Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

ΑΙΘΟΥΣΑ ΧΟΡΟΥ ANNA HOPE ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Εμπνευσμένη από την ιστορία του προπάππου της και τον εγκλεισμό του σε άσυλο εξαιτίας μιας κατάθλιψης που τον βασάνιζε καθιστώντας τον υποσιτισμένο, η Άννα Χόουπ προέβη στη συγγραφή του μυθιστορήματος Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΧΟΡΟΥ.
Στις αρχές του αιώνα, η Έλλα οδηγείται στο άσυλο Σάρστον, ένα μέρος στην αγγλική ύπαιθρο που φιλοξενεί άπορους και φρενοβλαβείς, εξαιτίας ενός τζαμιού που έσπασε στη βιοτεχνία που εργάζεται. Καθώς οι νοσοκόμες προσπαθούν να την ηρεμήσουν, η ίδια καταφέρνει να ξεφύγει και αποπειράται να αποδράσει. Όπως ήταν φυσικό η προσπάθεια της αποτυγχάνει. Εντούτοις, γίνεται η αφορμή να γνωρίσει τον Τζον, έναν επίσης τρόφιμο του ιδρύματος που νοσηλεύεται με μελαγχολία.
Στο Σάρστον, οι άνδρες με τις γυναίκες διαμένουν σε διαφορετικά κτίρια και δε συναντιούνται παρά μια φορά την εβδομάδα, στην αίθουσα χορού όπου ο γιατρός Τσάρλς ψυχαγωγεί τους ασθενείς με μουσική και χορό, μιας και έχει τη θεωρία πως ο χορός κατευνάζει τα πάθη και ηρεμεί τις ψυχές. Το νεαρό ζευγάρι καταφέρνει και ανταμώνει σε αυτή την αίθουσα, αναπτύσσοντας μεταξύ του έναν ισχυρό δεσμό. Ανταλλάσσουν μεταξύ τους γράμματα στα κρυφά, ελπίζοντας πως μια μέρα θα το σκάσουν και θα ζήσουν ελεύθεροι μαζί.
Μαριονέτες αυτής της καθηλωτικής ιστορίας είναι οι τρόφιμοι, μία από αυτές και η Κλεμ -φίλη της Έλλα- η οποία τη βοηθάει στην ανάγνωση και γραφή των γραμμάτων, μιας και εκείνη είναι αναλφάβητη. Παράλληλα παρακολουθούμε και τη δική της ιστορία, αφού η Κλεμ, γόνος εύπορης οικογένειας, ζει τον δικό της γολγοθά που την οδηγεί στη νευρική ανορεξία.
Ένα ατμοσφαιρικό βιβλίο, με κινηματογραφικές σκηνές, όπου η λογική με την τρέλα είναι αλληλένδετες και πολλές φορές εναλλάσσονται στην ανθρώπινη ψυχολογία. Το λεπτό νήμα που τις συνδέει, μπορεί ανά πάσα στιγμή να σπάσει και οι συμπεριφορές των ανθρώπων να υποστούν καθολική αλλαγή, όπως σε αυτήν του γιατρού Τσαρλς. Ενός ατόμου καταπιεσμένου από το οικογενειακό του περιβάλλον, με αμφιλεγόμενο σεξουαλικό προσανατολισμό, ανομολόγητα πάθη, και μία υποβόσκουσα παρανοϊκή συμπεριφορά που θα έρθει στην επιφάνεια με τα κατάλληλα ερεθίσματα.

Ένα μυθιστόρημα που καθιστά την ανάγνωση του απολαυστική. Μία τρυφερή, ρομαντική ιστορία ζωής. Στον αντίποδα όμως είναι και μια γροθιά στο στομάχι, καθώς παρακολουθούμε την αντιμετώπιση που λαμβάνουν οι ασταθείς ψυχικά άνθρωποι.
Τραγικά πρόσωπα, εγκλωβισμένα και καταδικασμένα, ανήμπορα να ανοίξουν το μυαλό και την καρδιά τους για να πετάξουν μακριά από την προσωπική τους φυλακή. Σκληρές καταστάσεις θα ακολουθήσουν διαδέχοντας η μία την άλλη, τις οποίες θα ανακαλύψετε μόνοι σας.
Άλλη μια συγγραφέας που με κατάκτησε με την πένα της και με έκανε να περιμένω τη μετάφραση του πρώτου βιβλίου της, από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος που δεν με απογοητεύουν σχεδόν ποτέ!

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ
AΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:
Τους χωρίζουν ψηλοί τοίχοι και καγκελόφραχτα παράθυρα.
Όμως μία φορά την εβδομάδα είναι ελεύθεροι να χορεύουν.
Αγγλία, 1911: Στο άσυλο Σάρστον, όπου άντρες και γυναίκες κρατούνται χωριστά πίσω από ψηλούς τοίχους και καγκελόφραχτα παράθυρα, υπάρχει μια πανέμορφη αίθουσα χορού.
Κάθε Παρασκευή, οι τρόφιμοι συγκεντρώνονται εκεί και χορεύουν.
Ο Τζον και η Έλλα –δυο άνθρωποι που δεν θα έπρεπε καν να βρίσκονται εκεί– συναντιούνται σ’ αυτή την αίθουσα και ο χορός αλλάζει τη ζωή τους για πάντα.
Ο Τζον αρχίζει να της γράφει γράμματα, αγνοώντας ότι η Έλλα δεν ξέρει ανάγνωση. Εκείνη βρίσκει μια φίλη να της τα διαβάζει και τα λόγια του γίνονται η δύναμή της.
Οι Παρασκευές, που περιμένουν με λαχτάρα ν’ αγγίξουν ο ένας τον άλλον, γίνονται ο λόγος για να συνεχίσουν να ζουν. Και η αγάπη που θεριεύει ανάμεσά τους γίνεται εξέγερση και επιβεβαίωση της ανθρωπιάς που τους αρνούνται.
Εμπνευσμένη από μια πραγματική ιστορία Η Αίθουσα χορού θα σας συγκινήσει και θα αγγίξει τις πιο ευαίσθητες χορδές σας.

«Η βρετανική εκδοχή της Φωλιάς του κούκου.» –The Times




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου