Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

10+1 ΞΕΝΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΣΕ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΘΗΚΑΝ

Από καιρό ήθελα να κάνω ένα αφιέρωμα σε βιβλία που μεταφέρθηκαν στη μεγάλη αλλά και στη μικρή οθόνη, όμως επειδή κατά καιρούς έβλεπα άλλα αγαπημένα blogs να το κάνουν, το ανέβαλα γιατί το θεωρούσα περιττό. Θα μου πείτε γιατί τότε υπάρχει αυτό η δημοσίευση;
Το τελευταίο διάστημα, μας έχει πιάσει μανία με μία από τις πολύ κοντινές μου φίλες, να διαλέγουμε και να προτείνουμε η μία στην άλλη σειρές... Περίπου ίδιο το γούστο μας, αγαπάμε τα αστυνομικά-μυστηρίου, μας αρέσουν όμως και τα ρομαντικά-εποχής, θέλουμε να έχει και κοινωνικά μηνύματα, άντε βγάλε άκρη! Βομβαρδίζουμε λοιπόν η μία την άλλη με προτάσεις για το τι ΠΡΕΠΕΙ να μπει στη λίστα με τα αδιάβ....(Εεε, συγγνώμη, μπερδεύτηκα λόγω κοινής αγάπης και στα βιβλία) Με τις προσεχώς τέλοσπαντων!
Είπα να σας προτείνω λοιπόν κάποιες από αυτές -βασισμένες σε πολύ γνωστά και αγαπημένα βιβλία- που είδαμε, αλλά και που έχουμε στις προσεχείς προβολές...

Αν είστε έτοιμοι, πάρτε ποπ κορν και ξεκινάμε!

1. AND THEN THERE WERE NONE-AGATHA CHRISTIE

Δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω με κάτι άλλο. Η αγάπη μου για την Agatha Christie γνωστή. Τη σειρά την είδα και με εντυπωσίασε για πολλούς λόγους. Εξαιρετικό καστ, ο καθένας είχε ρόλο που του ταίριαζε γάντι, καλογυρισμένη, με υπέροχα σκηνικά αλλά και εξωτερικά γυρίσματα, ατμόσφαιρα γεμάτη μυστήριο.
Η συγκεκριμένη σειρά όμως με έκανε να συνειδητοποιήσω πως δεν έχω διαβάσει το βιβλίο (Δέκα μικροί νέγροι-Εκδόσεις Λυχνάρι) αλλά είχα δει μόνο μια θεατρική παράσταση βασισμένη σε αυτό... Και ο λόγος που το κατάλαβα ήταν γιατί στο συγκεκριμένο έργο, η αγαπημένη Agatha έγραψε δύο διαφορετικές εκδοχές για το τέλος... Αρχικά για το βιβλίο, ένα τέλος ανατρεπτικό και σκληρό, και όταν της ζητήθηκε να γίνει προσαρμογή για θεατρική παράσταση έγραψε ένα τέλος διαφορετικό... Εγώ λοιπόν περίμενα να δω το τέλος που θυμόμουν και γίνεται Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ, και έρχεται ένα φινάλε που δεν το είχα στον νου!
Αριθμός επεισοδίων: 3


2. PARTNERS IN CRIME-AGATHA CHRISTIE

Για την Agatha μην τα ξαναγράφω, τα γνωστά... Η σειρά είναι βασισμένη στα βιβλία της, με τους δυο -αδικημένους ως προς την αγάπη του κοινού- ήρωες της, το ζευγάρι του Πικαντίλι, τον Τόμμυ και την Τούπενς! Σύντροφοι στο έγκλημα, αλλά και στη ζωή αφού είναι παντρεμένοι μεταξύ τους. Γίνονται ντετέκτιβ και βοηθάνε την αγγλική αστυνομία σε υποθέσεις γεμάτες μυστήριο. Προσωπικά αγαπώ τα βιβλία τους, οπότε δεν μπορώ να είμαι αντικειμενική. Υπήρχαν κάποιες διαφορές στο σενάριο, όμως η ροή της ιστορίας κάθε επεισόδιου είναι τόσο δυνατή που δεν αφήνει τον θεατή να σταθεί εκεί.
Αριθμός επεισοδίων: 6



3. ORDEAL BY INNOCENCE-AGATHA CHRISTIE

Τ' ορκίζομαι είναι η τελευταία σειρά της Agatha που βάζω, οι παρακάτω δεν έχουν καμία σχέση με εκείνη!
Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της,(Η δοκιμασία της αθωότητας-Εκδόσεις Λυχνάρι) αλλαγμένη όμως κατά πολύ, σε πολλές βασικές λεπτομέρειες. Δεν είναι κακή, και μόνο η φωτογραφία της σειράς αξίζει, αλλά για μένα μπαίνει στις χαμηλές θέσεις των σειρών και ταινιών που βασίστηκαν σε βιβλία της βασίλισσας του μυστηρίου.
Αριθμός επεισοδίων: 3


4. HABITACIONES CERRADAS-CARE SANTOS

Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Santos. (Γυναίκες της Βαρκελώνης-Εκδόσεις Ψυχογιός) Μόλις δύο επεισοδίων αυτή η ισπανική σειρά, με εναλλαγές στο παρόν και στο παρελθόν, μας διηγείται την ιστορία της εύπορης οικογένειας Λαξ από το 1920 περίπου, μέχρι το 2004. Πολύ δυνατή ιστορία, με συναίσθημα, μυστήριο αλλά και συνταρακτικές ανατροπές.
Αριθμός επεισοδίων: 2


5. BIG LITTLE LIES-LIANE MORIARTY

Μην έχοντας διαβάσει το ομώνυμο βιβλίο,(Μυστικά και ψέματα-Εκδόσεις Ψυχογιός) αλλά ακούγοντας θετικά
σχόλια και για αυτό αλλά και για τη σειρά, ξεκίνησα να τη δω. Κάθε επεισόδιο έφευγε πάρα πολύ γρήγορα, πλανιόταν ένα μυστήριο για τη ζωή των ηρώων που σε έκανε να θες να δεις τι θα γίνει στο επόμενο, ωστόσο δεν ήταν αυτό που περίμενα λόγω των υψηλών προσδοκιών που μου είχαν δημιουργήσει(όπως συνηθίζεται) οι τόσες καλές απόψεις. Κι έρχεται το τελευταίο επεισόδιο και λέω χαλάλι όλη η σειρά! Πολύ δυνατό φινάλε, με τις πρωταγωνίστριες (έχω μια μικρή αδυναμία στη Reese Witherspoon) να "δίνουν ρέστα"! Ανακοινώθηκε δεύτερος κύκλος και αναμένω να δω τι μπορεί να συμβεί μετά από όλα αυτά στη γυναικοπαρέα του Μοντερέι.
Αριθμός επεισοδίων: 7



6. ALIAS GRACE-MARGARET ATWOOD

Παρόλο που έχει γίνει πλέον κλασική η Atwood, εγώ συστήθηκα με τα έργα της μόνο μέσω αυτής της σειράς. Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της, (Το άλλο πρόσωπο της Γκρέις-Εκδόσεις Ωκεανίδα) είναι μια εξαιρετική διασκευή, αποτυπόνωντας κατά τη γνώμη μου κάθετι που ήθελε να πει η συγγραφέας. Για να γράψει το βιβλίο βασίστηκε στην αληθινή ιστορία της δολοφονίας του Thomas Kinnear και της οικονόμου του Nancy Montgomery και την ανάμειξη της υπηρέτριας του, Grace Marks.
Αριθμός επεισοδίων: 6


7. THE HANDMAID'S TALE-MARGARET ATWOOD

Βασισμένη και πάλι στο ομώνυμο βιβλίο της Atwood. (Η ιστορία της θεραπαίνιδας-Εκδόσεις Ψυχογιός)
Μετά το Alias Grace, ανυπομονώ να δω τη συγκεκριμένη σειρά, όμως έχω το εξής πρόβλημα: οι σειρές που ξεκινάω θέλω να έχουν ολοκληρωθεί, ωστέ να δω τα επεισόδια μαζεμένα όποτε θέλω, κι όχι να περιμένω πότε θα προβληθεί το επόμενο. Έτσι θα περιμένω να τελειώσει και η δεύτερη σεζόν για να δω αυτή την -κατά ομολογία όλων των τηλεθεατών- αριστουργηματική σειρά!
Αριθμός επεισοδίων: 23(10+13)


8. THE PILLARS OF THE EARTH-KEN FOLLETT

Το ομώνυμο βιβλίο (Οι Στυλοβάτες της Γης-Εκδόσεις Bell) είναι τοπ στις προτιμήσεις των αναγνωστών, σε όλες τις βιβλιοφιλικές ομάδες. Σπάνια(έως ποτέ) να διαβάσω άσχημη άποψη για το συγκεκριμένο. Έτσι, όταν είδα τυχαία σε μια αναζήτηση στο ίντερνετ για μια άλλη σειρά, πως έχει γυριστεί και μίνι σειρά βασισμένη σε αυτό, ενθουσιάστηκα. Από το τρέιλερ φαίνεται πως αποζημιώνει και τον πιο απαιτητικό θεατή!
Αριθμός επεισοδίων: 8


9. BOSCH-MICHAEL CONNELLY

Ξεκινώντας να γράφω αυτή τη δημοσιεύση, είχα πει ότι θα έβαζα μόνο mini σειρές όμως δεν γινόταν να αφήσω αυτή και την επόμενη έξω από αυτήν τη λίστα! Είναι βασισμένη στον ήρωα του Connelly, Bosch, που για εμένα είναι ένας από τους καλύτερους αστυνομικούς επιθεωρητές της αστυνομικής λογοτεχνίας! Έχω δει μόνο την πολλά υποσχόμενη πρώτη σεζόν η οποία βασίζεται στα βιβλία: Η πόλη των οστών, Έκο Παρκ και Ξανθιά στο τσιμέντο.
Αριθμός επεισοδίων: 40(10+10+10+10)


10. OUTLANDER-DIANA GABALDON

Για τους λάτρεις των αισθηματικών νουβελών, η συγκεκριμένη σειρά βιβλίων(Σάσεναχ-Εκδόσεις Anubis) είναι στις πρώτες των πρώτων επιλογές! Μοιρασμένη ανάμεσα στον 18ο και στον 20ο αιώνα η πρωταγωνίστρια, Κλαιρ Ράνταλ, θα βρει τον έρωτα, μα θα βρεθεί παγιδευμένη ανάμεσα σε δύο εντελώς ασυμβίβαστες ζωές.
Αριθμός επεισοδίων: 42(16+13+13)και περιμένουμε και 4η σεζόν


EXTRA: RIVERDALE-ARCHIE COMICS

Αν και το Riverdale βασίζεται σε κόμικ κι όχι βιβλίο, δεν γινόταν να μην το βάλω στη λίστα.
Αγαπούσα από μικρή τον Άρτσι και την παρέα του(φυσικά ήθελα να μείνει με την γλυκιά Μπέτυ κι όχι με την ψωνισμένη Βερόνικα!) και έτσι όταν έμαθα ότι υπάρχει σειρά βασισμένη στο κόμικ ενθουσιάστηκα! Ξεκίνησα να τη δω λοιπόν, γνωρίζοντας όμως ότι το σενάριο παρεκκλίνει αρκετά αφού έχουν προσθέσει μυστήριο και φόνο! Φυσικά το έκανα αφότου είχε τελειώσει ο πρώτος κύκλος, νομίζοντας πως δεν θα συνεχιστεί. (είπαμε, ξεκινάω σειρές μόνο αφού έχει ολοκληρωθεί η προβολή τους!) Τελειώνοντας τη, συνειδητοποίησα έντρομη ότι έχει και συνέχεια και μάλιστα συναρπαστική, καθώς ο πρώτος κύκλος κλείνει με μία πολύ δυνατή σκηνή που αφήνει τον θεατή γεμάτο ερωτήματα!
Δεν γινόταν να μην την προτείνω στη φίλη, η οποία τον Άρτσι τον είχε ακουστά μόνο, και δεν είχε μεγάλες προσδοκίες... Και κάπως έτσι φτάσαμε να ρωτάμε η μια την άλλη πότε είναι το επόμενο επεισόδιο, να μετράμε τις μέρες αντίστροφα μέχρι την προβολή του και να ευχόμαστε φωναχτά να μη συνεχιστεί και του χρόνου, γιατί πόση υπομονή πια;
Αριθμός επεισοδίων: 35(13+22)



Νομίζετε ότι η λίστα τελειώνει εδώ; Κάνετε λάθος! Εγώ και η -συνέταιρος στο έγκλημα- φίλη έχουμε αμολυθεί ως άλλα σκυλιά των Μπάσκερβιλ, για να βρούμε και άλλες συναρπαστικές σειρές!
Μείνετε συντονισμένοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου