Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

ΜΕΤΑΞΙ ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΖΑΓΟΡΙΑΝΑΚΟΥ-ΜΑΚΡΥΔΗΜΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

Η λέξη ΜΕΤΑΞΙ ανήκει στο καινούριο μυθιστόρημα της Νεκταρίας Ζαγοριανάκου-Μακρυδήμα. Βρισκόμαστε στη Μικρά Ασία του 1880, όπου γεννιέται ο Αρσένιος, το όνομα του οποίου προήλθε από τη σφοδρή επιθυμία του πατέρα του να βγει αρσενικό παιδί, μετά από τρεις κόρες. Μεγαλώνει σε ένα υγιές περιβάλλον και κατακλύζεται από την αγάπη των δικών του, αφού είναι ο βενιαμίν της οικογένειας. Μεγάλη του αδυναμία και μέντορας του είναι ο παππούς του, ένας ιδιαίτερος και οξυδερκής γέροντας, που κάτω από τον μανδύα του τρελού εκμεταλλεύεται πρόσωπα και καταστάσεις. Η οικογένεια ασχολείται με τους μεταξοσκώληκες, την παραγωγή των οποίων ερωτεύεται ο Αρσένιος. Για να διευρύνει τις γνώσεις του καταλήγει στην Προύσα, όπου ένας Αρμένιος δάσκαλος θα τον εκπαιδεύσει στα μεταξουργεία.
Ένα σημαντικό πρόσωπο στη ζωή του ήρωα μας, είναι ο αδερφικός του φίλος Σαράντης, που από παιδιά είναι αχώριστοι και μοιράζονται τα πάντα. Επόμενος προορισμός του Αρσένιου είναι η Λυών. Και ενώ ο ίδιος έχει ρίξει μαύρη πέτρα πίσω του, με την πάροδο των ετών η νοσταλγία τον κατακλύζει και καλεί κοντά του τον φίλο του. Οι δύο νέοι θα διαπρέψουν, καθώς ο Αρσέν -πλέον γαλλιστί- εμπνέεται από το μετάξι, γίνεται τρανός ράφτης και ντύνει τις γυναίκες με υπέροχες δημιουργίες. Αποκτούν σπουδαίο όνομα και φήμη και οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες επεκτείνονται. Ο ίδιος ζει μια ήρεμη σχετικά ζωή, εν αντιθέσει με τον Σαράντη, που είναι ένας άσωτος γυναικάς. Μετά από ένα γεγονός που θα φέρει σε αδιέξοδο τον Σαράντη, θα φύγει για την Αλεξάνδρεια για να αποφύγει μια γυναίκα που θέλει να τον δεσμεύσει. Ο Αρσέν μένει πίσω για να μπαλώσει τα πράγματα. Χάνει τα ίχνη του φίλου του, όταν η κατάθλιψη της γυναίκας που προστατεύει θα τον αναγκάσει να πάρει μια δύσκολη απόφαση. Πουλάει τα πάντα και φεύγουν προς ανεύρεση του ασώτου. Θα ερωτευτεί τη νέα του πατρίδα και θα γίνει γνωστός σαν μέγας ράφτης. Θα κατακτήσει τα σαλόνια και θα δημιουργεί για τους σημαντικότερους ανθρώπους του τόπου. Θα γνωρίσει πρόσωπα που θα σημαδέψουν τη ζωή του, όπως η Ζεϊνάμπ, μια ηλικιωμένη αριστοκράτισσα που θα τον ξεναγήσει στη μαγεία της Αιγύπτου. Θα έχει την τιμή να γίνει ο προσωπικός ράφτης του Κωνσταντίνου Καβάφη, μιας προσωπικότητας που τα ποιήματα του θα κάνουν τον Αρσέν εραστή της ποίησης αυτού του σημαντικού Αλεξανδρινού δημιουργού. Ο έρωτας θα κάνει την εμφάνιση του με τη μορφή δελφινιού και στο πρόσωπο της Ρωξάνης, θα βρει τη γυναίκα που θα τον σημαδέψει για πάντα.
Η ζωή του Αρσέν και του Σαράντη θα είναι γεμάτη ανατροπές, εκπλήξεις, δάκρυα, αποχωρισμούς. Και οι δύο, σημαίνονται πλέον πρόσωπα του τόπου, θα αφήσουν τη δική τους σφραγίδα.
Ο ήρωας, ώριμος άνδρας πλέον, αποφασίζει να καταγράψει την ιστορία του για να ξορκίσει τους δαίμονες του. Η αναπηρία σώματος και ψυχής τον κάνει νοσταλγό του παρελθόντος, με σκοπό να αποτυπώσει τις αναμνήσεις του. Οι τύψεις, οι Ερινύες και τα φαντάσματα στοιχειώνουν την ύπαρξη του.
Ένα βιβλίο με όμορφες περιγραφές και άριστη χρήση της ελληνικής γλώσσας, που το καθιστούν ένα σύγγραμμα επιπέδου. Η συγγραφέας και με αυτό της το πόνημα αφήνει την προσωπική της σφραγίδα στον λογοτεχνικό χώρο. 

Ακολουθήστε τα βήματα του Αρσέν και του Σαράντη στον δρόμο του Μεταξιού!

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:

Μικρά Ασία, 1880.
Στην Κίο τον βάφτισαν Αρσένιο. Στη Λιόν τον φώναζαν Αρσέν.
Στην Αλεξάνδρεια τον είπαν μέγα ράφτη. Στα μυστικά της τέχνης τον μύησε ο παππούς του, ο Πετρής. Ο Αρμένιος δάσκαλος Τορκομιάν θα τον διδάξει τις νέες τεχνικές στα μεταξουργεία της Προύσας. Ένας νέος κόσμος ανοίγεται μπροστά του. Στη Λιόν θα μεγαλουργήσει πλάι στους εργάτες του μεταξιού. Οι τύψεις της λησμονιάς και της καλύτερης ζωής που έφτιαξε τον στοιχειώνουν. Όμως ο δρόμος του μεταξιού ξεκινάει πάντα με μια θυσία. Κάθε τέλος είναι μια νέα αρχή.
Θα νιώσει καλά μόνο στην κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια. Θα βιώσει τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο μέσα από τον απόηχο των γεγονότων. Ωστόσο, θα επιστρέψει στην Κίο λίγο πριν από την καταστροφή του 1922 με σκοπό να σώσει την οικογένειά του.
Στη συνείδησή του το μετάξι συνυφαίνεται με τον έρωτα, με τα αδιέξοδα της παιδικής φιλίας, την αναζήτηση μιας μητρικής αγκαλιάς και με τις μεταμορφώσεις του κόσμου στις αρχές του εικοστού αιώνα.
Στις πόλεις του μεταξιού η ζωή του μπερδεύτηκε σε νήματα που βάλθηκε να τα ξεχωρίσει. Με πίστη, πάντα, στο μότο του: η ομορφιά θα μας σώσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου