Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Η ΑΛΛΗ ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ - JENNIFER DONNELLI - ΕΚΔ.ΔΙΟΠΤΡΑ

Περίμενα καιρό την επανεμφάνιση της Ντόνελι στον χώρο της λογοτεχνίας και το μόνο σίγουρο είναι πως η αναμονή αυτή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. 
Στο νέο της βιβλίο η συγγραφέας προϊδεάζει τους αναγνώστες της για το περιεχόμενό του, χρησιμοποιώντας έναν τίτλο που φέρνει σε όλους μας μνήμες από τα παλιά....
Η σταχτοπούτα, ένα από τα παραμύθια των παιδικών μας χρόνων, τοποθετείται σαν ιδέα από την ίδια την δημιουργό, χαρίζοντάς μας  ένα ευφάνταστο αποτέλεσμα. Με μια όμως διαφορά· η ηρωίδα που ερέθισε την φαντασία της συγγραφέως αποδίδοντάς της τις τιμές που τις αξίζουν, δεν είναι η κλασσική φιγούρα που με την απαράμιλλη ομορφιά της κέρδιζε τις καρδιές των γύρων της, αλλά μια από τις ετεροθαλείς αδελφές της.
Δύο πλάσματα που μέχρι σήμερα προξενούσαν σε όλους μας την απέχθεια και την περιφρόνηση. Η άσχημη όψη τους αντικατοπτρίζονταν και στην ψυχή τους, μιας που η ζήλεια και η κακία αποτελούσαν βασικά χαρακτηριστικά των προσωπικοτήτων τους. Τόσα χρόνια παρέμεναν κομπάρσοι μιας διαχρονικής ιστορίας. Η 'Αλλη Σταχτοπούτα όμως, έρχεται να αλλάξει ολοκληρωτικά όλα τα δεδομένα.
Η Ιζαμπέλ και η αδελφή της, αποκτούν ένα πρόσωπο πιο ανθρώπινο. Διαβάζουμε για τα όνειρα, τις προσδοκίες, τις αδυναμίες και τα πάθη τους. Κατανοούμε και πολλές φορές δικαιολογούμε. Τίποτα με τη βοήθεια της Ντόνελι, δεν είναι όπως μας έχει παρουσιαστεί. 
Αυτό δεν συμβαίνει άλλωστε και πολλές φορές και με τους ανθρώπους; Πίσω από κάθε πρόσωπο, κρύβεται και μια μεγάλη αλήθεια, πίσω από κάθε πληγωμένη καρδιά κρύβεται και μια ιστορία που της στέρησε το δικαίωμα να αγαπά και να αγαπιέται.
Η Ιζαμπέλ με εφόδιο την τόλμη και την γενναιότητά της, θα επιχειρήσει  να κάνει το ακατόρθωτο, να αλλάξει το παρόν και το μέλλον της, διεκδικώντας την αναγνώριση και την αποδοχή που της αξίζει!
Μεταφερόμαστε από την αρχή αυτού του ταξιδιού σε έναν κόσμο φαντασίας, που κρύβει όμως μέσα του αρκετό ρεαλισμό.
Μέσα από μια ατμόσφαιρα μαγείας, παίρνουμε μαθήματα ζωής, όπως ότι το φαίνεσθαι  με το είναι ουδέποτε πρέπει να ταυτίζονται, γιατί άσχημοι άνθρωποι δεν υπάρχουν παρά μονάχα άσχημες πράξεις. 'Ολοι δικαιούνται μια δεύτερη ευκαιρία και δεν πρέπει στιγμή να σταματούν την προσπάθεια, για να την κατακτήσουν.
Η συγχώρεση, η μέγιστη αυτή πράξη, πρέπει να δίνεται απλόχερα. Το σημαντικό όμως μάθημα που η Ιζαμπέλ και οι συνοδοιπόροι της θέλουν να διδάξουν σε εμάς μέσα από το δικό τους παραμύθι, είναι οτι η μοίρα έχει τη δύναμη να ορίσει το τι θα μας συμβεί, όχι όμως το ποιοι είμαστε. Η συνειδητοποίηση αυτής της αλήθειας, είναι ένα ισχυρό όπλο για να ζωγραφίσουμε εμείς οι ίδιοι τον δικό μας  καμβά, με τα δικά μας χρώματα.
Εμείς και η μοίρα θα βρισκόμαστε πάντοτε σε έναν διαρκή πόλεμο, όμως  το ποιος κερδίζει πολλές φορές εξαρτάται από το τι καταθέτουμε εμείς σε αυτήν την αιώνια μάχη.
'Ενα βιβλίο αφιερωμένο σε όσους αρνούνται να μεγαλώσουν, σε όσους θα κρύβουν πάντοτε ένα παιδί μέσα τους!!!!

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ .



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου