Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΣΙΣΣΥ ΣΙΓΙΟΥΛΤΖΗ-ΡΟΥΚΑ


Κυρία Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά πείτε μας λίγα λόγια για εσάς:

Γεννήθηκα και ζω στη Θεσσαλονίκη. Είμαι μητέρα δύο αγοριών, παντρεμένη με τον οικονομολόγο Ιωάννη Ρουκά. Είμαι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών CULCOM MA «Digital Media» Sussex University UK, πτυχιούχος  Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας Α.Π.Θ., με εξειδίκευση στον τομέα «Lettres Modernes» Université d’ Avignon FR, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια Αγγλικής Γλώσσας και Πολιτισμού και Απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου Α.Π.Θ. Ομιλώ την Αγγλική, Γαλλική, Ιταλική και Βουλγαρική γλώσσα. Εργάστηκα ως εισηγήτρια πλήθους σεμιναρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με ιδιαίτερη αρθρογραφία  σε γνωστά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.Ασχολούμαι ενεργά με θέματα Επικοινωνίας,  Πολιτισμού, Γραμμάτων και Τεχνών, υπό τη χρήση των Ψηφιακών Μέσων,  στην υπηρεσία του Marketing, της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της Εκπαίδευσης Ανθρώπινου Δυναμικού. Έχω γράψει τα λογοτεχνικά βιβλία «Λόγια Γυμνά», εκδ. Θερμαϊκός 2010 & 2012 και «Λόγια Αρσενικά», εκδόσεις Πνοή 2018.
 

«Λόγια Αρσενικά». Τι είναι αυτό το βιβλίο;  Για τι ακριβώς μιλάει; Πως το περιγράφετε;

Αρχές Μαΐου 2018, κυκλοφόρησε επίσημα το δεύτερο μου βιβλίο, το μυθιστόρημα «Λόγια Αρσενικά» από τις εκδόσεις Πνοή στην Αθήνα, το οποίο συνυπογράφω με τον πεθερό μου Γεώργιο Ρουκά, ο οποίος είχε την αρχική ιδέα, την οποία μου εμπιστεύτηκε. Πάνω της εγώ έχτισα λόγια, ιστορίες και εικόνες, έπλεξα αξέχαστα ελληνικά τραγούδια, διάνθισα με διεθνείς ρήσεις και εμπειρίες, φτιάχνοντας εν κατακλείδι ένα τολμηρό μυθιστόρημα, μια αληθινή ιστορία που σοκάρει. Πέρα από τα γεγονότα, την πλοκή, το περιβάλλον, την ατμόσφαιρα και τους ήρωες, αυτό που συμβαίνει μέσα στο συγκεκριμένο ερωτικό χρονογράφημα είναι μια σύγκρουση με τις εκάστοτε κοινωνικές νόρμες, τα ταμπού, τις σεμνότυφες αναστολές, τις υποκριτικές συστολές και μια ανατροπή σε γλωσσικό, κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο. Κάτι εντελώς πρωτοφανές σε σχέση με ότι έχουμε διαβάσει μέχρι τώρα από πρωτότυπο στην Ελληνική γλώσσα. Αναζητούμε αιτίες και αφορμές. Τολμούμε με κριτική αντίληψη να αποσαφηνίσουμε άλλοτε με τη λογική και άλλοτε με το συναίσθημα έννοιες, πράξεις και αισθήματα. Ο θρίαμβος της Ελληνικής γλώσσας κόβει την ανάσα. Η ειλικρινής αποτύπωση αισθαντικών σεξουαλικών σκηνών μέσα από ρεαλιστικές γλωσσικές περιγραφές και εικόνες κάνει το βιβλίο «Λόγια Αρσενικά» να διαβάζεται απνευστί.

Τι συμβαίνει μέσα στο βιβλίο «Λόγια Αρσενικά»;

Το «Λόγια Αρσενικά» είναι ένα τολμηρό βιβλίο. Μια συγκλονιστική ερωτική ιστορία που συναρπάζει. Μια ζωή που σοκάρει και κόβει την ανάσα. Το Λόγια Αρσενικά είναι ένα δυνατό μυθιστόρημα που διαβάζεται με πάθος και μένει αλησμόνητο. Είναι η αληθινή ιστορία των ματωμένων πόθων ενός φιλήδονου άνδρα, η οποία εκτυλίσσεται στην ερωτική γραμμή του φιλόδοξου βίου του. Ένας άνδρας, πολλές ερωμένες, ένα αίσθημα, μια γυναίκα. Η σάρκα, το πνεύμα και η βούληση μιας κοινωνίας ανθρώπων παραδομένων στην αστάθεια, στην ανησυχία και στην ανία. Σεξουαλικά αρπακτικά; Πρόστυχα συναισθήματα; Αυθεντικά ένστικτα; Αυταπόδεικτη αλήθεια. Αυτό που κάνει τους ήρωες να ξεχωρίζουν είναι η ικανότητά τους να ακολουθούν τη λογική αφημένοι στις ορμές της ηδονής. Πως το τυφλό σεξ υποδουλώνει την καθαρότητα του πόθου; Μπορεί το πάθος να σβήσει τον έρωτα; Μπορεί η αγάπη να αλλάξει την πραγματικότητα; Μια ζωή γεμάτη αγάπη, έρωτα, λατρεία, υποσχέσεις, διεκδίκηση, συγνώμη.  Αξέχαστα Ελληνικά τραγούδια... Αισθαντική μουσική... Ένα βιβλίο που σαγηνεύει... Μια εξαιρετική ιστορία με τολμηρή γλώσσα και πραγματικές εικόνες…

Πως γεννήθηκε η ιδέα της συγγραφής μέσα σας;

Η αγάπη της συγγραφής ξεκινάει από τα εφηβικά μου χρόνια, ως μια εσωτερική επιτακτική ανάγκη, να αντιπαλέψω τις σκέψεις που κλυδωνίζουν το μυαλό, τη ψυχή και τη καρδιά μου, απομονώνοντας τη στιγμή, καταγράφοντας το γλυκό μαρτύριο του νου, χαρίζοντας  την αιωνιότητα. Ξέρετε, η συγγραφή για εμένα προσωπικά είναι ένας δρόμος μοναχικός, επίμονος, απαιτητικός και αργός, με ρουφάει με λαχτάρα, αλλά και εγώ γλυκαίνομαι τόσο πολύ που θέλω κι άλλο.  Πιστεύω ότι τα γραπτά μένουν αιώνια και αυτή η νίκη πάνω στο χρόνο μου δίνει μια απερίγραπτη αίσθηση προσφοράς, γαλήνης και αισιοδοξίας.  Ανταμοιβή για μένα δεν είναι μόνο η διανοητική ικανοποίηση αλλά και ο κύκλος αγάπης των συντελεστών και των αναγνωστών που αγκαλιάζει κάθε  μου πόνημα και κάθε λογοτεχνικό βιβλίο ή συγγραφικό κείμενο, από την αρχή της γέννησής του μέχρι το τέλος και με εξαγνίζει. Είναι μια μοναδική εμπειρία, ένα σαγηνευτικό μυστήριο… Ξέρω καλά πως κάθε κείμενο θέλει το χρόνο του, να ωριμάσει… χρειάζεται να ανοίξω και να κλείσω το συρτάρι πολλές φορές… και σαν νιώσω έτοιμη τότε ανοίγω τα φτερά μου στο κόσμο και ενδίδω με λαχτάρα σε κάθε πείραμα αισθήσεων… κάπως έτσι οι σκέψεις γίνονται εικόνες, οι εικόνες λέξεις, οι λέξεις φράσεις, κείμενα και τα κείμενα γίνονται σελίδες και οι σελίδες βιβλία ….

Πρόκειται για ένα βιβλίο με αυτοβιογραφικό χαρακτήρα, μυθοπλασία  ή συνδυασμός;


Θα έλεγα ότι πρόκειται για ένα συνδυασμό. Πως μπορείς να δοξάσεις κάποιο συναίσθημα με τη πένα σου αν έστω και ονειρικά δε βουτήξεις το δάχτυλο στο μέλι και το γλείψεις μετά; Οι σκέψεις, τα λόγια, τα πρόσωπα, οι εικόνες κάθε βιβλίου ανήκουν στο συγγραφέα - δημιουργό, πηγάζουν από το πετσί του, μεταξύ τους συντελείται μια αέναη σαρκοβόρα διαδικασία. Η ανάσα του συγγραφέα άλλοτε χαρίζει ζωή και άλλωστε σπέρνει το θάνατο.  Σκεφθείτε τι συμβαίνει με τα όνειρα: Τα όνειρα είναι μέρος της ζωής μας, συχνά μας ακολουθούν για πολύ καιρό ώστε κοντεύουμε να τα πιστέψουμε.
 

Τι επιρροές λογοτεχνικές έχετε;

Ειδικά για τη συγγραφή του «Λόγια Αρσενικά» μελέτησα σε πρωτότυπο κείμενο αλλά και σε μετάφραση το έργο του Μαρκησίου Ντε Σαντ.

Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας «Λόγια Γυμνά».

Το βιβλίο «Λόγια Γυμνά» από τις εκδόσεις Θερμαϊκός κυκλοφόρησε με επιτυχία το 2010 και έπειτα το 2012 βγήκε η 2η έκδοση. Είναι ένα σημαντικό ερμηνευτικό κλειδί για τη κατανόηση της γυναικείας ψυχοσύνθεσης.  Είναι ένα λογοτεχνικό βιβλίο με παραληρηματική γραφή και δραματοποιημένο εσωτερικό μονόλογο.  Περιλαμβάνει εξομολογήσεις παθιασμένων γυναικών, μοιραία συναισθήματα, τα οποία πηγάζουν μέσα από τη ζωή γενικότερα και το περιβάλλον των ανθρώπων που τα προκαλούν.  Έρωτας, ηδονή, θλίψη,  αγάπη, απέχθεια, πόθος, εγκατάλειψη, πάθος, φαντασίωση, όνειρο, πραγματικότητα,  ζωή, θάνατος…  Κεντρική πηγή έμπνευσης είναι ο άνδρας, συμπρωταγωνιστής μέσα στις διάφορες μορφές του έρωτα: άγουρος, ώριμος, συναισθηματικός, παράνομος, ακραίος, βίαιος, βάναυσος...πλάι σε μια γυναίκα φωτιά, άλλοτε ερωμένη, σύζυγο, μάνα, νόμιμη, παράνομη, παρθένα, κολασμένη, τιμωρό, αθώα διεστραμμένη… Το άγρια τρυφερό βιβλίο «Λόγια Γυμνά», οι παθιασμένες Γυναίκες του και οι μοιραία γοητευτικοί Άνδρες του, ακραία και αποκαλυπτικά, συνθέτουν ένα πάζλ συναισθημάτων, ένα λεκτικό παιχνίδι αισθήσεων για αναγνώστες που μπορούν να δουν πίσω από τις λέξεις και να δώσουν ζωή στις εικόνες που πραγματικά ίσως συνέβησαν… «…Λόγια γυμνά. Μια απόδραση. Ωμά, αισθησιακά. Το κορμί χάνεται στο νου. Η ψυχή κλυδωνίζεται στου πόθου τη δίνη. Η σκέψη αιχμαλωτίζεται στην κάψα του σώματος. Μέρη απόκρυφα ξεγυμνώνονται λυσσασμένα. Μια γυναίκα. Παρθένα. Κολασμένη. Τιμωρός. Αθώα, διεστραμμένη. Η ροδαλή ηλικία των 15, άγουρη στα 18, βάφεται κόκκινη στα 21, λάβα χύνεται στα 30. Η αγωνία γίνεται βάσανο. Ο ιδρώτας σβήνει κάθε ίχνος υπομονής. Η σάρκα ξεσκίζεται. Μια κραυγή. Αχόρταγα συναισθήματα. Αιώνιες αναμνήσεις…»

Τα βιβλία σας έχουν ενίοτε εξομολογητικό χαρακτήρα. Δεν φοβηθήκατε την έκθεση;


Ποια έκθεση; Τι σημαίνει έκθεση; Τι σημαίνει εξομολόγηση; Πιστεύω ότι ο συγγραφέας προτάσσει το σαρκίο, το πνεύμα και τη ψυχή του και μαρτυράει για όλους τους αναγνώστες, αυτούς που θα τον αγαπήσουν αλλά και αυτούς που θα τον απορρίψουν.  Κάθε βιβλίο είναι η ακτινογραφία της ύπαρξης του συγγραφέα.  Ο φόβος δεν υφίσταται ως έννοια.  Στη σχέση συγγραφέα – αναγνώστη η εξομολόγηση γίνεται συχνά μετάνοια. Μετάνοια για αυτά που έζησα, μετάνοια για όσα δε τόλμησα να ζήσω… Η μετάνοια είναι μία ελεύθερη, καλλιεργημένη, εσωτερική επιμελημένη διεργασία συντριβής και λύπης.  Η αληθινή μετάνοια δε συνδυάζεται με την αφόρητη θλίψη, την υπερβολική στενοχώρια και τις αδυσώπητες ενοχές.  Μετάνοια σημαίνει αλλαγή νου, νοοτροπίας, μεταβολισμός.  Μετάνοια ακόμη σημαίνει αγάπη της αρετής, καλοκαγαθία, επιθυμία, προθυμία, συγχώρεση και διάθεση σφοδρή για αληθινή ζωή που ξεκινά από τα βάθη της καρδιάς.
 

Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να κρατήσει  ο αναγνώστης από τη δουλειά σας; Είναι μια ανοιχτή διαδικασία;

Σαφώς και είναι μια ανοιχτή διαδικασία.  Φυσικός γονιός κάθε βιβλίου είναι ο συγγραφέας, ο δημιουργός, ο καλλιτέχνης… έπειτα έρχονται οι πνευματικοί γονείς, π.χ. η ομάδα του εκδοτικού οίκου,  οι συντελεστές της παρουσίασης αυτού… και η οικογένεια μεγαλώνει… έρχονται οι αναγνώστες …οι δημοσιογράφοι… οι κριτικοί... και τελικά κάθε αντίτυπο αποκτά τη δική του θετή οικογένεια, ξεχωριστή μεταχείριση, διαφορετική θέση στη καθημερινότητα… άλλη πορεία.  Το βιβλίο ανήκει σε όλους όσους θα ασχοληθούν μαζί του.  Ανήκει στον κόσμο… και η δύναμη του κόσμου είναι «μαγική»…  Στο σημείο αυτό θα ήθελα να καλέσω τους αναγνώστες σε μια αλληλεπιδραστική σχέση επικοινωνίας και ανταλλαγής ιδεών μαζί μου στο blog www.sissysigioultzirouka.blogspot.com, γιατί απλά η ζωή είναι πιο όμορφη όταν μοιράζεσαι! 

Που μπορούμε να βρούμε τα βιβλία σας;

Τα βιβλία «Λόγια Αρσενικά» εκδόσεις Πνοή και «Λόγια Γυμνά» εκδόσεις Θερμαϊκός κυκλοφορούν παντού στο διαδίκτυο και στα καταστήματα Ιανός, Πρωτοπορία, Μαλλιάρης, Public στη Θεσσαλονίκη και στα κεντρικά της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων.


Σας ευχαριστούμε θερμά!
Το νέο βιβλίο της κυρίας Σιγιουλτζή-Ρουκά «Λόγια Αρσενικά», κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πνοή.
Μπορείτε να το βρείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου