Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΕΝΟΣ ΝΕΚΡΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΤΙΝΙΔΗΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ BELL ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΣΟΥΚΑΛΑ

Ο συγγραφέας κατάφερε να με πάει στην Καστοριά και να δω την ομορφιά της μέσα από τα μάτια του ήρωά του. Να συμφωνήσω με την ασχήμια της Θεσσαλονίκης. Να με προβληματίσει με τα κοινωνικά θέματά του. Χαίρομαι που επιτέλους κατάφερα να γνωρίσω την γραφή του Μαρτινίδη.

Φαντάσου ότι στη δουλειά σου παίρνεις τη θέση ενός νεκρού. Ενός αυτόχειρα. Φαντάσου ότι σιγά σιγά συνειδητοποιείς ότι έχεις κοινά σημεία μαζί του. Δε θα σε έκανε να θέλεις να μάθεις περισσότερα για αυτόν; Δε θα έψαχνες να βρεις τι τον οδήγησε σε μια τέτοια πράξη;
Ο Στέφανος, ο πρωταγωνιστής μας, κάνει ακριβώς αυτό. Η δουλειά τού δίνει το βήμα να ξεκινήσει κι έτσι ψάχνει, όπως μπορεί. Κι όσα περισσότερα μαθαίνει, τόσο περισσότερο θέλει να συνεχίσει. Ακόμα κι όταν οι δυσκολίες εμφανίζονται στον δρόμο του, ντυμένες με τσαμπουκά κι αποφασισμένες να μη τον αφήσουν να βρει τις απαντήσεις, τις οποίες γυρεύει, εκείνος γεμίζει πείσμα.

Ανάμεσα σε Καστοριά και Θεσσαλονίκη. Ανάμεσα σε έναν γρίφο και μια πρώην γυναίκα που έχει θέματα υγείας. Μέσα σε μια ζωή που το μαύρο κυριαρχεί, ο έρωτας θα έρθει και θα του δείξει πως είναι να υπάρχει το φως στη καθημερινότητά σου. Πως είναι ένας άνθρωπος να καταφέρνει να ηρεμεί το μέσα σου.

Ο Μαρτινίδης θέλησε να δώσει περισσότερη έμφαση στους χαρακτήρες του βιβλίου κι όχι τόσο στην αστυνομική πλοκή. Η ψυχογράφησή τους, μαζί με τις περιγραφές με έκανε να ζω την κάθε σελίδα. Να δω ποιον συμπαθώ, ποιον αντιπαθώ, ποιος μου είναι αδιάφορος. Βάζει την Ελλάδα που όλοι βιώνουμε, την Ελλάδα της κρίσης στο προσκήνιο και μας βάζει σε σκέψεις, μας βάζει ερωτήματα με το ένα το μεγαλύτερο να κυριαρχεί. Ήταν όντως αυτοκτονία;

Το "Στη θέση ενός νεκρού" είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται γρήγορα. Οι απορίες μου σε συνδυασμό με την αφήγηση που κυλάει σαν νερό, με έκαναν να μη μπορώ να το αφήσω από τα χέρια μου, και να το σκέφτομαι τις στιγμές που δεν μπορούσα να διαβάσω.
Και τι ωραία γραφή! Με έκανε να αναρωτιέμαι γιατί δεν έχω στα χέρια μου το Φυγή κεφαλαίων. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά.

 

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου