Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Ο ΠΑΣΑΣ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΣΑΪΓΚΙΝ ΕΡΣΙΝ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ

Ο Σαϊγκίν Ερσίν είναι ένας συγγραφέας που δεν είχα έρθει ποτέ σε επαφή με κάποιο έργο του στο παρελθόν. Ο ΠΑΣΑΣ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ από τις εκδόσεις Ωκεανός, μου κέντρισε το ενδιαφέρον, με την πρωτότυπη υπόθεση του. Ένα βιβλίο που η μυρωδιά των μπαχαρικών και οι γεύσεις των γλυκών και των εδεσμάτων είναι διάχυτες. 
Στις σελίδες του, βρίσκουμε την ιστορία και το οδοιπορικό του Τζιχάν, ενός νέου που του έχει δοθεί το προσωνύμιο "Ο Αρχιμάγειρας". Η ζωή του είναι γεμάτη μυστικά και κανείς δεν ξέρει την πραγματική του ταυτότητα. 
Όταν ήταν νήπιο ακόμα, και ανέβηκε στον θρόνο ο νέος σουλτάνος, ο Τζιχάν και η μητέρα του κινδύνευσαν από την παράδοση, που ήθελε ο Σουλτάνος να σφαγιάζει όλα τα αδέλφια του και τις μητέρες τους, για να μην απειληθεί ο θρόνος. Τρέχοντας να ξεφύγουν από τον δήμιο τους, ο μικρός καταφέρνει να αποδράσει, και καταλήγει στο σπίτι ενός μάγειρα, του Αντέμ, στο Σπίτι των Απολαύσεων. Έναν οίκο όπου η λαγνεία και ο ερωτισμός κυριαρχούν, παρασύροντας στη μαγεία του πολλούς ευυπόληπτους πολίτες και μη, από όλα τα κοινωνικά στρώματα και αξιώματα. Αφεντικό του είναι η Χασεκί Σουλτάνα, μια αδίστακτη και φιλοχρήματη γυναίκα, στα δίχτυα και τις μηχανορραφίες της οποίας πέφτουν πολλοί άνδρες. Εκεί ο Τζιχάν έχοντας ως δάσκαλο τον Αντέμ, θα μυηθεί στον κόσμο της γευσιγνωσίας και της μαγειρικής, και θα ανακαλύψει τα μυστικά τους. Θα μάθει να φτιάχνει συνταγές που όμοιες τους δεν υπάρχουν προκαλώντας ηδονή στον ουρανίσκο όσων τις γεύονται.
Παράλληλα με τη ζωή που κάνει μαγειρεύοντας για τους ενοίκους και τους πελάτες της Χασεκί Σουλτάνας, θα γνωρίσει τον έρωτα στα μάτια μιας μικρής κοπέλας, της Καμέρ. Οι δύο νέοι ερωτεύονται, όμως η ζωή θα τους χωρίσει, γεγονός που στιγματίζει τον Αρχιμάγειρα, και βάζει σε εφαρμογή το εκδικητικό του σχέδιο: Να τη βρει διεκδικώντας την και τιμωρώντας όσους προσπάθησαν να τους χωρίσουν πουλώντας την Καμέρ.

Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα μαθητεύσει και θα διδαχθεί τους αστρολογικούς χάρτες και τα ζώδια δίπλα στους αδερφούς Ελ Χάκι. Φεύγοντας ακόμα πιο έμπειρος και μορφωμένος από αυτή την περιπέτεια, θα καταφέρει να μπει σαν μάγειρας στο Παλάτι του Σουλτάνου. Θα ανέβει στην ιεραρχία της κουζίνας, θα μαγέψει με τις ικανότητες του το Παλάτι και η φήμη του θα φτάσει μέχρι τη Βαλιντέ και τον Σουλτάνο. Ο στόχος του για την απελευθέρωση της Καρέμ, η οποία βρίσκεται σκλάβα στο χαρέμι, είναι πιο κοντά από ποτέ. Ένα ταξίδι ξεκινάει για τον Αρχιμάγειρα ώστε να πάρει πίσω όσα του ανήκουν, αψηφόντας κινδύνους και αποδίδοντας τιμωρία σε όλους τους ενόχους.
Ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα, που γαργαλάει τις αισθήσεις των αναγνωστών, προσφέροντας τους μια γαστρονομική εμπειρία με μυρωδιές και γεύσεις που επηρεάζουν τον νου και την καρδιά. Σαν μάγος, ο Αρχιμάγειρας έχει το χάρισμα να καθοδηγεί όσους τον εμπιστεύονται. 
Ένα βιβλίο που θα μου άρεσε ακόμα περισσότερο, αν σε αρκετά σημεία ο συγγραφέας δεν είχε τη συνήθεια να πλατειάζει, με αποτέλεσμα να μειώνεται λίγο το ενδιαφέρον της ανάγνωσης του. Παρόλα αυτά όμως νομίζω πως αυτό είναι ένα στοιχείο που έχω συναντήσει σε όσους Τούρκους συγγραφείς διάβασα.

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:

Ποιά είναι η συναισθηματική αξία ενός φαγητού; Ποιό μπαχαρικό μπορεί να συνεπάρει το μυαλό και να λιώσει την σκληρή καρδιά;
Σελήνη, Ήλιος, `Αρης, Αφροδίτη... Ποιά άστρα μπορεί να κρύβονται μέσα σε έναν τέντζερη με γευστικότατο ζεστό φαγητό που ερεθίζει ερωτικά τις αισθήσεις; Οι Δίδυμοι, ο Ζυγός ή μήπως ο Λέων;
Mια περιπέτεια, ερωτική και εθιστική, ονειρική και μαγευτική σαν τις Χίλιες και Μια Νύχτες, αρχίζει στο Τoπ Kαπί, το σουλτάνικό ανάκτορο, ξετυλίγεται στους σιωπηλούς διαδρόμους των μαγειρείων, όπου η μυρωδιά
του πνιγμένου αίματος παρηγοριέται με την μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού, το ολόγλυκο σερμπέτι σβήνει, έστω για λίγο, τη μνήμη και τη γεύση του τρόμου, κι όπου ο θάνατος καραδοκεί σε κάθε κόγχη, πίσω από πόρτες όπου ακούγονται ηδονικοί αναστεναγμοί.
Μια περιπέτεια που φτάνει μέχρι την μυθική Αλεξάνδρεια, περιζωμένη με αστέρια, φαντασία και ψιθύρους... Ένα ταξίδι στην οθωμανική ιστορία, στον έρωτα και στην γαστρονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου