Τρίτη 15 Μαΐου 2018

ΥΠΟΣΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛΥΡΑΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Στο τελευταίο μυθιστόρημα του Γιώργου Πολυράκη με τίτλο ΥΠΟΣΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ, παρουσιάζεται η ιστορία και το δράμα της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους. Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, το ιστορικό αυτό έργο, καταγράφει τα γεγονότα και τα πρόσωπα που ευθύνονται για αυτήν, αναλύει μια μαύρη καμπή της ανθρωπότητας στις αρχές του αιώνα. Μέσα από μια μεγάλη και ενδελεχή έρευνα, το βιβλίο αφιερώνει πολλές από τις σελίδες του, στα ακριβή αίτια που προξένησαν τον θάνατο και τον διωγμό τόσων αθώων ανθρώπων.
Παράλληλα με όλες αυτές τις πληροφορίες, παρακολουθούμε τη ζωή και το έργο δύο κεντρικών προσώπων, του Σογομών και του Κεβόρκ. Πρόκειται για δύο παιδιά που δένονται από μικρά με αδελφική φιλία.
Ύστερα από τον σφαγιασμό της οικογένειας του και την αυτοκτονία του πατέρα του, προκειμένου να μη συλληφθεί και βασανιστεί, ο Κεβόρκ εγκαταλείπει τον τόπο του και περιφέρεται για μήνες στην έρημο της Συρίας. Κουβαλάει μέσα του τους εφιάλτες για το δράμα των δικών του και του λαού του, καθώς και ενός αναγκαστικού και αναπόφευκτου χωρισμού. Προκειμένου να σώσει τη ζωή της αγαπημένης του Νεβάρτ, θα εμπιστευτεί την ασφάλεια της στους τούρκους γείτονες του, με την υπόσχεση να γυρίσει για να την πάρει μαζί του. Η μοίρα έχει όμως άλλα σχέδια και οι δύο νέοι χωρίζουν. Η ζωή τους θα ακολουθήσει διάφορα μονοπάτια μα η ανάμνηση του ενός για τον άλλο θα μείνει πάντα δυνατή. Παρόλο που τα χρόνια περνάνε και όλα φαίνονται να ανήκουν στη λήθη του χρόνου, το κάρμα που πάντα υφαίνει τα δικά του σχέδια, τους επιφυλάσσει μια μεγάλη έκπληξη... Γιατί ο κόσμος, είναι μέγας μα ταυτόχρονα μικρός και οι πιο απίθανες συμπτώσεις μπορούν να συμβούν...
Ο Σογομών βασανίζεται κι αυτός από τους δικούς του δαίμονες. Βλέπει το πτώμα της αποκεφαλισμένης μάνας του και των σφαγιασμένων αδερφών του. Μια εικόνα που κατατρέχει τα όνειρα του και μπολιάζει μέσα του το μίσος. Αφήνει τις σπουδές του σαν μηχανικός στο Βελιγράδι για να επισκεφθεί την οικογένεια του, μα φτάνοντας στο σπίτι του αντικρύζει όλη αυτή τη θηριωδία. Από το σοκ καλείται να τον βγάλει ένας φίλος του πατέρα του, που προσφέρεται να τον φιλοξενήσει για να γιατρέψει τις πληγές του. Το φάρμακο που χρειάζεται βρίσκεται στην 17χρονη Αναΐτ και οι δυο νέοι ερωτεύονται παράφορα. Ο Σογομών όμως είναι ανίκανος να συνεχίσει τη ζωή του αν δεν εκδικηθεί για τον λαό του. Ορκίζεται στην ψυχή της μάνας του και αρχίζει ένας αγώνας καταδίωξης των υπευθύνων για τη γενοκτονία. Βαρύς ο σταυρός που κουβαλάει μα τίποτα δεν πρόκειται να τον σταματήσει!!!


Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:

Ερζιντζάν, Αρμενία. Άνοιξη 1915.
Ο Κεβόρκ και η Νεβάρτ, βυθισμένοι στην άγνοια και την υπεραισιοδοξία των νιάτων και του έρωτά τους, πλάθουν όνειρα. Άξαφνα, τα μαύρα πουλιά του μίσους και οι άνεμοι του πολέμου θα οδηγήσουν τη Νεβάρτ στην ελεύθερη Θεσσαλονίκη και τον Κεβόρκ στην έρημο της Συρίας, όπου θα βιώσει τη φρίκη της γενοκτονίας του λαού του∙ ωστόσο θα καταφέρει να επιβιώσει και να φτάσει στον Πειραιά. Καιρό μετά, οι δύο νέοι θα επιστρέψουν στο Ερζιντζάν με διαφορά δύο μηνών ο ένας από τον άλλο, αναζητώντας μάταια τον μεγάλο έρωτά τους, πριν αφήσουν οριστικά πίσω τους την πόλη όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.
Τριάντα έξι χρόνια αργότερα, ένα χρυσό μενταγιόν, με ένα μεγάλο ρουμπίνι σε σχήμα καρδιάς στο κέντρο, θα τους ξαναφέρει κοντά, κάνοντάς τους να μυρίσουν το άρωμα μιας ευτυχίας χαμένης για πάντα.
Μια αληθινή ιστορία, σαν χιλιάδες άλλες από εκείνη την εποχή, συνυφασμένη με την πορεία ενός αδάμαστου χριστιανικού λαού, που δε λύγισε στις δυσκολίες. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου