Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

Ο ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΛΑΠΑΤΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Είχα την τύχη να έρθω σε επαφή με το τελευταίο βιβλίο της Φιλομήλα Λαπατά, Ο ΔΙΧΑΣΜΟΣ. Και το λέω αυτό γιατί μόνο τυχερός μπορεί να αισθανθεί όποιος μυηθεί αναγνωστικά στον λογοτεχνικό κόσμο της συγκεκριμένης συγγραφέως. Αν και το εν λόγω μυθιστόρημα αποτελεί μέρος μιας τριλογίας, παρόλα αυτά το ότι δεν είχα προβεί στην ανάγνωση του πρώτου μέρους, δεν δυσκόλεψε καθόλου στην κατανόηση του.
Οι συχνές αναφορές στο πρώτο μέρος της ιστορίας και οι κατατοπιστικές αφηγήσεις οδηγούν τον αναγνώστη, με εύκολο τρόπο, στη γνωριμία του με πρόσωπα και καταστάσεις.
Ύστερα από τη φυγή της, για να ακολουθήσει τον μεγάλο της έρωτα στην Τουρκία, μετά από είκοσι ολόκληρα χρόνια η Λέγκω Δούκα επιστρέφει στη γενέτειρα της, την Ελλάδα του 1936. Μια γυναίκα αριστοκρατική, περήφανη, λάτρης της ιστορίας των προγόνων της και των ηρώων του '21, κάτοχος μιας μεγάλης περιουσίας, θα χτίσει ένα επιβλητικό μέγαρο απέναντι από τα βασιλικά ανάκτορα. Η συμφιλίωση της με το παρελθόν και με τα πρόσωπα που το περιβάλλουν, θα της προσφέρουν ένα ανέλπιστο και ανεκτίμητο δώρο: τη δυνατότητα να γευτεί τη μητρότητα για δεύτερη φορά, αν και βρίσκεται σε προχωρημένη ηλικία. Συγχρόνως, την ίδια μέρα που θα φέρει στον κόσμο την κόρη της, μια ιερόδουλη αφήνει στα σκαλιά του ανακτόρου ένα νεογέννητο κοριτσάκι. Η νόμιμη κόρη Ελισάβετ, και η έκθετη Οδύσσεια, θα μεγαλώσουν μαζί σαν αδερφές αναπτύσσοντας όμως δύο εκ διαμέτρου αντίθετες προσωπικότητες.
Δύο κορίτσια, που ενώ στη μια υπερισχύει το καλό, η αθωότητα, η γαλήνη και η σοφία, στην άλλη εδρεύει το κακό, η ζήλια, το μίσος και η μοχθηρία. Στο σπιτικό των Δούκα επικρατεί φαινομενική ηρεμία ως τη στιγμή που ένας επισκέπτης θα κουβαλήσει στις αποσκευές του μια ακαταμάχητη γοητεία που θα βυθίσει την οικογένεια στη ντροπή και την απόγνωση...
Παράλληλα, στις σελίδες αυτού του ιστορικού, κοινωνικού μυθιστορήματος παρελαύνουν πολλά πρόσωπα, που μας συστήνουν τη ζωή τους. Ιδιαίτερες προσωπικότητες που προσφέρουν στην αφήγηση εξαιρετική γοητεία. Οι ιστορικές αναφορές δίνονται από τη συγγραφέα με τέτοιον τρόπο, που όχι μόνο δεν κουράζουν τον αναγνώστη, μα τον μεταφέρουν με ακρίβεια στην Αθήνα του τότε, αναλύοντας την πολιτική ζωή και αναπαράγοντας εικόνες και αρώματα μιας αλλοτινής περιόδου.
Εμφανής ο διχασμός που επικρατούσε πάντοτε μεταξύ των Ελλήνων, αλλά και αφανής αυτός που υπάρχει μέσα στην ψυχή και στο μυαλό όλων μας, απειλώντας την ηθική και τις ισορροπίες μας. Πλούσιο λεξιλόγιο με γραφή που έχει άρωμα Ελλάδας, ήρωες που σε κατακτούν, αφήγηση που ερωτεύεσαι. Μόνο πλουσιότερος μπορεί να βγει κάποιος όταν διαβάζει ένα από τα μυθιστορήματα της Φιλομήλα Λαπατά. Μια τριλογία που η απόκτηση της θα κάνει σίγουρα τη βιβλιοθήκη σας σημαντικότερη! 


Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου