Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

Η ΚΟΝΤΥΛΕΝΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΗ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ-ΑΡΓΥΡΗ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ

Ξεκίνησα να διαβάσω το νέο βιβλίο της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ, με τίτλο Η ΚΟΝΤΥΛΕΝΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ, ούσα εξοικειωμένη με την πένα της συγγραφέως. Καθώς έχω διαβάσει δύο από τα προηγούμενα βιβλία της, γνώριζα ότι καταφέρνει πάντα με μαεστρία να πείθει τους αναγνώστες της και να τους κάνει να χάνονται στην εκάστοτε λογοτεχνική της ιστορία. Το νέο βιβλίο της λοιπόν, είναι βασισμένο στην αληθινή, γλυκόπικρη ιστορία μιας πανέμορφης κοπέλας από το Μεγανήσι. Ένα μικρό νησί του Ιονίου, απέναντι από τη Λευκάδα, η οποία είναι και η γενέτειρα της λογοτέχνιδας.
Η ηρωίδα της, η Κοντυλένια, την ώρα που γεννιέται χάνει τη μάνα της. Από εκείνη τη στιγμή θα την κυνηγάει αυτό το γεγονός, αφού θα νομίζει πως υπαίτια του θανάτου της ήταν εκείνη. Μεγαλώνει με πέντε άνδρες στο σπίτι, τον πατέρα και τους τέσσερις αδερφούς της και η μόνη θηλυκή παρουσία είναι η γιαγιά της, η οποία θα τη φροντίζει και θα την προστατεύει από τον μέθυσο πατέρα της μέχρι να φύγει από τη ζωή. Η ηρωίδα μας θα βιώσει πόνο και θλίψη από την οικογένεια της, με εξαίρεση την παρουσία του αδερφού της του Λεωνίδα, ο οποίος για χάρη της, για να μαζέψει χρήματα και να την καλοπαντρέψει, θα φύγει στο εξωτερικό. Μα μεγαλώνοντας θα νιώσει τον θαυμασμό των ανδρών γύρω της και τη ζήλια των γυναικών, αφού το όνομα της αντιπροσωπεύει την εξωτερική ομορφιά της. Είναι φτιαγμένη σαν από κοντύλι.
Μέσα από τη ζωή της πανέμορφης Κοντυλένιας θα δούμε την ιστορία της Ελλάδας του Μεσοπολέμου μα και του εξωτερικού, θα γνωρίσουμε την ομορφιά του Μεγανησίου -που προσωπικά δεν το γνώριζα-θα ανακαλύψουμε μυστικά της οικογένειας της και θα μας κατακλύσουν χιλιάδες συναισθήματα, με κυρίαρχο αυτό του ρομαντισμού της εποχής που ζει η ηρωίδα μας.
Όταν πριν αρκετά χρόνια είχα συναντήσει τη συγγραφέα για πρώτη φορά από κοντά, αυτό που μου είχε κάνει εντύπωση ήταν η αρχοντιά που έβγαζε με την παρουσία της. Πλέον το ίδιο λέω και για τα βιβλία της! Όλα προδίδουν μια αρχοντιά στην ιστορία τους ακόμη και αν πρόκειται για την εξιστόρηση της ζωής ανθρώπων που δεν είναι οικονομικά ευκατάστατοι. Είναι ο τρόπος που τα περιγράφει... Εύχομαι να χαθείτε και εσείς μέσα στην ιστορία της και να μαγευτείτε από την ομορφιά της Κοντυλένιας!


Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου