Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

ΤΟ ΜΕΡΤΙΚΟ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ-ΜΑΡΘΑ ΠΑΤΛΑΚΟΥΤΖΑ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΞΗ-ΑΠΟ ΤΟΠΑΛΙΔΗ ΠΑΝΤΕΛΗ

 Το μερτικό των αγγέλων

Ο Κωνσταντής,από τα παιδικά του χρόνια ακόμα, γνώρισε το άσχημο πρόσωπο της ζωής.

Αυτό είχε ως απόρροια ένα πείσμα αδάμαστο και μια αποφασιστικότητα ορμητική στο να δαμάσει τους δαίμονες του και να εκπληρώσει τις επιθυμίες που όριζαν την καρδιά του.

Η Μάρθα Πατλάκουτζα επιχειρεί με τρόπο τρυφερό,παραστατικό και βαθιά ανθρώπινο, μια βουτιά στα τρίσβαθα της ψυχής ενός ήρωα που ψάχνει επιτακτικά την ταυτότητα του.

Σταθμοί ορόσημο στην ζωή του η Ελλάδα, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Γαλλία.

Η έλλειψη της μάνας και η πληγή της απουσίας της που χάσκει να αιμορραγεί στο πέρασμα των χρόνων.

Το σημείο αναφοράς και το πολυπόθητο γιατρικό απέναντι στο καθετί η θάλασσα:η αιώνια ερωμένη με το καθάριο γαλάζιο της που ηρεμεί και απαλύνει τον νου και την ψυχή!

Η συγγραφέας μας χαρίζει ένα εξαιρετικό αφήγημα και μας ξαναθυμίζει την ανασφάλεια και την φρίκη του πολέμου, την εξαθλίωση και την απόγνωση της Κατοχής,τον φανατισμό και τον διχασμό του Εμφύλιου, τα πέτρινα χρόνια της Κύπρου, την δικτατορία και τα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Οι μόνιμες τάσεις φυγής του ήρωα, παλεύουν να πιάσουν από την αρχή το νήμα της ζωής του.

Η ανία συγκρούεται με τις στιγμές και την διεκδίκηση τους και το χθες δίνει την θέση του στο άγνωστο και στο εφήμερο.

Ο αναγνώστης, μέσα από την σκληρή πραγματικότητα της ξενιτιάς,συστήνεται με διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς που συνδυάζονται σε ένα μεγάλο και ιδιαίτερο χωνευτήρι.

Παράλληλα ένας άκρατος εγωισμός παρασύρεται στα δίχτυα της ανασφάλειας, ενώ διαφορετικοί κόσμοι παλεύουν να σμίξουν και αναζωπυρώνουν την ένταση ενός παθιασμένου έρωτα!

Και ενώ οι πόθοι διαδέχονται τα όνειρα,ο χρόνος κυλάει αμείλικτος και η αγάπη ορίζει την μοίρα και της κερνά απλόχερα το μερτικό της.

Με το πέρας του συγκεκριμένου μυθιστορήματος,έμεινα με την αίσθηση ότι έγινα κοινωνός μιας ιστορίας που σε μαγεύει, σε ταξιδεύει και σε συγκινεί,λες και μου την διηγήθηκε μια γιαγιά με σπουδαία αφηγηματική δεινότητα άλλης εποχής!

Pantelis Topalidis



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου