Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

ΟΙ ΠΟΛΥΘΡΟΝΕΣ ΤΩΝ ΔΡΑΚΩΝ ΧΡΥΣΗΙΔΑ ΔΗΜΟΥΛΙΔΟΥ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Είχα ακούσει πολλά για το νέο βιβλίο της Χρυσηίδας Δημουλίδου. Κυρίως για το ότι η νέα της συγγραφική προσπάθεια είναι τελείως διαφορετική από όσα έχει γράψει μέχρι τώρα. Παίρνοντας το στα χέρια μου, μου δημιουργήθηκε αμέσως η αίσθηση του εθισμού μαζί του, και αυτό γιατί από μικρή είχα την τύχη να με μεγαλώσουν οι γιαγιάδες μου, διηγώντας μου παραμύθια. Έτσι ξαναένιωσα αυτό το συναίσθημα της νοσταλγίας, που ξύπνησε μέσα μου μνήμες της παιδικής μου ηλικίας. Όσοι αγαπούν τα παραμύθια, θα αγαπήσουν και αυτό το μυθιστόρημα, λοιπόν.
Η ιστορία εξελίσσεται, έτσι όπως τη διηγείται μια ηλικιωμένη κυρία στα εγγόνια της, σε ένα φανταστικό βασίλειο του Βορρά, την περίοδο του 16ου αιώνα, την κομητεία των Δράκων. Σε αυτή την απομακρυσμένη και μικρή πολιτεία, υπάρχει ο θρύλος πως ένας δράκος προστατεύει την περιοχή, τον οποίο όμως δεν έχει δει ποτέ κανείς, εκτός από τον Άταρ, τον ιδρυτή της πόλης. Ο δράκος ενώ κατασπαράζει όσους πλησιάζουν το μέρος του, στην εμφάνιση του Άταρ κάνει κύκλους πετώντας από πάνω του και του φτύνει ένα δόντι. Με αυτόν τον τρόπο, του δείχνει πως του παραχωρεί τη γη του. Ορμώμενος από αυτό το απίστευτο γεγονός, ο Άταρ έδωσε τη συγκεκριμένη ονομασία στο κάστρο και στη γη προς τιμήν του.
Βασικοί πρωταγωνιστές είναι οι τρεις γενιές, απόγονοι του Άταρ: ο Μάξιμος, ο Βάλτεμαρ και ο Ματτίας. Τρεις διαφορετικές προσωπικότητες, που έχουν όμως ένα μεγάλο κοινό: την αγάπη τους για την πρόοδο και την προστασία του τόπου τους. Εχθροί τους είναι μια άγρια φυλή, οι Ζαγκάριαν, με ακραία έθιμα και παραδόσεις, ένας φιλοπόλεμος λαός με πρωτόγονα ένστικτα. Παρόλο που έχει εδώ και χρόνια υπογραφεί συνθήκη ειρήνης μεταξύ τους, εντούτοις, αυτοί οι σκληροί άνθρωποι με την ιδιαίτερη ενδυμασία εποφθαλμιούν πάντοτε τη γη τους.
Ο πρώτος ήρωας, ο Μάξιμος, ένας χαρισματικός και αγαπητός άρχοντας, όταν φθάνει πια σε ηλικία γάμου δέχεται την πρόσκληση του άρχοντα Πετρούτσιου στον χωρό που δίνει προς τιμήν της κόρης του, με αφορμή την εύρεση συζύγου. Το χέρι της Ροσαλίνα θα κερδίσει όποιος της κάνει το πιο πρωτότυπο δώρο που θα την εντυπωσιάσει. Η κίνηση του Μάξιμου, να της προσφέρει μια χρυσή πολυθρόνα επενδυμένη με βυσσινί βελούδο και το αρχικό της χαραγμένο πάνω της, λέγοντας της πως το ταίρι της την περιμένει στο κάστρο του, εντυπωσιάζει τη νεαρή δεσποινίδα. Ακολουθεί τον Μάξιμο και ζει μαζί του ευτυχισμένα χρόνια προσφέροντας του τρία παιδιά. Δυστυχώς όμως στη γέννηση του μικρότερου, του Βάλτιμαρ, η μοίρα έχει άλλα σχέδια...
Ο Βάλτιμαρ, μεγαλωμένος ουσιαστικά από την τροφό του, μιας και η οικογένεια του κρατάει αποστάσεις από αυτόν, γίνεται ένας χαρακτήρας κλειστός, σκληρός και απόμακρος από τον λαό του. Παρόλα αυτά η μόρφωση που λαμβάνει, τον καθιστά ικανό να διαχειριστεί τα του οίκου του, και προσφέρει στους υπηκόους του ευημερία. Σε έναν χορό γνωρίζει και ερωτεύεται μια αρκετά μικρότερη του κοπέλα τη Ζάρα. Αν και δεν ανήκει στον κύκλο του, και η ίδια είναι ήδη αρραβωνιασμένη, της προτείνει να αψηφήσει τα πάντα και να τον ακολουθήσει. Η σχέση τους ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς, όμως η απομάκρυνση του Βάλτιμαρ από κοντά της, θα είναι η απαρχή των συγκλονιστικών γεγονότων που θα ακολουθήσουν...
Καρπός της ένωσης τους είναι ο Ματτίας, ένα χαρισματικό παιδί, κοινωνικό και αγαπητό σε όλους. Από μικρό, ο πατέρας του τον ετοιμάζει για τη διαδοχή, αλλά και για να αντιμετωπίσει τους Ζαγκάριαν, καθώς τελευταία απειλούν την περιοχή. Για να ανακόψει ο Βάλτιμαρ τις πολεμοχαρείς τους διαθέσεις, αρραβωνιάζει τον γιο του με την κόρη του αρχηγού τους. Ποτέ όμως δεν θα μπορούσε να σκεφτεί πως τα πράγματα θα ανατραπούν με ολέθριες συνέπειες...
Ένα πολυσέλιδο μυθιστόρημα, γεμάτο περιπέτεια, δράση και φαντασία. Τα πρόσωπα που το απαρτίζουν είναι πολλά, και το καθένα έχει τη δική του ιστορία να μας διηγηθεί. Ένα ταξίδι στον καιρό του ρομαντισμού, πίσω στον χρόνο, όπου κυριαρχούσε η ρύση του "ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα"! Ένα παραμύθι που το καλό με το κακό συνυπάρχουν, που η ζωή και ο θάνατος ανταγωνίζονται.
Το μόνο μειονέκτημα που έχω να σημειώσω, το οποίο για μένα όμως είναι πολύ σημαντικό, είναι η παρουσία κάποιων σκηνών και λέξεων ερωτικού περιεχομένου, (ευτυχώς μετρημένες στα δάχτυλα) που δεν συνάδουν όμως με το συγκεκριμένο είδος λογοτεχνίας. Είναι αδιανόητο μία γιαγιά να αφηγείται στα εγγόνια της ένα παραμύθι και να κάνει χρήση τέτοιων φράσεων. Δεν γνωρίζω πώς διέφυγε της προσοχής, τόσο της συγγραφέως όσο και της επιμέλειας. Παραβλέποντας αυτό το γεγονός, οφείλω να ομολογήσω πως τούτο το συγγραφικό ταξίδι θα ήθελα να έχει και συνέχεια. Γιατί για όσους μένουμε πάντα παιδιά, η φράση "Μια φορά και έναν καιρό", θα είναι η αγαπημένη μας. Ελπίζω αυτό να μην είναι το τελευταίο βιβλίο της συγγραφέως και να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τις ιστορίες της.


Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:

Στην πιο άγρια και απομονωμένη κομητεία του βασιλείου, δύο πολυθρόνες εξουσίας καθορίζουν τις ζωές τριών γενεών αρχόντων της οικογένειας των Δράκων: του Μάξιμου, του Βάλτεμαρ και του Ματτία, τόσο διαφορετικών μα συνάμα τόσο όμοιων χαρακτήρων. Και δίπλα τους οι γυναίκες τους, άλλοτε ως απόλυτες αρχόντισσες και άλλοτε ως σκιές, κινούν τα νήματα των πράξεων των συζύγων τους.
Εξουσία, έρωτες, αγάπη, πάθη, ίντριγκες, προδοσίες μίση, δολοπλοκίες, εμπορικές φιλοδοξίες, πολιτικές συμφωνίες, πόλεμοι, βασανιστήρια, δολοφονίες γράφουν την ιστορία τους στο απροσπέλαστο κάστρο των Δράκων με τα καλά κρυμμένα μυστικά, χτισμένο στο πιο δύσβατο σημείο του απέραντου πυκνού δάσους. Κι εκεί, στην καρδιά αυτού του δάσους, κρύβεται ένα μυθικό πλάσμα που παρακολουθεί τα πάντα, μα επεμβαίνει μόνο όταν απειλείται η γη του.
Ένα φανταστικό οδοιπορικό που ξεκινά από τον παγωμένο Βορρά και φτάνει μέχρι τη Βενετία και τη Γένουα του 16ου αιώνα, μεταφέροντας τη μαγεία από το παραμύθι στην πραγματικότητα. Γιατί ακόμη και σήμερα υπάρχει μαγεία. Ποιος είναι εκείνος που θα εμποδίσει το μεγάλο παιδί που κρύβουμε μέσα μας να αναζητά την παραμυθοχώρα του; Ποιος είπε πως οι άνθρωποι έπαψαν να είναι ρομαντικοί; Ή μήπως στις σκληρές εποχές που διανύουμε δεν έχουμε όλοι ανάγκη από ένα παραμύθι, που θα μας θυμίσει τη χαμένη μας αθωότητα; Μια φορά κι έναν καιρό…
Πίσω από κάθε παραμύθι κρύβεται μια αλήθεια. Και πίσω από μια αλήθεια, η πραγματική ζωή. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου