (έχει ήδη εκδοθεί) και περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους προς έκδοση. Γενικά δεν μου αρέσει να ακολουθώ την πεπατημένη στη συγγραφή, αλλά να δοκιμάζω διαρκώς τα όριά μου προσπαθώντας να ανακαλύψω τι άλλο κρύβω μέσα μου.

Τι σας δίνει το έναυσμα για να ξεκινήσετε μια καινούρια ιστορία;

Η έμπνευση για τη νέα ιστορία μπορεί να μου έρθει από οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή. Μπορεί να είναι μια ταινία, ο στίχος αγαπημένου τραγουδιού, η γκριμάτσα του ψιλικατζή, ο αναστεναγμός της γειτόνισσας και σίγουρα δεν έρχεται από μόνη της. Την φλερτάρεις καθημερινά μέχρι να αποδεχτεί την πρόσκλησή σου.

Τι είναι για εσάς ο έρωτας και η αγάπη; Πιστεύετε  στο happy end;

Ο έρωτας και η αγάπη αποτελούν κινητήριες δυνάμεις για τους ανθρώπους. Κάνουν τη ζωή να δείχνει πιο υποφερτή, λιγότερη σκληρή, περισσότερο χρωματιστή. Και δεν θα σταθώ μονάχα στην ρομαντική αγάπη, αλλά σε κάθε είδους αγάπη που μας οπλίζει με το απαραίτητο κίνητρο για το διαρκές κυνηγητό της ευτυχίας. Όσο για το «ευτυχές τέλος», και ποιος δεν πιστεύει σε αυτό;

Ποιο απόφθεγμα σας αντιπροσωπεύει;

«Αλίμονο στη χώρα που έχει ανάγκη από ήρωες» είπε ο Μπρεχτ και σε αυτή την περίοδο της ζωής μου με αντιπροσωπεύει απόλυτα.

Τι είναι αυτό που δεν μπορείτε να συγχωρήσετε;

Μπορώ να συγχωρήσω σχεδόν τα πάντα σε κάποιον που αγαπώ πραγματικά γιατί, κακά τα ψέματα, όλοι μας υποπέφτουμε σε σφάλματα  και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι αδυναμίες μας να ακυρώνουν σχέσεις ζωής.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο ελάττωμά σας και ποιο το μεγαλύτερο προτέρημά σας;

Το μεγαλύτερο ελάττωμά μου είναι η αφέλειά μου σε συνδυασμό με τον αυθορμητισμό μου, ενώ το μεγαλύτερο προτέρημά μου είναι ακριβώς αυτά τα ίδια.

Τι θεωρείτε ότι είναι η απόλυτη ευτυχία;

Απόλυτη ευτυχία για μένα είναι αυτό που ακριβώς που ζω αυτή τη στιγμή. Εγώ, ο άντρας μου και το παιδί μας, υγιείς και αγαπημένοι να κάνουμε όνειρα για το μέλλον στηρίζοντας ο ένας τον άλλο, ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες με υπομονή και αισιοδοξία.


Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας, ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο το νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε στις 9/11 και θα έρθουμε οπωσδήποτε στην παρουσίαση του στην πόλη μας, στις 8/12 στις 19.00 στον Ιανό της Αριστοτέλους!



1 σχόλιο: