Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

ΕΝΑΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΡΕΟΝΤΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΖΟΥΟ ΙΣΙΓΚΟΥΡΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ από την ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΓΓΑΝΑΡΗ

 Όσοι αρέσκονται σε μια ιδιότυπη μορφή λογοτεχνίας, καθώς και στα συναισθήματα που απορρέουν από αυτήν, τότε εύλογα ο Καζούο Ισιγκούρο θα τους ικανοποιήσει για ακόμη μια φορά. Η Ιαπωνική ατμόσφαιρα που απορρέει μέσα από τα μυθιστορήματα του είναι για ακόμη μια φορά εμφανής και στο τελευταίο του πόνημα.

Βασικός πρωταγωνιστής σε αυτή την αφήγηση είναι η τέχνη. Μια από αυτές που οδηγεί στην παραγωγή έργων, καταθέτοντας ψυχή και φαντασία και δεν είναι άλλη από τη ζωγραφική. Η δύναμη που απορρέει και μπορεί να επιφέρει αυτή η δραστηριότητα, καθιστά τον ήρωα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας, ένα σημαίνον πρόσωπο της τοπικής κοινωνίας.

Η εξιστόρηση διαδραματίζεται στα χρόνια της λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπου ο διάσημος ζωγράφος Μασούτζι Όνο, ξεγυμνώνει μπροστά μας κάθε πτυχή της ζωής του διηγούμενος το παρόν και ενθυμούμενος το παρελθόν. Έχοντας φτάσει πια σε μια κρίσιμη ηλικία η αναδρομή στα περασμένα φέρνει στον νου του οδυνηρές αναμνήσεις, αλλά και έντονο προβληματισμό για το αν οι αρχές και οι αξίες που πρεσβεύει και αγωνίστηκε για αυτές, ήταν ορθές ή όχι. 

Σύντροφοι της ζωής του ύστερα από την απώλεια της συζύγου του είναι οι δύο κόρες και ο εγγονός του. Η συγκρουσιακή σχέση που πολλές φορές έχει μαζί τους, δεν αλλοιώνει στο ελάχιστο την αγάπη και την προστασία που τους παρέχει. Για αυτούς αγωνίζεται να αλλάξει, να εξελιχθεί, να αποδεχτεί τις αδυναμίες του και να ομολογήσει τα κρίματα του.

Το μυθιστόρημα εξελίσσεται σε ένα έντονα πολιτικό σκηνικό κάνοντας μας κοινωνούς όσον αφορά την πτώση και την αναγέννηση της χώρας.

Με τα χρόνια οι ισορροπίες διαταράσσονται και η εξουσία αλλάζει χέρια, με αποτέλεσμα οι σχέσεις των ανθρώπων να μεταβάλλονται και οι άλλοτε σύμμαχοι να γίνονται άσπονδοι εχθροί, αλλά και το αντίστροφο.

Όλη αυτή την αλλαγή του πολιτικού και κοινωνικού σκηνικού, παρακολουθεί σαν θεατής ο καλλιτέχνης, αφηγούμενος σε πρώτο πρόσωπο τη μεταστροφή που συμβαίνει εντός του. Ο διάσημος ζωγράφος παίρνει το πινέλο του και καλλιτεχνεί τον τελευταίο πίνακα της καριέρας του. Με χρώματα φωτεινά και αισιόδοξα δημιουργεί ένα μέλλον, περισσότερα υποσχόμενο για τον ίδιο και τη χώρα του. Έναν πίνακα που φιλοτεχνεί ο νους και η ψυχή του και δεν είναι αισθητός παρά μόνον από αυτόν!!!

Ο Ισιγκούρο καταστρώνει ακόμη μια φορά ένα κοινωνικοπολιτικό μυθιστόρημα αντάξιο της πένας του.


Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου