Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ Η ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΑ ΕΛΕΝΗ ΚΕΚΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ

Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η Καπετάνισσα. Μια μυθιστορηματική βιογραφία όπως χαρακτηρίζει η ίδια η συγγραφέας το βιβλίο αυτό. Το πρώτο βιβλίο της κυρίας Κεκροπούλου, όχι και τόσο γνωστό σε σχέση με τα επόμενα της, εξίσου όμως καλογραμμένο. Από τις πρώτες σελίδες ακόμα φαίνεται πόσο μεγάλη ιστορική έρευνα έχει κάνει η συγγραφέας, αφού βάζει τον αναγνώστη μέσα στη ζωή της ηρωίδας, τα ζει μαζί της, αναφέρει ονόματα και γεγονότα με απόλυτη ακρίβεια.
Το βιβλίο ξεκινάει όταν η Λασκαρίνα είναι γύρω στα 17 και ετοιμάζεται για τον γάμο της με τον πρώτο σύζυγο της, Δημήτριο Γιάννουζα, αναπολόντας τα πρώτα χρόνια της ζωής της. Συνεχίζει με τον δεύτερο γάμο της, τη γνωριμία της με τον Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε', τον τσάρο Αλέξανδρο, τη βαλιδέ-σουλτάνα και τέλος τη σημαντική συμβολή της στην Ελληνική Επανάσταση στο πλευρό της Φιλικής Εταιρείας. Μία πραγματική καπετάνισσα που αγαπήθηκε αλλά και δέχτηκε τη ζήλια πολλών, όπως άλλωστε όλοι οι σημαντικοί!

ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα γεννήθηκε το 1771 σε μια υγρή φυλακή της Κωνσταντινούπολης. Μεγάλωσε μέσα στα πλούτη, στις Σπέτσες. Δεκαεπτά ετών παντρεύτηκε τον πλούσιο καπετάνιο Δημήτρη Γιάννουζα αλλά σύντομα έμεινε χήρα. Ο δεύτερος άνδρας της, ο Δημήτριος Μπούμπουλης, την λάτρεψε και της έμαθε ν' αγαπά τη θάλασσα και την ριψοκίνδυνη ζωή.
Πάμπλουτη και δυναμική, αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο καμμιά άλλη Ελληνίδα στην εποχή της. Η φήμη της ξεπέρασε τα σύνορα της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας κι οι εφημερίδες της Ευρώπης εικόνιζαν σκίτσα της. Ο τσάρος της πρόσφερε την προστασία του όταν η Υψηλή Πύλη την κυνήγησε. Η πανίσχυρη βαλιδέ-σουλτάνα, μητέρα του Μαχμούτ Β΄ της χάρισε την εύνοιά της κι η Ιστορία της χάρισε μια περίοπτη θέση στις σελίδες της.
Όλη η ιστορία της γυναίκας που αγάπησε, αγαπήθηκε με πάθος και αγωνίστηκε για τη λευτεριά της Ελλάδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου