Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΟ STEFAN AHNHEM ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ

Το πρώτο βιβλίο του Stefan Ahnhem, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΟ, είναι ένα πολλά υποσχόμενο συγγραφικό ντεμπούτο αφού κάθε σελίδα του κόβει κυριολεκτικά την ανάσα. Με σκληρές, σε αρκετά σημεία, περιγραφές είναι από τα βιβλία που δεν θες να τελειώσει μα ταυτόχρονα και θες, για να δεις ποιος είναι επιτέλους αυτός ο παρανοϊκός δολοφόνος.
Όλα ξεκινάνε όταν ο Φάμπιαν Ρισκ επιστρέφει στο Χέλσινμποργκ, τη γενέτειρα του, ύστερα από κάποιες αναποδιές στον επαγγελματικό τομέα, αλλά και στην προσωπική ζωή του. Δουλεύει στη σουηδική αστυνομία και είναι παντρεμένος με τη Σόνια για χρόνια, με την οποία έχουν δύο παιδιά, τον έφηβο Τίοντορ και τη μικρή Ματίλντα. 
Στην πόλη αυτή λοιπόν, θέλει να κάνει μία νέα αρχή με την οικογένεια του, μα τον περιμένει μια δυσάρεστη έκπληξη καθώς με το που φτάνει, του ανακοινώνουν πως έχει γίνει ένας απαίσιος φόνος εις βάρος ενός παλιού συμμαθητή του. Σύντομα θα μπει στην ομάδα έρευνας, μιας και μπορεί να βοηθήσει, αφού γνώριζε το θύμα.
Στον αντίποδα, λόγω της ανάμειξης της γειτονικής Δανίας στα εγκλήματα -αφού βρέθηκε εξαρχής ένα σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο εκεί- βλέπουμε την Ντούνια, μία Δανή αστυνόμο, που προσπαθεί να βοηθήσει την έρευνα της σουηδικής αστυνομίας χωρίς να ζητάει προσωπικά οφέλη, εν αντιθέσει με τον ανώτερο της, που την πιέζει συνεχώς.
Νέοι φόνοι καθώς και καινούργια γεγονότα και μυστικά από το παρόν και το παρελθόν θα αποκαλυφθούν και θα κάνουν τον Ρισκ -όπως και όλους τους ζώντες συμμαθητές- βασικό ύποπτο για τους φόνους.
Τίποτα δεν είναι έτσι όπως φαίνεται και αντίθετα με το ρητό κανείς δεν είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Πολύ καλοδομημένο βιβλίο, ιδανικό για τους λάτρεις της σουηδικής αστυνομικής λογοτεχνίας!

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ…
Δύο άντρες είναι νεκροί. Και οι δύο είχαν κατηγορηθεί για σχολικό εκφοβισμό στα μαθητικά τους χρόνια. Στον τόπο του εγκλήματος έχει βρεθεί ένα και μοναδικό στοιχείο: μία φωτογραφία της τάξης του 1982, με το πρόσωπο του πρώτου άντρα διαγραμμένο.
ΕΝΑΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΠΟΥ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΤΗΣΕΙ…
Ο Φάμπιαν Ρισκ συμμετέχει στην έρευνα και έχει μόλις επιστρέψει στην πόλη όπου μεγάλωσε. Είναι όμως κι ένα από τα παιδιά της φωτογραφίας. Νόμιζε ότι είχε αφήσει πίσω τα σχολικά του χρόνια, τώρα όμως αρχίζει να μετράει πτώματα των συμμαθητών του.
Το κάθε πτώμα θέλει να πει κάτι. Όλα φαίνονται προσχεδιασμένα από έναν ευφυέστατο δολοφόνο. Κάποιος έχει αποφασίσει να σκοτώσει και τους είκοσι πρώην συμμαθητές. Ο Φάμπιαν Ρισκ ίσως είναι το επόμενο θύμα αλλά και ο βασικός ύποπτος…

    Θυμίζει τον Χένινγκ Μανκέλ (Ο κόσμος του Κουρτ Βαλάντερ) στα καλύτερά του.
    Sunday Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου