Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Η ΜΑΓΙΣΣΑ CAMILLA LACKBERG ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι σε επαφή με τη γραφή της Καμίλα Λάκμπεργκ. Ενώ ήθελα εδώ και χρόνια να διαβάσω κάτι δικό της, όπως φαίνεται δεν είχε έρθει ακόμα ο καιρός. Ευτυχώς η στιγμή έφτασε και κάπως έτσι πήρα στα χέρια μου τη ΜΑΓΙΣΣΑ.
Καθόλου τυχαίος ο τίτλος του μυθιστορήματος, μιας και είμαι βέβαιη πως μάγεψε όλους τους αναγνώστες. Ένα ογκώδες βιβλίο -830 σελίδες- που όμως όχι μόνο δεν με κούρασε ή με έκανε να χάσω κάθε ενδιαφέρον για τη συνέχεια του, αλλά τελειώνοντας διαπίστωσα πως ήθελα κι άλλο. Το μυαλό μου ταξίδεψε σε τρεις διαφορετικές περιόδους. Στο σήμερα, όπου εξελίσσεται η βασική ιστορία και καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου, στην υπόθεση που απασχόλησε την τοπική κοινωνία πριν τριάντα χρόνια και στο Μπόχουσλεν του 1672.
Ο Πάτρικ και η Ερίκα έχουν δημιουργήσει την ιδανική οικογένεια και μετά τα παιδιά τους η μεγάλη αγάπη και των δύο είναι η δουλειά τους. Η Ερίκα είναι μια καταξιωμένη, πλέον, συγγραφέας αστυνομικών ιστοριών και αυτός ένας επιτυχημένος αστυνομικός, αφοσιωμένος πάντοτε στο καθήκον του. Όλη αυτή την ειδυλλιακή ατμόσφαιρα έρχεται να ταράξει η εξαφάνιση ενός τετράχρονου κοριτσιού. Η προσπάθεια ανεύρεσης της φέρνει στο φως μια παρόμοια ιστορία που
συνέβη πριν τριάντα χρόνια, με μεγάλες ομοιότητες με τη σημερινή. Για την τότε υπόθεση, που τελικά είχε καταλήξει στη δολοφονία της μικρής Στέλλα, είχαν κατηγορηθεί δύο έφηβες, η Μαρί και η Χέλεν, μετά από δική τους ομολογία. Τόσα χρόνια μετά η Χέλεν έχει δημιουργήσει τη δική της προβληματική οικογένεια, ενώ η Μαρί είναι μια πετυχημένη ηθοποιός του Χόλιγουντ. Όταν μετά από μια δύσκολη περίοδο, η Μαρί για να ξανακερδίσει τους θαυμαστές της επιστρέφει στην πατρίδα της για τα γυρίσματα μιας ταινίας, τότε είναι που συμβαίνει και η εξαφάνιση της μικρής Νία.
Παράλληλα διαβάζουμε και την ιστορία της Ελίν, μιας γυναίκας που στα 1600, παλεύει για την επιβίωση της μεγαλώνοντας μόνη της την κόρη της. Ύστερα από τον πνιγμό του συζύγου της, αναγκάζεται να πάει για να μείνει και να εργαστεί σαν υπηρέτρια, στο σπίτι της αδερφής της. Η Μπρίτα είναι μια μοχθηρή γυναίκα παντρεμένη με έναν ιερέα και η σχέση των δύο αδερφών ποτέ δεν ήταν καλές. Οι θεραπευτικές ικανότητες της Ελίν θα είναι η αιτία που θα κατηγορηθεί ως ΜΑΓΙΣΣΑ!!!
Το μυθιστόρημα εναλάσσεται συνεχώς σε αυτές τις τρεις χρονικές περιόδους, κρατώντας όμως αμείωτο το ενδιαφέρον μας. Ένα πολυπρόσωπο έργο, πολλές ιστορίες μαζί η μία μέσα στην άλλη, ακόμα και στην ίδια χρονική ενότητα. Βασικοί ήρωες κατά έναν περίεργο τρόπο είναι λίγο ή πολύ όλοι οι πρωταγωνιστές. Αστυνομικοί, γονείς, μικρά κορίτσια, έφηβοι, πρόσφυγες, εξεταστές είναι μόνο μερικοί από αυτούς που θα συνταξιδέψουν μαζί σας. Η αγωνία χτυπάει κόκκινο και οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη. Όλοι είναι ύποπτοι και όλοι είναι εν δυνάμη δολοφόνοι. Παλιές αμαρτίες ευθύνονται για το σκοτεινό παρόν κάποιων κατοίκων. Το χθες με το σήμερα ενώνονται με δραματική κατάληξη. Η ανακάλυψη του πρώτου θα οδήγησει στη διελεύκανση του δεύτερου.
Λυπάμαι που δεν θα έχω τη δυνατότητα να διαβάσω για πρώτη φορά αυτό το εξαιρετικό βιβλίο, στο οποίο η μία έκπληξη ακολουθεί την άλλη. Προσωπικές ιστορίες γεμάτες πόνο και συγκίνηση. Μη στοιχηματίσετε για τους πραγματικούς ενόχους, θα το χάσετε! Πάντα υπάρχουν και ηθικοί αυτουργοί... Κλείνοντας η συμβουλή μου είναι αυτή: Για κανένα λόγο μην αμελήσετε την ανάγνωση αυτού του μυθιστορήματος!


Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.
ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:
Ένα ειδυλλιακό αγρόκτημα έξω από τη Φιελμπάκα, στις παρυφές του δάσους. Μια ευτυχισμένη οικογένεια. Μια ηλιόλουστη καλοκαιρινή μέρα. Τίποτα δεν προμηνύει ότι σε λίγες ώρες όλα θα έχουν ανατραπεί. Η είδηση της εξαφάνισης της τετράχρονης Νία πέφτει σαν κεραυνός στην τοπική κοινωνία και ξαναξυπνά τον εφιάλτη.
Από το ίδιο αγρόκτημα τριάντα χρόνια πριν είχε εξαφανιστεί ένα συνομήλικο κορίτσι, η Στέλλα, που βρέθηκε στη συνέχεια δολοφονημένη. Δύο δεκατριάχρονες φίλες καταδικάστηκαν για τη δολοφονία της. Η μία εξακολουθεί να μένει στη Φιελμπάκα, όπου έχει καταφέρει να χτίσει μια ήσυχη ζωή, η άλλη, διάσημη σταρ του Χόλιγουντ πλέον, έχει επιστρέψει στο ψαροχώρι για πρώτη φορά μετά τον φόνο.
Μήπως οι δύο υποθέσεις συνδέονται; Μήπως οι έρευνες της αστυνομίας επηρεαστούν από την έρευνα της Ερίκα για την υπόθεση «Στέλλα», που είναι το θέμα του επόμενου βιβλίου της; Μήπως η ρίζα του κακού κρύβεται ακόμα πιο βαθιά στο παρελθόν, στο ανελέητο κυνήγι μαγισσών του 17ου αιώνα;
Η δέκατη περιπέτεια του επιθεωρητή Πάτρικ και της αγαπημένης του συζύγου Ερίκα είναι μια σκοτεινή ιστορία που αποτυπώνει εξαιρετικά το σύγχρονο πρόσωπο της σουηδικής κοινωνίας με πρωταγωνιστές νέους ανθρώπους, που είναι τα θύματα των αμαρτιών των προηγούμενων γενιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου