Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

ΑΜΝΕΤ ΜΑΓΚΙ Ο'ΦΑΡΕΛ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ από την ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΓΓΑΝΑΡΗ

 Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς για αυτό το βιβλίο; Με ένα πολλά υποσχόμενο οπισθόφυλλο, έναν γνώριμο τίτλο και με ένα καταπληκτικό εξώφυλλο, η επιθυμία μου να το αποκτήσω ήταν τόσο έντονη, όση και η λαχτάρα μου να περιηγηθώ στις σελίδες του. Ένα μυθιστόρημα που επάξια έχει βραβευτεί και έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών. 

Από την αρχή ακόμη της αφήγησης, καταλαβαίνει κανείς πως τούτο το σύγγραμμα εποχής, υπόσχεται μια μαγική διαδρομή με δυνατές συγκινήσεις.

Η γραφή της Ο Φάρελ θυμίζει αξιόλογα λογοτεχνικά κείμενα παλαιάς κοπής και η μεταφορά στον τόπο και στον χρόνο γίνεται με μοναδική επιδεξιότητα. Όλοι γνωρίζουν τον Άμλετ, το διάσημο έργο του Σαίξπηρ, όμως λίγοι γνωρίζουν το πραγματικό πρόσωπο που κρύβεται πίσω από αυτό το θεατρικό. Πολλοί από εμάς αγνοούμε τον αληθινό σαιξπηρικό ήρωα.

Βασισμένη στην προσωπική αυτή τραγωδία, η συγγραφέας συνταιριάζει τον μύθο με την πραγματικότητα, δίνοντας τη δική της εκδοχή για τη δημιουργία του περίφημου αυτού έργου. Με μία γλώσσα που θυμίζει έξοχο θεατρικό κείμενο, τραβάει την αυλαία και οι ήρωες παίρνουν τις θέσεις τους, για να ερμηνεύσουν τον ρόλο που τους έχει αποδοθεί.

Η ιστορία ξεκινάει στα τέλη του 15ου αιώνα, όπου ένα αγόρι ο Άμνετ, ύστερα από την αιφνίδια αρρώστια της δίδυμης αδερφής του, ψάχνει εναγωνίως τα μέλη της οικογένειας του. Το σπίτι τους είναι μεσοτοιχία με αυτό του παππού τους, ένα δεσποτικό και αυστηρό άνδρα. Και εκεί όμως κυριαρχεί η απουσία! Καθώς η αγωνία του νεαρού μεγαλώνει και ο θάνατος βρίσκεται προ των πυλών, το σκηνικό αλλάζει και μεταφερόμαστε στο παρελθόν, όπου οι ήρωες, μας συστήνονται κάνοντας μας κοινωνούς των βιωμάτων τους. Η Άγκνες, μία γυναίκα με ενόραση και ιδιαίτερα χαρίσματα, γνωρίζει τον εσωστρεφή δάσκαλο και αμέσως τους καταλαμβάνει το συναίσθημα του έρωτα. Ανήσυχα πνεύματα και οι δύο, αρνούνται να υποταχθούν στους κανόνες που διέπουν μια τυπική οικογένεια. Με πρόσχημα την επέκταση της οικογενειακής επιχείρησης, ο άνδρας φεύγει στο Λονδίνο. Εκεί, μαγεμένος από έναν θίασο, καταλαβαίνει τον πραγματικό προορισμό της ζωής του και γίνεται ένας διάσημος συγγραφέας. Η οικογένεια πορεύεται με αυτή την απουσία, που γίνεται ακόμη πιο έντονη όταν το κακό χτυπάει το σπιτικό τους.

Μέσα από αυτή την τραγωδία γινόμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης απώλειας, ενός ανείπωτου θρήνου. Ο σπαραγμός για τον χαμό ενός αγαπημένου προσώπου, καταλαμβάνει όλους τους πρωταγωνιστές. Συγκινούμαστε με την ένταση της αδερφικής αγάπης, που αποδεικνύεται μέσα από την αυταπάρνηση και την ταύτιση. Τη θυσία και την προσφορά!

Ένα αξιόλογο έργο εποχής που θίγει ένα ευαίσθητο κοινωνικό θέμα, αλλά και ζωντανεύει ένα τεράστιο θεατρικό έργο!!!


Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου