Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Σ' ΑΦΗΣΑ CLARE MACKINTOSH ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Γενικότερα με τα best sellers των Sunday times, έχω ένα θέμα. Δεν είναι πως δεν πρόκειται για ωραία βιβλία, αλλά θεωρώ ότι τα διθυραμβικά σχόλια που τα ακολουθούν, όπως του τύπου "το καλύτερο βιβλίο της χρονιάς", είναι υπερβολικά.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση συναντάμε το βιβλίο της Clare Mackintosh, Σ' ΑΦΗΣΑ, που είναι και η πρώτη της συγγραφική απόπειρα. Η ιστορία ξεκινάει με ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα που καταλήγει σε εγκατάλειψη. Ένα πεντάχρονο αγοράκι, ο Τζέικομπ βρίσκει τραγικό θάνατο, ξεφεύγοντας μόνο για λίγο από την προσοχή της μητέρας του, που το μεγαλώνει μόνη της. Ο οδηγός εγκαταλείπει το παιδί και εξαφανίζεται. Η αστυνομία δεν έχει κανένα στοιχείο ούτε για το αυτοκίνητο, μα ούτε και για την ταυτότητα του δράστη. Μετά από ένα εξάμηνο και αφού όλες οι έρευνες έχουν πέσει στο κενό δίνεται εντολή να κλείσει η υπόθεση. Ο επιθεωρητής Ρέι και η αστυφύλακας Κέιτ όμως, αρνούνται να εγκαταλείψουν τις έρευνες.
Η Τζένα Γκρέι, μετά το αρχικό σοκ, βασανίζεται από εφιάλτες βλέποντας το κορμί του παιδιού να χτυπάει το καπό του αυτοκινήτου. Αποφασίζει πως ήρθε η ώρα να βρει τη δύναμη και να εγκαταλείψει ότι τη δένει με το βαρύ παρελθόν και παρόν της, αφήνοντας τον τόπο της. Στόχος της είναι να μη μάθει κανείς πού βρίσκεται, ακόμα και η ίδια η αδερφή της, με την οποία λόγω ενός τσακωμού έχουν να μιλήσουν πέντε χρόνια. Η Τζένα, ποτέ δεν μπόρεσε να ξεπεράσει την εγκατάλειψη από τον πατέρα της και την άρνηση του να έχει σχέσεις μαζί της. Είναι ο πρώτος άνδρας που την απογοητεύει... Εγκαθίσταται σε ένα παραμελημένο αγρόκτημα στην Ουαλία και μην μπορώντας να ασκήσει πλέον το επάγγελμα της γλύπτριας, αποκαλύπτει ένα νέο τρόπο να βγάζει τα προς το ζην. Γράφει μηνύματα στην άμμο, κάνοντας τα καρτ ποστάλ. Σε αυτόν τον νέο τόπο θα γνωρίσει ανθρώπους που θα της σταθούν, απαλύνοντας τις πληγές της. Ένας από αυτούς είναι ο Πάτρικ, κτηνίατρος της περιοχής, ένας άνδρας που θα την πολιορκήσει και θα ξυπνήσει μέσα της θαμμένα συναίσθηματα. Ένας χρόνος περνάει και εκεί που η Τζένα αρχίζει να βρίσκει τις ισορροπίες της, όλα αλλάζουν. Βρίσκοντας στοιχεία εις βάρος της η αστυνομία τη συλλαμβάνει για το δυστύχημα και την εγκατάλειψη. Προς έκπληξη όλων αρνείται να υπερασπιστεί τον εαυτό της και δηλώνει ένοχη. Όλοι βρίσκονται πλέον απέναντι της. Καθώς όμως το κουβάρι της ιστορίας της ξετυλίγεται στον αναγνώστη, τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται. Λέει την αλήθεια ή προσπαθεί να κρύψει καλά κρυμμένα μυστικά; Τα δεδομένα αλλάζουν κάνοντας την υπόθεση να δείχνει κάλπικη, καθώς υπάρχουν κενά που δεν έχουν συμπληρωθεί. Πολλές φορές τίποτα δεν είναι έτσι όπως φαίνεται, ή μήπως όχι; Υπάρχει άραγε δικαιοσύνη ή είναι τυφλή;
Ένα βιβλίο με κοινωνικές προεκτάσεις, αφού η κακοποίηση, είναι ένα θέμα που δυστυχώς απασχολεί εκατομμύρια γυναίκες. Με πλοκή που δεν κάνει κοιλιά, μιας και οι ιστορίες ρέουν γρήγορα η μια μέσα στην άλλη και το παρελθόν με το παρόν εναλλάσονται με μορφή εξομολόγησης. Θύτης και θύμα καταθέτουν τις σκέψεις τους, δίνοντας στον αναγνώστη την ιστορία της ζωής τους. Ένα τραγικό γεγονός, όπως αυτό της απώλειας του Τζέικομπ, είναι η έναρξη του εφιάλτη της Τζένα που μπορεί όμως ταυτόχρονα να σημάνει και το τέλος του. Ένα ενδιαφέρον βιβλίο, με κινηματογραφική πλοκή!


Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Από το οπισθόφυλλο:

ΜΠΕΣΤ ΣΕΛΕΡ ΤΩΝ SUNDAY TIMES

ΒΡΑΒΕΙΟ Theakston Old Peculier ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Ήταν ένα τραγικό ατύχημα. Όλα έγιναν τόσο γρήγορα. Δεν θα μπορούσε να το αποτρέψει. Ή μήπως θα μπορούσε;

Σε κλάσματα του δευτερολέπτου ο κόσμος της Τζένα Γκρέι βυθίζεται στον εφιάλτη. Η μόνη της ελπίδα να βγει από αυτόν είναι να αφήσει τα πάντα πίσω της και να κάνει μια καινούργια αρχή. Θα εγκατασταθεί σε ένα απομονωμένο αγρόκτημα στην ακτή της Ουαλίας αλλά οι φόβοι, η θλίψη και οι αναμνήσεις της από εκείνη τη βάναυση νοεμβριάτικη νύχτα που της άλλαξε τη ζωή θα τη στοιχειώνουν. Σιγά σιγά η Τζένα βλέπει πως ίσως το μέλλον της να της επιφυλάσσει κάποιες ευτυχισμένες στιγμές αλλά το παρελθόν της δεν θα αργήσει να αναδυθεί οδηγώντας στη συντριβή…

Ανατριχιαστικό, καθηλωτικό και συγκινητικό, το Σ’ άφησα είναι ένα μυθιστόρημα δουλεμένο με μαεστρία που διαθέτει μια φονική ανατροπή.
Paula Hawkins, συγγραφέας του βιβλίου Το κορίτσι του τρένου

Ρυθμός, πλοκή, ανατροπές, όλα συνδυάζονται σε ένα από τα ποιοτικότερα θρίλερ που έχω διαβάσει.
JoJo Moyes, συγγραφέας του βιβλίου Πριν έρθεις εσύ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου