Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

ΤΟ ΘΑΜΜΕΝΟ ΜΥΣΤΙΚΟ WILKIE COLLINS ΕΚΔΟΣΕΙΣ GUTENBERG

Για όσους είναι λάτρεις του γοτθικού μυθιστορήματος αλλά και της κλασικής λογοτεχνίας, τότε το βιβλίο του W. Collins, ΤΟ ΘΑΜΜΕΝΟ ΜΥΣΤΙΚΟ, θα τους ανταμείψει με τον καλύτερο τρόπο.
Πρόκειται για τον συγγραφέα που στην εποχή του, με το έργο του Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΣΠΡΑ, προκάλεσε αναγνωστική φρενίτιδα στους εραστές της λογοτεχνίας. 

Είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με έντονο το στοιχείο του μυστηρίου, αλλά και την ατμόσφαιρα των βιβλίων της εποχής. Χαρακτηριστική η αγγλική γραφή με τους διάλογους, τον πληθυντικό ευγενείας, τις αναλυτικές περιγραφές τόπων, προσώπων και αισθημάτων, που σηματοδοτούν τη μορφή ενός κλασικού αναγνώσματος.
Το έργο ξεκινάει με μια μακάβρια σκηνή, τον θάνατο της κυρίας Τρέβερτον, οικοδέσποινας του Πύργου της Πορθγκένα. Λίγο πριν ξεψυχήσει καλεί στα ιδιαίτερα διαμερίσματα της την έμπιστη υπηρέτρια της. Πρόκειται για μία κοπέλα που αν και δεν είναι μεγάλης ηλικίας, εντούτοις έχει άσπρα μαλλιά καθώς και έναν κλειστό και ιδιαίτερο χαρακτήρα. Την ορκίζει να προβεί στην αποκάλυψη ενός μυστικού που γνωρίζουν μόνο οι δυο τους, προς τον καπετάνιο Τρέβερτον, ειδάλλως θα την στοιχειώνει και θα την καταδιώκει ακόμα και από τον άλλο κόσμο. Αφού η κυρία αφήνει την τελευταία της πνοή, αδύναμη η Σάρα να κρατήσει εξολοκλήρου τον όρκο που έχει πάρει, αποφασίζει να θάψει το γράμμα των αποκαλύψεων σε ένα απομονωμένο δωμάτιο του Πύργου, το δωμάτιο της Μυρτιάς. Πετάει το κλειδί στο πηγάδι και με δακρυσμένα μάτια, αφού κοιτάζει τη μικρή Ρόζαμουντ, κόρη των αφεντικών της, εγκαταλείπει τον Πύργο κρυφά από όλους. Παρόλο που ο αφέντης της την αναζητά απεγνωσμένα για να του περιγράψει τις τελευταίες ώρες της συζύγου του, κανένας δεν γνωρίζει που βρίσκεται.
Η πλοκή του έργου μεταφέρεται δεκαπέντε χρόνια μετά όπου η Ρόζαμουντ, μεγάλη κοπέλα πια, ύστερα από τον γάμο της με τον τυφλό αγαπημένο της, ετοιμάζεται να γυρίσει πίσω στον ανακαινισμένο πλέον Πύργο. Στα δωμάτια που θα ανακαινιστούν και που μέχρι τότε δεν κατοικούνταν, βρίσκεται το γράμμα με το θαμμένο μυστικό. Μοιραίες συμπτώσεις διαδέχονται η μία την άλλη με τους πρωταγωνιστές να γίνονται έρμαια των εξελίξεων. Φαντάσματα υπαρκτά και μη, κινούν τα νήματα, και η μοίρα θα ενώσει ανθρώπους που μέχρι τότε ζούσαν χωριστά. Θα καταφέρει τελικά το μυστικό να φανερωθεί και πώς θα αντιδράσουν οι αποδέκτες στην αποκάλυψη του;
Ένα ακόμα δυνατό μυθιστόρημα από τον συγγραφέα που θα σας αφήσει με κομμένη την ανάσα! 

ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:

Δεκαπέντε χρόνια έχουν περάσει από τότε που η κυρία Τρέβερτον, ετοιμοθάνατη στον μυστηριώδη Πύργο της Πορθγκένα, εκμυστηρεύεται ένα μυστικό στην υπηρέτριά της.
Η κόρη της Ρόζαμοντ, μετά από χρόνια, προσπαθεί να ξεσκεπάσει το παρελθόν.
Το Θαμμένο Μυστικό (1857), ένα μυστήριο αδιάπτωτης αγωνίας και διεισδυτικής απεικόνισης χαρακτήρων, ένα εξαίσιο μείγμα ρομαντισμού και γοτθικού δράματος, προαναγγέλλει τη Γυναίκα με τα άσπρα, καθώς χρησιμοποιεί τα ίδια αφηγηματολογικά στοιχεία: μεταμφίεση, απάτη, στέρηση ταυτότητας, αποκαλύψεις, σε μια δυνατή και συναρπαστική αφήγηση. Το Θαμμένο Μυστικό ξεδιπλώνει όλο το ταλέντο και τη ζωντάνια του Wilkie Collins (1824-1889), που τον αναγνώρισαν ως τον δημοφιλέστερο μυθιστοριογράφο της δεκαετίας του 1860.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου