Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

ΓΙΝΑΤΙ, Ο ΣΟΦΟΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Ένα μυθιστόρημα που σαγηνεύει και μυεί τον αναγνώστη στον κόσμο της εξαιρετικής ελληνικής λογοτεχνίας, χρίζοντας τον εραστή της. Ο Γιάννης Καλπούζος έρχεται να ανταμείψει επάξια και με αυτό το πόνημα του χιλιάδες φανατικούς ακολούθους του. Εν αρχή όλων, η χρήση μιας μικρής μα συγχρόνως τόσο δυνατής σε έννοια λέξης, ΤΟ ΓΙΝΑΤΙ. Ένα συναίσθημα πείσματος, εγωισμού και μίσους, που αναφέρεται αρκετές φορές μέσα στο βιβλίο, αφού καταβάλλει αρκετούς από τους ήρωες, ελέγχοντας τις ζωές και τις αποφάσεις τους. Γύρω από αυτή την έννοια, υφαίνεται μια ολόκληρη ιστορία, προβάλλοντας με γλαφυρό τρόπο τα χρόνια της ιταλικής κατοχής στα Ιωάννινα το 1917, καθώς και γεγονότα που συντάραξαν την Ελλάδα μα κυρίως την τότε τοπική κοινωνία στα μετέπειτα χρόνια. Οι ιστορικές πληροφορίες κουμπώνουν στην υπόθεση του έργου, χωρίς να κουράζουν τον αναγνώστη ή να τον αποσπούν από την ατμόσφαιρα του. Ρουφάς σαν σφουγγάρι τις γνώσεις που σου παρουσιάζονται πλουτίζοντας την ευρυμάθεια σου.
Πολλοί οι ήρωες, μα βασικότερος όλων ο Ζώτος, ένα νεαρό αγόρι που η αμφιβολία για την ταυτότητα του πραγματικού του πατέρα, τον ωθεί σε μια πράξη απελπισίας που θα κοστίσει τη ζωή δύο διαφορετικών ανθρώπων. Ενός που μισεί και ενός που αγαπάει πιο πολύ στη ζωή του, του πατέρα του. Αποκηρύσσοντας την αγάπη της μητέρας του, θα δραπετεύσει στα Ιωάννινα πάμφτωχος και μόνος. Κάνοντας δουλειές του ποδαριού θα προσπαθήσει να επιβιώσει και θα γνωρίσει ανθρώπους που θα σημαδέψουν τη ζωή του. Ένας από αυτούς, ο σιορ Δονάτος, ένας σοφός βαρκάρης με καλά κρυμμένο παρελθόν, θα γίνει μέντορας του και θα αντικαταστήσει μέσα του την πατρική φιγούρα. Ο Βιργίλης, συνομήλικος του, που γνωρίζονται στην ίδια εργασία, δένεται μαζί του και αναπτύσσουν μια φιλία που, αν και διαφορετικοί χαρακτήρες, στηρίζεται σε γερά θεμέλια.
Από τις πρώτες του συναντήσεις και ο Παπα-Λέρας, ένας υποτιθέμενος εκπρόσωπος της εκκλησίας, βουτηγμένος στα περισσότερα αμαρτήματα, κομπογιαννίτης, φιλοχρήματος και κερδοσκόπος. Με ύπουλο τρόπο εισβάλλει στη ζωή πολλών ανθρώπων, γνωρίζοντας μυστικά τους και εκβιάζοντας τους.
Ο γιατρός Μαργαζής, ο Γάκης, ο Γιάκος, ένας νεαρός λοστρόμος είναι μερικοί ακόμα άτομα. Η σατανική και πανούργα Σεραλίν, μια γυναίκα που την κυριεύει το πάθος, έχει για χρόνια εμμονή με τον Ζώτο, αδυνατεί να αποδεχτεί την απόρριψη και καταστρώνει σχέδια για να τον κατακτήσει. Τίποτα και κανένας δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο. Ίσως η πιο αδίστακτη προσωπικότητα του μυθιστορήματος. Ή μήπως όχι; Ολόκληρος θίασος παρελαύνει σε τούτη την παράσταση.
Η πιο σημαντική γνωριμία όμως όλων, είναι η Χαβαή, μια μουσουλμάνα που απαρνιέται πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια, αψηφά τις απαγορεύσεις και ξαναγεννιέται με νέο όνομα και ζωή. Παραδίδεται στη γοητεία του Ζώτου αγαπώντας τον παράφορα και δίχως όρια. Στην πορεία των χρόνων, πολλά εμπόδια και αναρίθμητα γεγονότα θα προσπαθήσουν να ταράξουν την οικογενειακή τους γαλήνη, θα σταματήσουν τα όνειρα τους και θα τους βάζουν σε δοκιμασίες, για να αντέξουν και να αποδείξουν τα συναισθήματα τους. Ο Ζώτος θα μπλεχτεί σε περιπέτειες πότε ακούσια και πότε εκούσια, πότε σαν μαριονέτα και πότε σαν θεατής. Τίποτα δεν θα είναι εύκολο και τίποτα δεν θα του χαριστεί. Το αν θα βγει νικητής θα το ανακαλύψετε όταν γίνετε συνοδοιπόροι σε τούτο το ταξίδι της Λίμνης. Ένα υπέροχο ανάγνωσμα, ένα βιβλίο κόσμημα, μια μοναδική αναγνωστική εμπειρία!


Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:

Ο Ζώτος και η Χαβαή, με την πολυκύμαντη ερωτική τους σχέση, ένας αινιγματικός βαρκάρης, μια γυναίκα-αράχνη που γυρεύει δωμάτιο για μια νύχτα κι έναν άντρα για μια ζωή, ο σατανικός κομπογιαννίτης γιατρός Μαργαζής και ο τυχοδιώκτης παπα-Λέρας, ο οποίος παινεύεται ότι εκδύει τις γυναίκες από τα αμαρτήματα κι από τα εσώρουχα, μπλέκονται στο γαϊτανάκι που υψώνει ως μιαρή ή ευλογημένη έκρηξη το γινάτι με αφορμή έναν φόνο, μια αυτοκτονία, τον φόβο της αντεκδίκησης, την καταφρόνια της κοινωνίας, τον πλούτο, τη φτώχια, τη ζήλια, τον πόθο, κάποια ανομολόγητα εγκλήματα, την εθνική ταυτότητα και τον διάβολο ή τον άγγελο που κρύβει καθένας μέσα του. Και κυλά η ζωή τους πότε σαν αγριεμένο ποτάμι και πότε σαν γλυκασμός της άνοιξης.
Πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές πορεύονται στα χρόνια της ιταλικής κατοχής των Ιωαννίνων του 1917∙ της πρώτης απόπειρας δημιουργίας Βλάχικου πριγκιπάτου στην Πίνδο∙ της εξόρυξης πετρελαίου στη Δραγοψά∙ της εκστρατείας στη Μικρά Ασία∙ της προσφυγιάς Μικρασιατών και Ποντίων, αλλά κι εκείνης των Τουρκογιαννιωτών∙ του διχασμού σε βενιζελικούς και αντιβενιζελικούς και της μάστιγας της ληστοκρατίας στην Ήπειρο. Συνάμα ακολουθούν τα βήματα Εβραίων, Βλάχων, Αλβανών και Σαρακατσάνων, και γενικότερα την ταραγμένη εποχή πριν από το 1922 και κατά την πρώτη δεκαετία του Μεσοπολέμου.
Στην ίδια πατρίδα συνυπάρχουν ή συγκρούονται διαφορετικοί κόσμοι, ομάδες και άτομα∙ σμίγουν ή αποχωρίζονται τα όνειρα κι ανακατώνονται τα αίματα, οι θρησκείες και οι γλώσσες∙ κι όλα συμβαίνουν στα Γιάννενα, στην πόλη των θρύλων και της μυστηριακής γοητείας. 



1 σχόλιο:

  1. Απέκτησα πρόσφατα το Γινάτι ως λάτρης της περιοχής που εκτυλίσσεται αφού δεν έχω διαβάσει ποτέ Γιάννη Καλπουζο αλλα δε το έχω διαβάσει ακόμα... σκέφτομαι σοβαρά όμως μετά απο αυτή την άποψη να το επισπεύσω... Πολύ εμπεριστατωμένη άποψη... συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή