Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΜΕΝΙΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ συνδυάζει δύο μεγάλες αγάπες μου, τα μαθηματικά και τη γραφή του κυρίου Σακελλαροπουλου. Όπως κάθε βιβλίο του έτσι κι αυτό με ταξίδεψε αλλά ταυτόχρονα μου έμαθε πράγματα αφού σε όλα τα βιβλία του ο συγγραφέας κάνει μεγάλη έρευνα για κάθε λεπτομέρεια.
Πρωταγωνιστής στο τελευταίο του βιβλίο είναι ο Νικήτας Σαββάκης, φοιτητής στο Μαθηματικό της Αθήνας, με καταγωγή από ένα ορεινό χωριό της Κρήτης, τα Μυριοκέφαλα. Ένας άνθρωπος με πολλά όνειρα όπως είναι φυσικό για κάθε παιδί της ηλικίας του, ιδιαίτερα όταν είναι -όπως ο Νικήτας- διάνοια στον τομέα του, τα μαθηματικά. Οι γονείς του στο χωριό, κάνουν το παν για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις των σπουδών του παιδιού τους στην Αθήνα, αλλά και για τον γάμο της κόρης τους στο χωριό. Μέχρι που μια άσχημη τροπή αλλά και ένα ατύχημα τους φέρνει σε αδιέξοδο και αναγκάζει τον Νικήτα να πάρει ευθύνες που τον μεγαλώνουν απότομα. Αφήνει τη σχολή του, αφού οι υποχρεώσεις είναι τεράστιες και θέλουν άμεση ανταπόκριση. Βρίσκει δουλεια ως γκαρσόνι και ταυτόχρονα εναν φύλακα άγγελο στο προσωπο του αφεντικού του... Στην πορεια θα έρθουν εμπόδια και άσχημες στιγμές μα θα του δοθούν ευκαιρίες για να έρθει η Νέμεσις των ονείρων του. Ευκαιρίες που δεν θα έρθουν ουρανοκατέβατες, μα με κυνήγι και τρέξιμο, δουλειά και φιλότιμο. Σύμμαχος του σε όλα αυτά η μητέρα του την Αγγελική, που σε κάθε δύσκολη στιγμή της οικογένειας της βρίσκει στήριγμα στην Παναγία την αντιφωνήτρια, την εκκλησία του χωριού και σαν να την ακούει Εκείνη πάντα της φέρνει παρηγοριά, μα και η Έλενα, μία νεράιδα εξ ουρανού που μπαίνει στη ζωή του ξαφνικά αλλά μένει μόνιμα.
Ρεαλιστικό όσο λίγα, μιλάει για την Ελλάδα της κρίσης, για τα οικονομικά προβλήματα και την καθημερινότητα μιας οικογένειας στην επαρχία. Μου αρέσει που ο συγγραφέας μέσα από τους ήρωες του βγάζει μια αισιοδοξία για τους νέους της χώρας μας, οι ήρωες του μπορεί να έχουν ελαττώματα αλλά είναι από "καλή πάστα", έχουν αξίες και ιδανικά, στηρίζουν τους γονείς τους, παλεύουν για τα πιστεύω και τα όνειρα τους...


Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:

Το χάρισμα του Νικήτα Σαββάκη στα μαθηματικά προοιωνίζεται ένα λαμπρό μέλλον. Ωστόσο η μοίρα διαλύει την ανεμελιά και τον φέρνει αντιμέτωπο με μια σκληρή πραγματικότητα. Οι γονείς του μένουν άνεργοι κι αμέσως μετά έχουν ένα σοβαρό ατύχημα. Έτσι αναγκάζεται να διακόψει τις σπουδές του και να εγκαταλείψει τα όνειρά του. Συντετριμμένος ψυχολογικά, ξεκινάει να δουλεύει ως σερβιτόρος και, στη συνέχεια, ως μεταφορέας. Σκέφτεται πληγωμένος τα λόγια και τα χρόνια τα χαμένα. Παρ’ όλα αυτά, η λατρεία του στην επιστήμη του θα τον οδηγήσει να αποδεχτεί μια μεγάλη πρόκληση, που ξεπερνάει ακόμα και τα πιο τρελά όνειρα. Περνώντας από συμπληγάδες κι έχοντας τη βοήθεια της αγαπημένης του Έλενας, θα ακολουθήσει μια πορεία που θα τον οδηγήσει ψηλά.
Ένα μαγικό ταξίδι ψυχής από τον Ψηλορείτη και τα Χανιά ως το Κέιμπριτζ και το Όσλο, ένας χορός των δυσνόητων αριθμών, μια ωδή στη δύναμη και τη θέληση, κόντρα στη μοίρα και στους καιρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου