Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

ΣΥΝΑΞΑΡΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Όπως έχω ξαναγράψει, ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς της νέας ελληνικής λογοτεχνίας είναι ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας με θέμα τον Μακεδονικό Αγώνα, με τίτλο "ΣΥΝΑΞΑΡΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ", ολοκληρώνει την ιστορία ενός σημαντικού λογοτεχνικού έπους. Πρόκειται για ένα εξαίσιο ιστορικό αφήγημα όπου, παρόλο τον μεγάλο όγκο του, η μυθοπλασία και τα ιστορικά γεγονότα που μας παρουσιάζει κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον! Η έρευνα που έχει γίνει από τον συγγραφέα για το ιστορικό κομμάτι αυτό της πατρίδας μας και οι άριστες περιγραφές τοπίων και συμβάντων είναι άκρως εντυπωσιακές.
Οι ήρωες που εμφανίζονται και στην τρίτη αυτή ενότητα είναι άνθρωποι με ιδανικά που αγωνίζονται για τις ιδέες τους και θυσιάζονται για την πατρίδα. Άλλοι με δύναμη τα όπλα και άλλοι το πνεύμα προσφέρουν ο καθένας τα μέγιστα για το γενικό καλό. 

Οι ηρωίδες σε αυτόν τον αγώνα είναι γυναίκες προερχόμενες από όλα τα μήκη της χώρας. Αψηφώντας κάθε κίνδυνο δείχνουν πυγμή και τόλμη. Μία από αυτές είναι η Αρετή, που όπως έχουμε δει, αν και μεγαλωμένη σε ορφανοτροφείο, έχει αξιωθεί να μεγαλώσει σε μια σημαντική οικογένεια. Ακολουθώντας το επάγγελμα της δασκάλας η μοίρα της την οδηγεί στα χωριά της Μακεδονίας με μοναδικό στόχο τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας. Η ζωή της θα δεθεί με τη Βασίλκα, ένα δυστυχισμένο πλάσμα που η Αρετή θα πάρει υπό την προστασία της και θα σταθεί σαν μάνα δίπλα της. Οι δρόμοι τους θα χωρίσουν αλλά σκοπός τους είναι να ξαναβρεί η μία την άλλη.
Στον αντίποδα, η άλλη γνώριμη σε εμάς Φωτεινή ακολουθεί το επάγγελμα της νοσοκόμας και η δική της ζωή σημαδεύεται από τραγικά γεγονότα, όπως είναι η απώλεια της μητέρας της και η αρπαγή του αδερφού της σε μικρή ηλικία. Όνειρο της να μάθει τι απέγινε εκείνος, για να απαλύνει τον πόνο που νιώθει η ίδια και ο πατέρας της. Αναλαμβάνει τον ρόλο της κατασκόπου βάζοντας πολλές φορές τη ζωή της σε κίνδυνο.
Και οι δύο γυναίκες μέσα στη δίνη του πολέμου θα γνωρίσουν τον έρωτα και θα γίνουν έρμαιο του. Ακόμη και τότε όμως ο Αγώνας θα είναι για εκείνες πάνω από κάθε συναίσθημα. Τα πρόσωπα που παρουσιάζονται μπροστά μας είναι αφανείς ήρωες στον αγώνα για τη λευτεριά και βάζουν το δικό τους λιθαράκι για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.
Ένα έργο που θα πρέπει να διαβαστεί από όλους τους Έλληνες, καθώς η ανάγνωση του μας κάνει σοφότερους και πιο πλήρεις! Η γνώση της ελληνικής ιστορίας είναι κάτι που δεν πρέπει να παραμεληθεί από κανέναν. Ας γίνουν η Αρετή και η Φωτεινή υπόδειγμα και πρότυπο για όλους μας! Συγχαρητήρια για ακόμη μια φορά κύριε Παπαθεοδώρου!


Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου