Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

ΑΧΑΝΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑ KRISTIN HANNAH ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Έχοντας ακούσει τόσα πολλά για την πένα της Kristin Hannah και ιδίως για το περιβόητο μυθιστόρημα της ΤΟ ΑΗΔΟΝΙ, επέλεξα να διαβάσω από τις εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ το νέο της πόνημα με τίτλο ΑΧΑΝΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑ. Το ατμοσφαιρικό εξώφυλλο και η ενδιαφέρουσα περίληψη του, μου κίνησαν το ενδιαφέρον. Η ανάγνωση του ήταν απολαυστική για μένα, και ανταμείφθηκα και με το παραπάνω για την επιλογή μου. 
Επηρεασμένη από τη ζωή της στην Αμερική που διαμένει τα τελευταία χρόνια, η συγγραφέας μας ταξιδεύει στην Αλάσκα στις αρχές της δεκαετίας του '70. Η Λένι είναι μια έφηβη κοπέλα που ζει με την οικογένεια της κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες. Ο πατέρας της, Ερντ, έχοντας επιστρέψει από τον πόλεμο του Βιετνάμ, και ύστερα από τη χρόνια κράτηση του ως αιχμάλωτο πολέμου, επιστρέφει ένας τελείως διαφορετικός άνθρωπος. Βασανίζεται από εφιάλτες και παρουσιάζει έναν οξύθυμο και κυκλοθυμικό χαρακτήρα. Η αδυναμία του να στεριώσει σε τόπο και εργασία αναγκάζει την οικογένεια Ολμπράιτ να μετακομίζει διαρκώς με την ελπίδα ενός καλύτερου αύριο. Η μητέρα της Λένι, Κόρα, μια όμορφη γυναίκα που λατρεύει τον σύζυγο της και δέχεται στωικά τα ελαττώματα του, ακολουθώντας πειθήνια τις επιθυμίες του συντρόφου της. Οι σχέσεις μάνας και κόρης είναι πολύ στενές, στηρίζουν η μία την άλλη, και είναι τόσο δεμένες, που θεωρούν πως είναι σαν ένα πρόσωπο.
Μία αναπάντεχη κληρονομιά ενός συντρόφου και συναγωνιστή του Ερντ, τους βρίσκει δικαιούχους ενός κτήματος στην παγωμένη Αλάσκα. Ο ενθουσιασμός του πατέρα είναι ασυγκράτητος καθώς θεωρεί πως εκεί θα βρουν πλέον τον επίγειο παράδεισο τους, μακριά από τις συμβάσεις και τα στοιχεία του πολιτισμού. Φτάνοντας εκεί τα πράγματα δεν είναι τόσο ειδυλλιακά όσο τα φαντάζονταν. Η εγκατάλειψη του κτήματος είναι φανερή και οι συνθήκες που επικρατούν τραγικές. Ευτυχώς στην προσπάθεια του να το τακτοποιήσουν βρίσκουν αρωγούς τους συντοπίτες τους που είναι ιδιαίτερα ευγενικοί και τους βοηθούν σε ότι χρειάζεται.
Τον πρώτο καιρό τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλά και ο Ερντ φαίνεται να ξαναβρίσκει τον χαμένο του εαυτό. Η Λένι στο υποτυπώδες σχολείο της περιοχής θα γνωρίσει τον Μάθιου, έναν νέο που θα σταθεί δίπλα της, θα την αγαπήσει, θα θυσιάσει πολλά για εκείνη... Όπως όμως όλα τα ωραία δεν κρατάνε πολύ, έτσι και οι ευτυχισμένες μέρες γρήγορα τελειώνουν. Οι εφιάλτες του Ερντ ξαναγυρίζουν και μαζί με το κρύο και τα προβλήματα λόγω των οικονομικών δυσχερειών και της διαβίωσης, έρχεται στην επιφάνεια ο χειρότερος του εαυτός. Οι δύο γυναίκες θα βρεθούν αντιμέτωπες με σκληρές καταστάσεις, αν και η Κόρα είναι διατεθειμένη να τον συγχωρεί και να ελπίζει στην αλλαγή του.
Θα μπορούσα να γράψω ακόμα πάρα πολλά, μα δεν θα το κάνω για να μη χαθεί η μαγεία της ανάγνωσης του. Θα συμβούν γεγονότα καταλυτικά για τους ήρωες, θα διαμορφωθούν πολλές προσωπικές ιστορίες με λυπητερό τέλος, και ο αναγνώστης θα βιώσει δυνατές συγκινήσεις. Η συγγραφέας παρουσιάζει με λεπτομέρειες τόσο τη ζωή όσο και την ομορφιά της Αλάσκα, βάζοντας μας ακριβώς στο κλίμα της ιστορίας που θέλει να περιγράψει. Ένα βιβλίο πολύ δυνατό, που κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του για να είμαι ειλικρινής κάποια δάκρυα κατάφεραν να κυλήσουν από τα μάτια μου. Έχω να σας πω πως δεν πρέπει με τίποτα να το χάσετε... Θα κάνετε ένα υπέροχο ταξίδι!


Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:

«Μια γυναίκα πρέπει να είναι δυνατή σαν ατσάλι εδώ…
Εδώ επιτρέπεται να κάνεις μόνο ένα λάθος. Το δεύτερο θα σε σκοτώσει!»
1974. Ο Ερντ έχει μόλις επιστρέψει από το Βιετνάμ, όπου ήταν αιχμάλωτος πολέμου, και δεν μπορεί να στεριώσει σε καμία δουλειά. Όταν κληρονομεί ένα σπίτι στην Αλάσκα, διακρίνει μια ευκαιρία διαφυγής και μετακομίζει εκεί με τη σύζυγο και την έφηβη κόρη του.
Όμως η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα είναι δύσκολη, παρότι η τοπική κοινωνία τούς υποδέχεται εγκάρδια. Το αφόρητο κρύο, η πείνα και το μόνιμο σκοτάδι του χειμώνα βγάζουν στην επιφάνεια τον χειρότερο εαυτό τού Ερντ που ξεσπά βίαια στην Κόρα, τη γυναίκα του. Εκείνη προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει την οικογένεια ενωμένη και να προστατεύσει την έφηβη Λένι που, σε πείσμα των σκληρών συνθηκών, βιώνει τον πρώτο της έρωτα…
Μια επική ιστορία για την ανθρώπινη επιβίωση και τον νεανικό έρωτα που ανθίζει κόντρα στις αντιξοότητες της ζωής. Ένα μυθιστόρημα με καφκικές αποχρώσεις, που παράλληλα αναδίδει ελπίδα και δύναμη.
#1 Best seller των New York Times από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας
«Συνδυάζοντας την αρχαία ελληνική τραγωδία με μια ιστορία αγάπης σαν του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, η Hannah αναπλάθει με σαγηνευτικές λεπτομέρειες τη ζωή των κατοίκων της Αλάσκας… Η Αχανής μοναξιά είναι ένας άθλος!» ―Kirkus Reviews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου