Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

ΠΡΙΝ ΕΡΘΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ MARGARET PEMBERTON ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Την πρώτη μου επαφή με τη συγγραφέα Margaret Pemberton θα τη χαρακτήριζα αρκετά ικανοποιητική. Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στην Κρήτη τον καιρό του Β' Παγκοσμίου πολέμου, από τη σκοπιά της Pemberton, μιας πολύ επιτυχημένης αγγλίδας συγγραφέως.
Τρεις φίλες με διαφορετικές κοινωνικές καταβολές, η Έλλα, η Κέιτ και η Δάφνη, έχουν το ίδιο πάθος: την αγάπη τους για την αρχαιολογία και τις ανασκαφές. Από τα νεανικά τους χρόνια τις δένει μια βαθιά φιλία και η μοίρα τις οδηγεί να πραγματοποιήσουν το όνειρο τους στο ιδανικότερο μέρος για αυτές, την Κρήτη. Αφήνοντας τις οικογένειες τους και αψηφώντας τα στερεότυπα της εποχής, θα ακολουθήσουν τη μοίρα τους και θα ριχτούν με ζήλο στην ανεύρεση αρχαιολογικών ευρημάτων και θησαυρών. Πρώτη θα επισκεφθεί το νησί η Κέιτ, μιας και ήδη ο αδερφός της βρίσκεται εκεί με την αγγλική αποστολή που χρηματοδοτεί την επιχείρηση. Η γνωριμία της με τον ήδη καταξιωμένο συνάδελφο της Λουίς, θα της προσφέρει μοναδικές εμπειρίες και στο πρόσωπο του θα γνωρίσει τον θαυμασμό και τον έρωτα: έναν έρωτα που για καιρό θα προσπαθήσει να κρατήσει κρυφό. Μαγεύεται από την τοποθεσία και από την αγνότητα των κατοίκων και αποφασίζει να καλέσει κοντά της την Έλλα, ώστε να γίνει κι εκείνη μέλος της ομάδας.
Η Έλλα, κόρη μιας οικογένειας που ανήκει στην εργατική τάξη, αριστούχος φοιτήτρια με υποτροφία, θα αρπάξει την ευκαιρία και, αν και έχει ξεκινήσει ένα ειδύλλιο στην πατρίδα της με τον φίλο της Σαμ, δεν θα διστάσει να δέχτει την πρόσκληση για να ακολουθήσει το όνειρο της. Όλα στο νησί φαντάζουν ειδυλλιακά για αυτήν... Τη γοητεύει αυτός ο πολιτισμός, τα έθιμα του τόπου, οι παραδόσεις και κυρίως ο Χρήστος, ένας γνήσιος ορεσίβιος Κρητικός που βοηθάει στις ανασκαφές. Αυτός ο νέος θα γίνει η αιτία, παρά τις αντιρρήσεις της οικογένειας της, να αλλάξει θρήσκευμα και να μετατραπεί σε μια γνήσια Ελληνίδα. Μαθαίνει άπταιστα τη γλώσσα και εφαρμόζει όσα τα ήθη απαιτούν. Στον αγώνα κατά των γερμανών θα ριχτεί με απαράμιλλη αφοσίωση, θυσιάζοντας για την ελευθερία των κατοίκων ότι έχει αγαπήσει.
Στον αντίποδα η Δάφνη, αριστοκράτισσα και κόρη Κόμη, σε μια επίσκεψη της για να συναντήσει τις φίλες της στο νησί θα νιώσει και αυτή την ίδια έλξη για τον τόπο. Οι συγκυρίες έρχονται έτσι ώστε ο σύζυγος της μετατίθεται στην Κρήτη. 

Έτσι όλοι μαζί, ο καθένας με νέα ιδιότητα πια λόγω πολέμου, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα σταθούν στο πλευρό των Ελλήνων με θάρρος κι αυταπάρνηση. Θα φερθούν σαν πραγματικοί Έλληνες με όποιο κόστος... Η μοίρα της καθεμιάς είναι διαφορετική. Πολλά θα αλλάξουν μέσα στα χρόνια και θα περάσει σχεδόν μια δεκαετία μέχρι να ξανανταμώσουν. Τίποτα όμως δεν θα σταθεί ικανό να σπάσει τα δεσμά της φιλίας τους. Το διάστημα του χωρισμού τους σχέσεις θα ανατραπούν, έρωτες θα ξεθωριάσουν και άλλοι θα ανθίσουν, και δυστυχώς ο θάνατος θα εισβάλει στη ζωή τους. Στο τέλος όμως ένα είναι σίγουρο, πως ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός τις περιμένει να τον φέρουν στο φως και τις αποκαλύπτεται απλόχερα.
Ένα βιβλίο με άρωμα Ελλάδας, Λευτεριάς και Περηφάνειας. 


Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:

Ο πόλεμος τους βρίσκει στην Κρήτη. Και θα τους φέρει πιο κοντά –ή θα τους χωρίσει!
Η Έλλα, η Κέιτ και η Δάφνη –Αγγλίδες, φίλες, απόφοιτες της Οξφόρδης, παθιασμένες με την αρχαιολογία– έρχονται στην Κνωσσό λίγα χρόνια πριν από το ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η Δάφνη αρχικά απολαμβάνει τη ζωή και τον έρωτα, ενώ η Έλλα και η Κέιτ εργάζονται σκληρά σε μια ανασκαφή και αρχίζουν να φέρνουν στο φως σπουδαία ευρήματα.
Πολύ σύντομα ερωτεύονται και αυτές, γνωρίζουν χαρές και απογοητεύσεις, μαγεύονται από το νησί, τους κατοίκους του, τα έθιμά τους.
Κι έπειτα έρχεται ο πόλεμος… Ακολουθούν σκληρές μάχες, αντίσταση, θρίαμβοι, θάνατοι… πάντα με φόντο τα δύσβατα βουνά της Κρήτης. Οι Βρετανοί που βρίσκονται στο νησί στέκονται με αυταπάρνηση στο πλευρό των κατοίκων που πολεμούν με όλες τους τις δυνάμεις, πρόθυμοι να δώσουν και τη ζωή τους για τη λευτεριά.
Οι φιλίες, οι έρωτες, όλες οι ανθρώπινες σχέσεις που σφυρηλατήθηκαν στους χώρους των ανασκαφών δοκιμάζονται μέχρι τα όριά τους.
Γιατί ο πόλεμος μετατρέπει τους φίλους σε εχθρούς, και τους εραστές σε αγωνιστές... 

«Η Μάργκαρετ Πέμπερτον είναι μια από τις καλύτερες συγγραφείς μυθιστορημάτων εποχής.

Η πένα της είναι σκληρή και τολμηρή συνάμα…» –The Bookseller

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου