Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

ΟΛΟΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΜΙΛΟΥΝ ΦΑΝΗ ΦΛΑΓΚ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ

Η Φ. Φλαγκ δημιουργεί μια πρωτότυπη και απολαυστική ιστορία, με φόντο την Αμερική του 1889 και τοποθεσία το Μιζούρι. Η συγγραφέας του best seller "Πράσινες τηγανητές ντομάτες" χρησιμοποιεί τη φαντασία της με τέτοιο τρόπο, ώστε πλάθει στο χαρτί μια ολόκληρη κωμόπολη. Και αυτό το κάνει με τέτοιον τρόπο που την ξεκινάει από το μηδέν, μέχρι τη σημαντική αύξηση του πληθυσμού της, με την πάροδο των χρόνων. Το μόνο μειονέκτημα αυτού του κατά τ' άλλα μαγικού μυθιστορήματος είναι τα ονόματα πάρα πολλών προσώπων τα οποία εμφανίζονται σε όλο το βιβλίο.
Εμπνευστής και ιδρυτής αυτής της κοινότητας, είναι ο σουηδός Λόρντορ Νόρντστομ, που σε ηλικία 28 ετών εγκαταλείπει την πατρίδα του για να πάει στη γη της επαγγελίας. Βρίσκει μια μεγάλη έκταση ικανή για το στήσιμο γαλακτοπαραγωγικής φάρμας και ξεκινάει την επιχείρηση του. Οι πρώτοι άνθρωποι που προσλαμβάνονται γίνονται αμέσως επιστήθιοι φίλοι του και δημιουργούν τις δικές τους οικογένειες. Οι δουλειές του πολλαπλασιάζονται και το μόνο που του λείπει είναι η παρουσία μιας συντρόφου. Η απόφαση όλων να βάλουν μια αγγελία προς ανεύρεση μιας σουηδής δεσποινίδος, με προορισμό τον γάμο, τους δικαιώνει μιας και η υποψήφια που εμφανίζεται πληροί όλες τις προϋποθέσεις και τα προσόντα. Πρόκειται για τη νεαρή Κατρίνα Όλσεν που εργάζεται ως υπηρέτρια στο Σικάγο. Αν και στην αρχή είναι διστακτική, όταν επισκέπτεται το Σουέν Τάουν, μένει πολύ ευχαριστημένη και από το μέρος και από τους ανθρώπους. Ερωτεύεται τον Λόρντορ και δημιουργούν μια ευτυχισμένη οικογένεια.
Το παράξενο είναι πως παράλληλα με την κοινότητα, ο Λόρντορ αγοράζει άλλη μια έκταση γης, για την τοποθέτηση μελλοντικών τάφων. Έτσι δημιουργείται το Κοιμητήριο Στιλ Μέντοουζ. Οι δεκαετίες περνάνε κι εμείς ως αναγνώστες παρακολουθούμε τη ζωή και τον θάνατο των πρώτων κατοίκων και ακολούθως των απογόνων τους. Ιστορίες ενδιαφέρουσες, διαφορετικές, που η καθεμία κρύβει τη δική της γλαφυρότητα και δραματικότητα.

Όταν ένας ένας φεύγουν από τη ζωή, με πρώτο τον ίδιο τον Λόρντορ, διαπιστώνουν πως απαλλαγμένοι από κάθε πόνο, αρρώστια ή βάσανα μπορεί να αντιλαμβάνονται τα πάντα, καθώς και να ακούνε ή να μιλούν ακόμα και μετά τον θάνατο τους. Έτσι, αν και ξαπλωμένοι, οι πεθαμένοι αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλο, χαίρονται που ξαναβρίσκονται και συζητούν μεταξύ τους. Το περίεργο όμως της ιστορίας δεν τελειώνει ούτε εδώ! Κατά απροσδιόριστες χρονικές περιόδους, η φωνή κάποιου πεθαμένου εξαφανίζεται χωρίς οι υπόλοιποι να γνωρίζουν την αιτία που αυτό συμβαίνει. Ούτε εγώ όμως θα σας την πω! Είναι ένα όμορφο τέλος παραμυθιού, που αξίζει να το διαβάσετε για να ταξιδέψετε σε έναν άλλον κόσμο, σε μια άλλη διάσταση!

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:

Έλμγουντ Σπρινγκς.  Μια συνηθισμένη μικρή επαρχιακή αμερικάνικη πόλη. Όμορφη, γραφική, με χαριτωμένους κατοίκους. Κι όμως, κάτι παράξενο συμβαίνει στο νεκροταφείο της…  Μια νύφη δι᾽αλληλογραφίας, η Κατρίνα. Ένας γοητευτικός σύζυγος, ο Λόρντορ Νόρτστρομ.
Και γείτονες, πολλοί γείτονες, που βλέπουν, ακούν, παρακολουθούν και ψιθυρίζουν… `Ανθρωποι που ζουν, ερωτεύονται, φέρονται με μυστηριώδεις και απρόσμενους τρόπους… και πεθαίνουν...
Ο Λόρντορ Νόρντστρομ δημιούργησε, όχι μόνο μια ζωντανή πόλη που γνώρισε ευημερία και πρόοδο και μετά τον θάνατό του, αλλά και έναν όμορφο χώρο αιώνιας ανάπαυσης για την οικογένεια, τους φίλους και τους γείτονές του, όταν θα ερχόταν το πλήρωμα του χρόνου, φυσικά!  Στο Στιλ Μέντοουζ συμβαίνουν αλλόκοτα πράγματα και όλοι στην πόλη μιλούν γι' αυτά.
Με εφόδια τη ζωηρή φαντασία, την ευρηματική πένα  και τη βαθιά κατανόηση του χαρακτήρα και της καρδιάς των ανθρώπων, η λατρεμένη Φάνη Φλαγκ υφαίνει μια αξέχαστη ιστορία για τη ζωή, τη ζωή μετά τον θάνατο,
και όλα όσα συναρπαστικά συμβαίνουν σε απλούς ανθρώπους. Στο Όλοι Γι' αυτό Μιλούν, μας θυμίζει  πως η κοινότητα είναι πνοή, η ζωή ένα δώρο και  πως η αγάπη δεν πεθαίνει ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου