Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

ΕΥΘΡΑΥΣΤΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΓΑΤΗ ΗΡΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

Το πρώτο πόνημα της Ευφροσύνης Γατή είναι μια καταγγελία για την κακοποίηση και την ενδοοικογενειακή βία, που δυστυχώς συνεχίζει να υπάρχει ακόμα και στα χρόνια μας. Δεν μιλάει όμως μόνο για αυτό... Είναι ένα βιβλίο με πολλά κοινωνικά μηνύματα και ηθικά διδάγματα πίσω από την εξιστόρηση της ζωής των πρωταγωνιστών του. Η γραφή της πολύ καλή, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν ότι είναι το πρώτο της βιβλίο, γεμίζει τον αναγνώστη συναισθήματα: θυμού, λύπης, χαράς, συγκίνησης και αγωνίας για την εξέλιξη του μυθιστορήματος.
Ηρωίδα του βιβλίου, αλλά και ηρωίδα της ζωής, η Ρωξάνη, ένα κορίτσι απο ενα χωριό της Μακεδονίας, η τρίτη κόρη της Μαρίας και του Θόδωρου. Του Θόδωρου που ξεσπούσε όλο το μένος και το μίσος του στην οικογένεια του, για να κρύψει τις δικές του αδυναμίες που τον ταλανίζουν... Η κατά πολλά χρόνια μεγαλύτερη αδερφή της Ρωξάνης, Τασούλα, το σκάει με έναν περαστικό από το χωριό χωρίς να πει τίποτα στη μάνα και τις αδερφές της για να γλιτώσει από την απανθρωπιά του "πατέρα". Η μεσαία κόρη, μένει σκιά του εαυτού της, φυτοζωεί... Και τελευταία η Ρωξάνη, που έχει παλέψει για να καταφέρει να τελειώσει το Γυμνάσιο και να συνεχίσει στο Λύκειο, πληρώνοντας όμως ένα ακριβό τελικά τίμημα. Στην πιο κρίσιμη στιγμή της ζωής της, η μητέρα της θα τη φυγαδεύσει με δική της ευθύνη για να μπορέσει να βρει την ευτυχία. 

Και εκεί ξεκινάει το ταξίδι της στη Θεσσαλονίκη στα τελη της δεκαετίας του '60. Θα συναντήσει την Τζέλα, που έχει τη δική της θλιβερή ιστορία αλλά θα γίνει στήριγμα της και τον Μανόλη που θα την κάνει να πιστέψει ξανά στους άνδρες. Παράλληλα βλέπουμε τη ζωή της Τασούλας, της μεγαλύτερης αδερφής της, στον Πειραιά με τον σύζυγό της που της έχει σταθεί και έχει καταφέρει να της απαλύνει τα τραύματα της. Θα μπορέσουν οι δύο αδερφές να βρουν την ευτυχία τους, κι αν ναι θα είναι εύθραυστη ή δυνατή ώστε να τους αποζημιώσει τα άσχημα και σκληρά παιδικά τους χρόνια;

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:

Η ζωή της μικρής Ρωξάνης και της αδερφής της, Αριστέας, δυσκολεύει περισσότερο όταν η μεγαλύτερη αδερφή τους, η Τασούλα, το σκάει από το σπίτι. Κι ενώ η ντροπή και ο φόβος για την πατρική εξουσία και την κλειστή κοινωνία οδηγούν την Τασούλα στην Αθήνα, στο μικρό χωριό τα προβλήματα εντείνονται και οδηγούν στην καταστροφή. Η Ρωξάνη φυγαδεύεται στη συμπρωτεύουσα από τη μητέρα της, και η ελπίδα παίρνει για εκείνη τη μορφή μιας φιλίας ζωής κι ενός μεγάλου έρωτα που αποδεικνύεται καταδικασμένος. Χρόνια αργότερα, χάρη στα καπρίτσια της μοίρας, οι ζωές των αλλοτινών εραστών συγκρούονται. Καθώς το παρελθόν στοιχειώνει γι' άλλη μια φορά το παρόν, η ευτυχία φαντάζει εύθραυστη και την αξίζουν μόνο όσοι έχουν τη δύναμη να παλέψουν ξανά για να τη βρουν. 

Η άποψη μου στο κανάλι μου στο youtube:
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου