Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΣΟΦΙΑ ΒΟΙΚΟΥ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Μόλις τελείωσα το νέο βιβλίο της Σοφίας Βόικου, ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ, και για ακόμη μία φορά δεν ξέρω τι να πω για τη συγγραφέα και τη γραφή της! Κάθε φορά καταφέρνει να με αφήνει άφωνη, γεμάτη από συναισθήματα. Ταυτόχρονα όμως νιώθω και λίγο "άδεια" γιατί αποχωρίζομαι τους ήρωες της και δεν θα τους έχω ξανά συντροφιά μου. Βλέπετε, έχει το χάρισμα να γράφει δυνατές, καλογραμμένες ιστορίες, με σφιχτή πλοκή που δεν κουράζει σε κανένα σημείο, αντιθέτως σου κρατάει το ενδιαφέρον αμείωτο μέχρι την τελευταία σελίδα σε σημείο να στεναχωριέσαι που τελείωσες την ανάγνωση τους!
Έτσι και στο κορίτσι της ντροπής, που μας παρουσιάζει ένα θέμα όχι και τόσο συνηθισμένο. Παρόλο που έχουμε διαβάσει ως αναγνώστες αρκετά βιβλία για την περίοδο της Κατοχής, εδώ η συγγραφέας κάνει τη διαφορά και μας μιλάει για τα "παιδιά της Βέρμαχτ". Πρόκειται για τα παιδιά που είχαν γεννηθεί από Γερμανό στρατιώτη και γυναίκα μιας κατεχόμενης χώρας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου. Ένα τέτοιο παιδί είναι και η ηρωίδα μας, η Λένη, που προσπαθεί να καταλάβει ποιο ήταν το δικό της φταίξιμο ώστε να της φέρονται όπως της φέρθηκαν στη ζωή της και να είναι ένα παιδί της ντροπής. Έτσι, για να βρει τις απαντήσεις της, ξετυλίγεται μπροστά μας η ιστορία της ζωής της καθώς και αυτή της μητέρας της.
Στον αντίποδα, η συγγραφέας μας παρουσιάζει μέσα από την ιστορία του Γιόχαν και την άλλη πλευρά, το παιδί ενός από τα πιο εκλεκτά μέλη του Τρίτου Ράιχ, που βλέπει τη ζωή του καθώς και την εικόνα της οικογένειας του, που είχε πλάσει ως παιδί στο μυαλό του, να αναιρείται και να διαλύεται!
Η μοίρα θα φέρει τον έναν στο πλευρό του άλλου και θα προσπαθήσουν να νικήσουν τους δαίμονες τους παρέα. Παιδιά που παλεύουν να απαγκιστρωθούν από τη ντροπή του ονόματος των γονιών τους, που προσπαθούν να αποδείξουν πως δεν είναι οι γονείς τους...
Είναι κρίμα γιατί το κορίτσι της ντροπής είναι ένα βιβλίο που αν είχε εκδοθεί σε καλύτερα χρόνια, θα είχε γίνει μια καλογυρισμένη σειρά, γιατί θα του άξιζε να γινόταν κάτι τέτοιο! Συγχαρητήρια για ακόμη μία φορά στην κυρία Βόικου για τις εξαιρετικές ιστορίες που πλάθει!


Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου