Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

ΑΕΝΑΗ ΜΑΧΗ: ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ ΑΝΝΑ ΣΠΑΝΟΓΙΩΡΓΟΥ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΣΟΥΚΑΛΑ

 Πτώση -> Άνοδος -> Σημείο μηδέν
Ήμουν κι εγώ ανάμεσα στους αναγνώστες, οι οποίοι περίμεναν το τρίτο και τελευταίο μέρος της Αέναης μάχης με τρελή ανυπομονησία. Ακόμα και για τον τίτλο είχα περιέργεια. Μετά την "Άνοδο", τι; Κι ήρθε το "Σημείο μηδέν", πόσο ταιριαστό, και με έκανε να αποχαιρετήσω αγαπημένους ήρωες με ανάμεικτα συναισθήματα. Χαρά και ικανοποίηση για το τέλος που επέλεξε η συγγραφέας, συγκίνηση, αυτή η γνωστή συγκίνηση την οποία νιώθουμε όταν τελειώνει το αναγνωστικό ταξίδι μιας τριλογίας.

Στο τέλος του "Άνοδος", αφήσαμε τον Αδάμ σε έξαλλη κατάσταση, κάτι που με έκανε να θέλω να δω τις επόμενες κινήσεις του, τι αντίκτυπο θα είχαν αυτές κι αν ο Πάρης θα έπαιρνε την κατάσταση στα χέρια του. Η Σπανογιώργου επέλεξε να εντείνει λίγο ακόμα την αγωνία αφού ξεκίνησε το βιβλίο με έναν καινούριο χαρακτήρα, τη Μαρίνα, την οποία πρόσθεσε στη πλοκή. Η Μαρίνα μέσω μιας περίεργης επιστολής θα μάθει για τον θάνατο της γιαγιάς της με την οποία είχε να επικοινωνήσει χρόνια. Την ίδια επιστολή θα λάβει και η μητέρα της, η Αλκμήνη, με την οποία έχουν απομακρυνθεί και ζουν σε ξεχωριστές περιοχές. Η Αλκμήνη, όμως, στη θέα της επιστολής θα ανατριχιάσει, οι φόβοι της θα μεγαλώσουν και θα κυριαρχήσουν πάνω της. Σύντομα η Μαρίνα, ενημερώνεται ότι είναι η νόμιμη κληρονόμος κι έτσι στεναχωρημένη και γεμάτη τύψεις, που δεν επικοινώνησε με την γιαγιά της νωρίτερα, αποφασίζει να πάει στο σπίτι της γιαγιάς της.
Στις κατακόμβες ο Σεθ, ο Άρης και η Κάτια νιώθουν ότι κάτι κακό θα συμβεί και ο Σεθ θέλει να ενεργήσει για να προλάβει την κίνηση των αντιπάλων του. Όλοι αγωνιούν καθώς βλέπουν ότι το Τάγμα είναι αμέτοχο και δεν βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Στους Κήπους της Γαλήνης ο Αδάμ, νιώθει ανώτερος αφού στα χέρια του έχει πέσει ένα σημαντικό πιόνι κι είναι σίγουρος ότι θα του δώσει αυτό για το οποίο διψά να κατακτήσει. Ο Πάρης, έχοντας μια ξεκάθαρη εικόνα των πραγμάτων πια, βλέπει τα λάθη του και ψάχνει τρόπο να κατεβάσει τον Αδάμ από τον θρόνο του. Στο Κτήμα της Ειρήνης, το ουδέτερο μέρος, ο Δίαιος, συνεχίζει με την αποτρόπαια πράξη που έχει ήδη ξεκινήσει γιατί κι αυτός μόνο για ένα πράγμα διψάει...

Η γραφή της συγγραφέως, με είχε κερδίσει από το πρώτο βιβλίο και χαίρομαι που και σε αυτό το βιβλίο υπάρχουν τα μηνύματα που περνάει στον αναγνώστη μέσω των ηρώων της. Οι νέοι χαρακτήρες έδεσαν πολύ ωραία με τους ήδη γνωστούς και η καθόλου κουραστική πλοκή οδήγησε σε ένα τέλος που για μένα καλύτερο δε θα μπορούσε να υπάρξει. Εναλλαγές χαρακτήρων στην αφήγηση κάνει την ανάγνωση ακόμα πιο ενδιαφέρον.
Μπορεί πρωταγωνίστρια να είναι η Κάτια, και στη "Πτώση" να πορευόμαστε μαζί της, αλλά "Αέναη μάχη" είναι όλοι οι χαρακτήρες αυτών των βιβλίων. Αυτοί οι χαρακτήρες με τα καλά και τα στραβά τους. Οι καλοί αλλά και οι κακοί. Όλοι περνούν μηνύματα κι έχουν όλοι χαρακτήρες που βλέπουμε στη ζωή μας.

Το εξώφυλλο πανέμορφο και με το καλό, περιμένουμε τα νέα αναγνωστικά ταξίδια της συγγραφέως. Με έχει κερδίσει με τη φαντασία της και τη γραφή της. 

 

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου