Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

ΙΡΕΝ ΠΙΕΡ ΛΕΜΕΤΡ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ

Διαβάζοντας το ΙΡΕΝ, το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πιερ Λεμέτρ, με ήρωα τον Καμίγ Βεροβέν, τα συναισθήματα που μου δημιουργήθηκαν είναι ανάμεικτα. Από τη μια ένιωσα θαυμασμό για τη συγγραφική δεινότητα του Λεμέτρ, από την άλλη ένιωσα αποτροπιασμό για κάποια κείμενα. Στο βιβλίο του ο συγγραφέας κάνει αναφορά σε συγκεκριμένα αστυνομικά μυθιστορήματα, περιγράφοντας εγκληματικές σκηνές, όπου αυτά περιέχουν. Τα εγκλήματα και η περιγραφή τους είναι τόσο αποτροπιαστικά και ακραία που αναρωτήθηκα αν τελικά πρέπει να υπάρχουν όρια στη λογοτεχνία είτε αυτό αφορά ερωτικές περιγραφές είτε βίας.
Ο άνθρωπος που καλείται να εξιχνιάσει αυτές τις δολοφονίες, είναι ο ντετέκτιβ Καμίγ, ένας ευφυέστατος άνδρας με ένα χαρακτηριστικό. Γιος μιας διάσημης ζωγράφου "πληρώνει" την εμμονή της στο κάπνισμα ακόμα και την περίοδο της εγκυμοσύνης της, κληροδοτώντας του μια αναπηρία. Το ύψος του δεν ξεπερνά το 1,45 γεγονός που του έχει δημιουργήσει ψυχικά τραύματα.

Η ανακάλυψη δύο νεαρών γυναικών τεμαχισμένων σε μια απομονωμένη αποθήκη, είναι η αρχή του μίτου. Στο μόνο που βασίζονται ο ντετέκτιβ και η ομάδα του για να ξεκινήσουν τις έρευνες είναι ένα αποτύπωμα. Η ανακάλυψη και άλλων πτωμάτων που σχετίζονται με σκηνές αστυνομικών βιβλίων, δείχνουν την εμμονή του δολοφόνου προς ένα συγκεκριμένο είδος λογοτεχνίας. Ο χρόνος πιέζει και ένα ανελέητο κυνηγητό ξεκινά. Ο δολοφόνος βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από τον Καμίγ και αυτό δυσχεραίνει τις έρευνες. Όλα δείχνουν πως πρόκειται για προσωπική υπόθεση με πολλές παράπλευρες απώλειες. Ο δαιμόνιος νάνος μας, αφοσιώνεται ψυχή τε και σώματι στην υπόθεση, αναγκάζοντας τον να παραμελήσει ακόμα και την Ιρέν, τη γυναίκα της ζωής του και μεγάλο του έρωτα, που βρίσκεται στον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της. Ποιος θα βγει νικητής σε αυτή την παρτίδα θανάτου και τι μπορεί να σταματήσει αυτόν τον διαστροφικό κατά συρροήν δολοφόνο;
Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που θα διαβάσετε με κομμένη την ανάσα!!!


Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.
ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:
Από την πρώτη κιόλας δολοφονία, αποτρόπαια και φριχτή, ο ντετέκτιβ Καμίγ Βεροβέν ξαφνιάζεται από τη βιαιότητα του εγκλήματος και αντιλαμβάνεται ότι αυτή η υπόθεση δεν θα είναι ίδια με καμία άλλη.
Η αστυνομία ανακαλύπτει τα σώματα δύο γυναικών άγρια τεμαχισμένα και τελετουργικά τοποθετημένα σε ένα διαμέρισμα του Παρισιού.
Στον τοίχο καρφωμένο το κεφάλι του ενός θύματος και δίπλα ένα αποτύπωμα.
Σταδιακά αποκαλύπτονται και άλλα εγκλήματα, εξίσου φρικιαστικά, όσο και αναίτια.
Ο ντετέκτιβ, ιδιόρρυθμος και αντισυμβατικός, αντιλαμβάνεται ότι έχει να κάνει με έναν κατά συρροήν μανιακό δολοφόνο, που σχεδιάζει αριστοτεχνικά κάθε έγκλημα.
O Βεροβέν, έντρομος, συνειδητοποιεί ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα όταν και η προσωπική ζωή του θα αποτελέσει μέρος του ανατριχιαστικού σεναρίου που έχει επινοήσει ο δολοφόνος.
Ποιο είναι το αόρατο νήμα που συνδέει όλες αυτές τις άγριες δολοφονίες;
Ένα καταιγιστικό αστυνομικό μυθιστόρημα από έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς.
Η πρωτότυπη δομή και η ασύλληπτη ανατροπή κατατάσσουν το Ιρέν στα κορυφαία αστυνομικά μυθιστορήματα των τελευταίων ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου