Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017

Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΔΑΚΡΥΖΕΙ ΣΟΦΙΑ ΒΟΙΚΟΥ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Δεν είναι τυχαίο που μερικούς εραστές της γραφής θέλεις να τους ακολουθείς σε όλα τα συγγραφικά τους εγχειρήματα. Μία από αυτές είναι η Σοφία Βόικου, που με το νέο της πόνημα με τον τρυφερό τίτλο "Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΔΑΚΡΥΖΕΙ", με έκανε να ξενυχτίσω δύο μερόνυχτα για να τελειώσω την ανάγνωση του. Η έλξη που ασκεί στον αναγνώστη το εξώφυλλο είναι τέτοια, που παίρνοντας το κανείς στα χέρια του έχει ήδη ερωτευτεί το περιεχόμενο του. Το μπλε που λειτουργεί σαν μάσκα απεικονίζοντας γόνδολες και μια φωταγωγημένη Βενετία, καθώς και η πλάτη ενός μικρού κοριτσιού που ατενίζει παρατηρώντας τη μαύρη φιγούρα ενός γονδολιέρη, σε προϊδεάζουν για το τι θα ακολουθήσει. Μου συμβαίνει πρώτη φορά ένα βιβλίο που διαδραματίζεται στο σήμερα, να το διαβάζω και να μου δημιουργείται η αίσθηση πως κατά βάθος θα το χαρακτήριζα καθαρά ως έργο εποχής. Οι λέξεις που χρησιμοποιούνται, η ατμόσφαιρα που επικρατεί και η υπόθεση, μυρίζουν παρελθόν.
Η ηρωίδα αυτής της ιστορίας είναι ένα οκτάχρονο κορίτσι, η Ιρένε, που ζει με τον παππού της, έναν ξεπεσμένο πλέον αριστοκράτη ονόματι Φραντσέσκο. Ο ίδιος είναι κάτοχος ενός ιδιαίτερου βιβλιοπωλείου, όπου τα βιβλία είναι καλυμμένα με χαρτί και τον τίτλο, καθώς και το περιεχόμενο τους, είναι αδύνατο να τα γνωρίζει ο εκάστοτε αγοραστής. Η εγγονή του, που τις περισσότερες ώρες της μέρας βρίσκεται σε αυτό, έχει την ικανότητα να αναγνωρίζει σε κάθε βιβλίο διάφορες μυρωδιές, που σαν επακόλουθο με το αν αυτές είναι ευχάριστες ή όχι στην όσφρηση, τα ταξινομεί στο μυαλό της σε καλά και κακά βιβλία. Αυτή της την ικανότητα ενισχύει το γεγονός πως η μικρή δεν γνωρίζει ούτε γραφή, ούτε ανάγνωση και αυτό γιατί της έχει απαγορευτεί από τον ίδιο της τον παππού για λόγους που θα τους ανακαλύψει όποιος ξεκινήσει αυτό το ταξίδι. Στην ίδια γειτονιά ζει ο Πάμπλο, που φτιάχνει τις καλύτερες μάσκες στη Βενετία και η Ρομπέρτα που ψήνει υπέροχες ζύμες και πανίνι. Και οι δύο έχουν τη δική τους διαφορετική ιστορία αλλά τους συνδέει μια κοινή αγάπη, η αγάπη τους για την Ιρένε. Μια ηλικιωμένη πόρνη πολυτελείας, ένας γονδολιέρης που μεταφέρει βιβλία με καλυμμένο πρόσωπο καθώς τα σημάδια στο σώμα του έχουν αλλοιώσει την αλλοτινή ομορφιά του, οδηγει επίσης τα σώματα των ανθρώπων στην άλλη πλευρά. Η Πατρίτσια με ιταλικό ταπεραμέντο και φυσικά η Ελιζαμπέτα, κόρη του βιβλιοπώλη, καθώς και ο Ρωμανός, ένας δυναμικός άντρας ελληνικής καταγωγής που θα αλλάξει τη ζωή της, φιγουράρουν και κεντούν τον καμβά αυτής της ευωδιαστής ιστορίας. Τα δεδομένα αλλάζουν, οι ζωές των ανθρώπων ανατρέπονται, καθώς αλυσιδωτά γεγονότα διαμορφώνουν την υπόθεση και η μυρωδιά των βιβλίων σηματοδοτεί την αρχή και το τέλος κάθε σκηνής.
Το βιβλίο σε παρασύρει και σε μεταφέρει σε έναν τόπο που δεν γνωρίζεις κι όμως τον νιώθεις τόσο οικείο. Τους ήρωες τους αγάπησα όλους, τους κατάλαβα, τους συμπόνεσα. Οι προσωπικότητες τους έχουν μια θεατρικότητα γι αυτό και μόλις το τελείωσα είχα την αίσθηση πως παρακολούθησα ένα εξαίσια σκηνοθετημένο θεατρικό έργο. Ένα βιβλίο πραγματικός ΥΜΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ...


Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:

 «Λυπάμαι… Τα βιβλία με άρωμα ευτυχίας είναι σπάνια. Ο σινιόρε Φραντσέσκο λέει πως είναι τόσο σπάνια που πρέπει να πληρώσεις μια περιουσία για να τα αγοράσεις. Εγώ, πάλι, λέω πως, για να σου αποκαλυφθεί ένα βιβλίο ευτυχίας, πρέπει πρώτα να έχεις περάσει από όλα τα αρώματα. Να διαβάσεις πολλά… αλλιώς πώς θα καταλάβεις πως αυτό που κρατάς είναι ευτυχία;» 
Βενετία. Ένα βιβλιοπωλείο διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Ένα βιβλιοπωλείο όπου επιλέγεις βιβλία με βάση το άρωμα που αναδίνουν και με τη βοήθεια της μικρής Ιρένε, που δεν ξέρει να διαβάζει. Ένας κόσμος σαγηνευτικός, από αμέτρητες εκδόσεις, σπάνιες και νέες, που τις παραδίδει τα μεσάνυχτα ένας μαυροφορεμένος άντρας με τη γόνδολά του. Ο Ρωμανός, ο Έλληνας με το αιρετικό αίμα, κυνηγάει με πάθος παλιά χειρόγραφα και περγαμηνές, ενώ παρασύρει σ’ έναν καταστροφικό έρωτα την όμορφη Ελιζαμπέτα. Πίσω από τις μισάνοιχτες γρίλιες ενός διάσημου πορνείου, η Σινιόρα κινεί αόρατα τα νήματα και επεμβαίνει στις ζωές των ανθρώπων.
Όταν η παλίρροια πλησιάζει και το νερό στη λιμνοθάλασσα φουσκώνει, η πόλη δακρύζει για να ξεπλύνει μια μεγάλη αμαρτία που βαραίνει στις πλάτες ενόχων και αθώων.
Ένα μυθιστόρημα-εξερεύνηση στον μυστηριώδη κόσμο των ανθρώπινων σχέσεων με φόντο την ατμοσφαιρική και ερωτική Βενετία.

1 σχόλιο:

  1. Πατερακη Βαρβαρα20 Ιανουαρίου 2018 - 11:59 π.μ.

    Ευχαριστώ πολύ για τις όμορφες στιγμές που μου χαρισατε και με αυτό το βιβλίο σας.Το μαγευτικό και πολύ διαφορετικό είναι οι τέλειες εικόνες που δίνεται στον αναγνώστη Ευχαριστώ πολύ για αυτό το όμορφο ταξίδι στην Βενετία! !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή