Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018

Η ΑΓΑΠΗΤΙΚΙΑ ΣΟΦΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Μια καταξιωμένη συγγραφέας στον χώρο του βιβλίου, η Σόφη Θεοδωρίδου, κάνει την επανεμφάνιση της με το τελευταίο της μυθιστόρημα με τίτλο Η ΑΓΑΠΗΤΙΚΙΑ. Ένα ιστορικό βιβλίο που εξελίσσεται στο 1914 και καλύπτει όλα τα μετέπειτα χρόνια που συγκλόνισαν την Ελλάδα, έχοντας ως κύρια αναφορά την περίοδο του εθνικού διχασμού.
Η ηρωίδα του βιβλίου είναι η Ρόσα, μια κοκκινομάλλα νέα, ευγενικής καταγωγής, που μεγαλώνει σε ένα ασφυκτικό και αυστηρό περιβάλλον. Από μικρή διαθέτει αρετές αντίθετες με τις κοινωνικές συμβάσεις εκείνης της εποχής. Είναι τολμηρή, υπερασπίζεται με σθένος την άποψη της, και δεν διστάζει να βρεθεί αντιμέτωπη με το κοινωνικό κατεστημένο και τα στερεότυπα της εποχής. Αναθρεμμένη από την γκουβερνάντα της, στερείται το μητρικό χάδι μιας και η μητέρα της, μια γυναίκα με αποκλίνουσα συμπεριφορά, πάσχει από χρόνια κατάθλιψη και έχει αποσυρθεί στον δικό της κόσμο. Έναν κόσμο απόλυτης απομόνωσης. Η επαφή της Μαρκέλας με την κόρη της είναι μηδαμινή, μα το κενό αναπληρώνει στο κορίτσι ο αγαπημένος της πατέρας, στον οποίο τρέφει ιδιαίτερη αδυναμία. Στην περίοδο της εφηβείας της, γνωρίζει τον Χάρη, έναν νέο από τη Μακεδονία, που κάποιο γεγονός τον αναγκάζει να δραπετεύσει από τον τόπο του και να στερηθεί την οικογένεια του. Οι ζωές των δύο νέων θα βρεθούν να είναι παράλληλες, παρόλο που οι διαφορές τους δεν είναι μόνο ταξικές αλλά και ιδεολογικές. Αυτό που κάνει τη σχέση τους στιγματισμένη είναι πως ανήκουν σε διαφορετικές παρατάξεις. Η Ρόσα ανήκει στον κύκλο του Βασιλιά, ενώ ο Χάρης είναι υπέρμετρος υποστηρικτής του Βενιζέλου. Η πορεία τους θα συγκλίνει πολλές φορές, μα θα χωριστεί άλλες τόσες. Θα δώσουν τον προσωπικό τους αγώνα για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα: Το δικαίωμα στην αγάπη. 

Η Ρόσα θα επαναστατήσει, θα κυνηγήσει τα όνειρα της ακολουθώντας το επάγγελμα της νοσηλεύτριας, θα φανατιστεί με τις ιδέες του Βενιζέλου και θα πληρώσει ακριβά το τίμημα των δικών της επιλογών. Τα παιχνίδια της μοίρας θα είναι καθοριστικά για τη ζωή της, αφού οι απώλειες που θα υποστεί σε πολλούς τομείς θα είναι καταλυτικές.
Ένα καλογραμμένο βιβλίο, με πολλά ιστορικά στοιχεία και αναφορές, που προσφέρει στον αναγνώστη σημαντικές πληροφορίες για τον εθνικό διχασμό. Μια σκοτεινή περιόδο του Ελληνισμού, όπου το μίσος και οι αντιθέσεις στοίχισαν στην Ελλάδα τα μέγιστα, πληγώνοντας την ανεπανόρθωτα, προσφέροντας τις ζωές χιλιάδων αθώων ανθρώπων στον βωμό του πολέμου. Πολιτικά λάθη παρασύρουν στο διάβα τους τους πολύπαθους Έλληνες, καθορίζοντας τις πολιτικές εξελίξεις και το μέλλον του τόπου.
Με μαεστρία η Θεοδωρίδου προβάλλει και τις δύο πολιτικές πλευρές, δίνοντας στον αναγνώστη την επιλογή να αξιολογήσει μόνος του και να κρίνει, τα σωστά και τα λάθη των πολιτικών προσώπων εκείνης της περιόδου. Μέσα από την ιστορία της Ρόσας, που στο τέλος της ζωής της προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα που η ίδια άνοιξε με αγαπημένα της πρόσωπα, γινόμαστε και εμείς κοινωνοί της συγκλονιστικής ζωής της!


Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:

Κόρη καλής αθηναϊκής οικογένειας, η Ρόσα γεννήθηκε ανυπότακτη, όπως μαρτυρούσε και το φλογερό κόκκινο των μαλλιών της, αν και πολλοί απέδιδαν τoν απείθαρχο χαρακτήρα της στο γεγονός πως είχε ανατραφεί με ελευθερία ανάρμοστη, έχοντας μητέρα μια γυναίκα κλεισμένη στον κόσμο της και για πατέρα έναν επιπόλαιο μπον βιβέρ. 
Η νεαρή αριστοκράτισσα θα σοκάρει την οικογένειά της, όταν το καλοκαίρι του 1914 ερωτευτεί τον Χάρη, έναν φτωχό φοιτητή της ιατρικής που κατάγεται απ’ τις τουρκοκρατούμενες ως πρόσφατα περιοχές της Μακεδονίας. Κι ενώ ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος μαίνεται, κι η Αθήνα, η πόλη της, κι η Ελλάδα ολόκληρη σπαράσσονται από τον διχασμό που δημιουργεί η ρήξη Κωνσταντίνου και Βενιζέλου, εκείνη θα ασπαστεί τον βενιζελισμό αψηφώντας τις φιλοβασιλικές της καταβολές και θα βαδίσει σε δρόμους ριψοκίνδυνους, κερδίζοντας για τις επιλογές της από τους συμπολίτες της το ειρωνικό παρανόμι «η αγαπητικιά του Τουρκομερίτη».
Η ζωή μιας τολμηρής και ξεχωριστής γυναίκας στην ταραγμένη εποχή του Εθνικού Διχασμού και των μετέπειτα χρόνων, η οποία δε θα διστάσει να απαρνηθεί τα προνόμια της κοινωνικής της θέσης και να πάει κόντρα στα επικρατούντα ήθη, ακολουθώντας τα προστάγματα της καρδιάς της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου